vineri, 28 februarie 2014

Turneul 4 de individuale

a inceput azi la Club IDM
primul squad a avut rezultate modeste, doar Luminita facand 200 media, restul sub 190.

Rezultate online AICI

In squadul 2 au dat bine Arpi Vass, cu 199 media si Ibolya Geza, cu 187,5 (cu handicap)
Squadul 3 a fost cel mai bun de pana acum, cu Cristi Calagiu 1205 si Laura Piros 1204 (cu handicap), adica 200 media.
ei au preluat locurile 2 si 3 in clasamentul absolut.
Notabil a dat si Toth Geza, cu 197 media.


in squadul 4, Ioan Ionescu a dat 1224 si a urcat pe locul 2 in clasament

squadul 5,care se anunta cel mai tare, s-a dovedit a nu fi, partial si datorita faptului ca s-a desfasurat in conditii deosebite.
dupa un prim joc, in care Romeo plecase pe 279 si in care Catalin Gheorghe a dat 143(!), s-a produs o defectiune majora la una dintre piste, care a dus la oprirea squadului mai mult de o ora.
dupa aceea s-a luat decizia continuarii concursului pe 3 perechi de piste si s-au mai jucat 2 jocuri, cate 5 jucatori pe pereche.
apoi s-a revenit pe cele 4 perechi, dupa ce s-a finalizat reparatia.

pistele au fost mult mai uscate, datorita peripetiilor,  si a trebuit sa se joace mult mai din stanga sau cu viteza mult mai mare, lucru care i-a derutat pe cei mai multi, nefiiiind obisnuiti cu conditiile de joc, de altfel foarte frecvente pe afara (Piticu stie!)
rezultatul este ca nimeni nu a facut 200 media in acest squad, primul fiind Romeo, cu 196 media, care s-a clasat in final pe locul 7, in clasamentul absolut



Liga de Iarna IDM, etapa a 13-a

in A -uri Sniper a invins Angry Birds, la scoruri mari.
Dulce Acrisor si ceva Fermecator a a avut un capitan inspirat, care a ales strategia optima de echipa si s-a pastrat rezerva (Cosmin Buga).
Asa au reusit sa invinga Bulanski, unde n-a fost suficient doar Bulan.
La Divizia PC s-a infiltrat un coleg barbat, care n-a reusit sa schimbe Mojo-ul defavorabil din ultima vreme, cedand in fata Magic-ului, cu Nae in mare forma.
First a cinstit Dor de Dulce cu o bere, fiindca adversarii lor au amanat meciurile, asa ca au jucat cu miza beristica, unii impotriva altora.
Mai precis, Dora a primit suc si Gabi bere (ce surpriza!).





DAsiCF s-a departat la 4 puncte in clasament, dar mai sunt multe etape.

ANUNT IMPORTANT: Toate restantele de pana azi trebuiesc jucate pana pe 31 martie, inclusiv.
Cine nu le joaca  pana atunci pierde meciul cu scorul forfetar (150 medie).

Finala USBC Masters 2014

o lectie de bowling!




lucruri interesante (pentru expertii in sah si popice):
- 2 dintre cei 5 au  burtica (inclusiv invingatorul)
- 2 dintre cei 5 (aceiasi)  nu l-au vazut pe Brian Voss si joaca ori cu 2 maini/ ori cu 2 degete jumate prin bila si fara balans

pentru bowleri:
- comentariul celor 2 jucatori  din "Hall of Fame",  Randy Petersen si Johnny Petraglia, e absolut fabulos
- E.J.Tackett era in 2011 singurul jucator "de o mana" masurat cu 600+ rpm. Nu stiu sa mai fie altul, nici in prezent
Comentatorii au spus si ei ca uneori are rotatie mai mare decat Belmonte
- 4 dintre cei 5 finalisti folosesc bile care nu sunt Storm, mai putin castigatorul (!). Si pentru acesta, bila utila a fost un Rotogrip.
Brunswick e singurul care are 2 finalisti.
Mai e un jucator cu Ebonite si unul cu Motiv.
- absolut fabulos meciul Belmonte-Haugen: unul joaca peste sant, iar unul da lung de linie, pe boardurile 8-9. diferenta a fost doar de 1 popic!!!
- Kegel l-a testat pe Belmonte- are una dintre cele mai mari precizii din istorie.
Combinatia dintre energia fenomenala data de tehnica cu 2 maini si precizia deosebita il face unic si (aproape) imbatabil, deocamdata.
Aceasta precizie deosebita l-a ajutat sa treaca de primul meci, unde a inchis 2 splituri foarte dificile
Enjoy!



joi, 27 februarie 2014

World Sports festival 2014, Viena

se va desfasura intre 3 si 6 iulie a.c.
La bowling sunt doua categorii- sub 14 ani  si intre 14 si 19 ani.
informatii si inscrieri- AICI


miercuri, 26 februarie 2014

Etapa a doua a Ligii de luni IDM

Surprizele continua, cu Bowling Kings inregistrand o a doua infrangere, datorita unei zile de exceptie a lui Prioritar Trust.
Etapa 2

Clasament echipe

Clasament individual

Handicapuri dupa et. 2

marți, 25 februarie 2014

Ion Grecu numit selectioner de popicarii din Prezidiul FRPB!

La sedinta a fost propus si aprobat Ion Grecu selectionerul nationalei masculine de bowling seniori si seniori 50+, ca sa fie "cineva ca sa dea bani".
Propunere a facuta de Remus Antimirescu a fost votata si de Viorel Pavel, singurul  participant de la bowling la sedinta.

Este un caz tipic de cumparare a deciziei unui for sportiv, "selectionerul" neavand niciun fel de calificare sportiva care sa-i permita nominalizarea in acesta pozitie.

De data acest cred ca voi urma calea legala, fiindca genul acesta de implicari in sport sunt interzise prin lege.
Astept publicarea deciziei.

UPDATE: se pare ca nici nu prea are/nu prea vrea sa dea bani, si-a facut doar o ambitie ca sa treaca peste capul Comisiei Centrale, unde 7 "prosti" i  s-au opus .
Trebuie sa lamurim odata aceste lucruri la Adunarea generala de pe 1 aprilie.
Ne-am lamurit si cate parale face Pavel Viorel, ca de Remus Antimirescu stiam ca e omul Mariei Popescu, functia de antrenor federal fiind foarte importanta si aducatoare de beneficii personale importante.

Juniorii si fetele vor pleca cu siguranta la competiile de anul asta, federatia le va plati taxele de inscriere, iar noi ceilalti, ne vom stradui sa strangem banii necesari.

Scrisoare publica de protest la adresa Presedintei FRPB

Am aflat duminica, cu imensa neplacere, de afirmatiile publice ale D-nei Maria Popescu, Presedinta FRPB, la adresa bowlingului, in articolul de AICI
Ea repeta, in mass-media, aberatiile pe care le-a sustinut in mai multe ocazii, inclusiv la Gala Campionilor.

Deoarece toti jucatorii de bowling care au aflat de acest articol (multumesc Alinei Orlanda) au fost ultragiati, i-am adresat urmatoarea scrisoare deschisa, pe care va rog sa o distribuiti pe toate canalele posibile

Catre Federatia Romana de Popice-Bowling
In atentia Doamnei Presedinte Maria Popescu
 Stimata doamna,

          Spre neplacuta suprindere a comunitatii de bowling, continuati sa raspanditi neadevaruri despre bowlingul de performanta din Romania, desi sunteti conducatoarea Federatiei tutelare si ar trebui sa cunoasteti mai bine situatia si, eventual, sa fiti mai retinuta in a va critica membrii cotizanti.
 Faptul ca ati facut acest lucru intre jucatorii de bowling a fost privit cu iritare si cu neplacere, atitudinea Dvs. de la Gala Campionilor fiind o repetare a unor asertiuni anteriorare.
         Dar faptul ca va adresati publicului larg, jignind bowlingul de performanta din Romania, jucatori si antrenori deopotriva, ma aduce in postura de a ma adresa Dvs. in mod public, pentru a corecta neadevarurile propagate de Dvs. in mod constant.
          Aici am refer la interviul pe care l-ati da revistei Sport Revolution, concretizat in articolul: “Pentru a face performanţă nu este de ajuns ca bila să dărâme popicele!”, din nr.39 al respectivei reviste.

 Cateva afirmatii complet false si jignitoare:

 1)“Nu avem o şcoală de bowling, antrenorii s-au format ad-hoc, din ce au văzut la televizor.”

          Va instiintez ca am urmat cursuri de antrenori de bowling in 5 tari de pe 2 continente, avand licenta de antrenor ETBF level 3, cea mai inalta de pe plan european, pe care o detin doar 30 de antrenori din Europa, plus licenta USBC Silver level, pe care o detin circa 400 de antrenori din toata lumea, din care doar vreo 40 din Europa.
           Cursurile au presupus mii de pagini de biografie, zeci de ore de practica pe piste si sute de ore de practica dupa urmarea cursurilor, pana la obtinerea licentei propriu-zise. Au fost examene teoretice si practice la fiecare nivel.
         Ele sunt recunoscute de WTBA si ETBF, forurile tutelare de pe plan mondial si european.
         Va mai instiintez ca, incepand din 2016, cine nu detine licente ETBF, nu va mai avea dreptul sa participe ca antrenor pe pistele niciunei competitii europene.
           In plus sunt un antrenor reputat pe pe plan international, numerosi antrenori de elita putand sa confirme aceast lucru oricand.
           In Romania nu exista niciun profesor de bowling la Scoala de antrenori, singurul antrenor de bowling produs de aceasta fiind Maria Ursu, careia eu i-am fost profesor, fiind delegat de catre FRPB.
            Licenta respectiva nu foloseste la nimic la bowling, e doar o bucata de hartie, fara acoperire in expertiza reala.

 2) “Îţi trebuie o pregătire minuţioasă ca să ajungi la performanţă. Toţi sunt oameni de afaceri, sunt patroni de săli. Ei fac o afacere din asta. Jocul de bowling este divertisment pentru ei, dar vor să facă la nivel de performanţă, ceea ce nu se poate”

           Sportul de performanta nu este o afacere, ci genereaza cheltuieli de sute de mii de euro pe an, si nu din bugetul federatiei, unde noi suntem cotizanti net. Nu toti sportivii sunt patroni de sali sau oameni de afaceri, cei mai buni jucatori nu au nicio legatura cu definitia de mai sus, sunt doar foarte buni sportivi.

        Facem performanta : avem campioni europeni la 50+, avem locul 7 la Cupa Mondiala la feminin, locul 7 la juniori la europene samd

 3) “Trebuie să dezvolte, pe lângă echipele pe care ei le au (40-50 de ani), o echipă de tineri (20-25 de ani), pe care să o instruiască.”

       Fals!
     Bowlerii de performanta incep foarte de devreme sa joace, uneori chiar si de la 2 ani. Membrii actuali ai lotului national de tineret (da avem asa ceva, si au varste intre 17 si 20 de ani) au inceput sa joace de la varste intre 6 si 15 ani, si au deja intre 4 si 13 ani de bowling la activ.

      Nimeni nu-si propune sa initieze jucatori de 25 de ani pentru performanta, sunt cazuri extrem de rare, fiindca sunt mult prea “batrani” pentru performanta inalta.

 4) ”Însă sunt probleme cu antrenorii, care sunt foarte scumpi în zona asta. Am înţeles că un antrenor are pretenţia unui salariu de 2-3 mii de euro, cine îşi permite să-l plătească?”

        Gresit!
        Datorita faptului ca bowlingul este un sport fara o tehnica standard, contrar a ceea ce credeti Dvs, cand ne povestiti de “jucatorul acela american al carui nume l-am uitat”(Brian Voss, n.b.), antrenorii de cel mai inalt nivel costa pana la 1.500 de euro/zi!!!!
         Iar in Romania am avut parte de serviciile unui astfel de antrenor, finlandezul Juha Maja, nu mai departe decat anul trecut.
         Tot el este cel care a creat programul educational al Federatiei europene si care mi-a acordat licenta de cel mai inalt nivel.
         Retineti: 1.500 de euro/zi!!!

 5) “Există o tehnică de antrenament psihotrop care poate fi pusă în practică şi de antrenor specializat şi de antrenor sportiv. La noi nu se pun în practică, pentru că nu s-a conştientizat valoarea acestei pregătiri psihologice”
       Este o exprimare amatoristica, nu exista antrenament psihotrop, doar medicamentele sunt psihotrope.
       In bowling pregatirea psihologica se numeste antrenament mental si este o parte esentiala a antrenamentului de performanta, mai ales la juniori.
        Acum doi ani a fost implementat in Romania la lotul de juniori, de catre mine, in colaborare cu psihologii de la Institutul national de cercetare pentru sport.

 6) “Dacă ei nu fac alergare ca să-şi încălzească muşchii”
     
        In bowling incalzirea presupune stretching dinamic, nu incalzire intensiva, nu alergare.
        Incalzirea dureaza putin, maxim 15 minute deobicei. Uneori sportivii de perfomanta prefera sa se incalzeasca in timpul celor 10-15 minute de practica.
         Daca l-ati fi observat cu atentie pe “jucatorul” american in varsta de 50 peste de ani, ati fi remarcat acest aspect.
        In bowling solicitarile fizice sunt reduse ca intensitate, aspectele tehnice si mentale fiind dominante la modul absolut.
          Exista multi campioni de bowling obezi sau cu diverse afectiuni fizice grave. Este intr-adevar un sport “universal”.

        In alta ordine de idei, v-as ruga, in numele comunitatii jucatorilor de bowling, sa nu mai comparati niciodata performantele contemporane ale popicelor cu cele ale bowlingului.

Sa va furnizez cateva date crude:

 Federatia mondiala de popice WNBA - 26 de tari
Numar sportivi: aproximativ 124.000 (in scadere abrupta)
Campionate mondiale- inexistente!
Asa zisele “Campionate mondiale de popice” au doar participare europeana, cu maxim 16 natiuni, cu tablouri de 64/sex la competitiile individuale

Federatia mondiala de bowling WTBA – 112 tari
Numar de sportivi legitimati: aproximativ 3.000.000 (100.000.000 de practicanti)
Campionate Mondiale- limitate prin calificari la 36 de tari/5 continente, cu tablouri de circa 200 jucatori/sex
Campionate europene- minim 28 de tari, cu tablouri individuale/sex de pana la 200 de jucatori

Jucatorii nostri 50+ au iesit campioni intr-o competitie cu aproape 800 de concurenti!!!!

    Asadar bowlingul este unul dintre cele mai competitive sporturi din lume, te concurezi cu sute de sportivi, lucru extrem de rar intalnit si la sporturile olimpice.

       In concluzie, asteptam de la Dvs. sa sustineti interesele ambelor sporturi pe care le conduceti si sa promovati corespunzator imaginea amandurora.
        Incercati sa va abtineti sa dati sfaturi jucatorilor si antrenorilor de bowling, e un un domeniu in care nu aveti absolut nicio expertiza si de aceea va supuneti ironiei si descalificarii publice ca si Presedinte de federatie.

 Cu respect,

Valentin Piros

Antrenor ETBF Level III, USBC Silver level
IBPSIA Certified driller technician and Proshop operator
Presedintele Comisiei Centrale de bowling

24 februarie 2014

duminică, 23 februarie 2014

Turneul de individuale nr. 4

se va desfasura intre 28 februarie si 2 martie la Bucuresti, in clubul IDM,
vor fi 5 squaduri, vineri de la 15.30 si sambata, de la 10.30 si 14.30.

O sa rog bucurestenii sa se inscrie mai ales vineri si sambata.

Daca se umplu cele 5 squaduri o sa mai suplimentam cu unul, probabil duminica.

ungerea va fi WTBA Mexico 45 ft.

Inscrierea se va face doar pe mailul comisiacentralabowling@yahoo.com, pana joi ora 13.00, cel tarziu.
CCB va putea rearanja jucatorii in squaduri, dupa consultarea lor, astfel incat sa existe sanse egale.
Nu se desfasoara squaduri cu mai putin de 9 jucatori.
Taxa de participare este de 60 de lei/jucator, dintre care 40 se duc la club, 10 la arbitru si 10 la federatie.

Lista participantilor  si rezultate AICI.

Etapa I a returului (reprogramata)

are loc azi.
rezultatele AICI.
meciul Split- Galati,d esambata,  a fost reprogramat din motive tehnice, masina de uns de la Oxygen fiind stricata.

duminica, Elcomex castiga usor in fata lui Bobowling, dupa ce astia au castigat primul joc, dar Elcomex le-a luat  351 de popice in jocul 3!!!!!
Septimia 2 pierde la 1750 de popice in fata lui Qxygenului avand un jucator in minus.
in schimb, colegii de la Septimia 1 sterg pe jos cu Vinci, luandu-le peste 600 de popice.
o parte dintre jucatorii lui Vinci veneau de la un chef si absolut toti sunt dominati de rotatie, asa ca ungerea scurta plus pistele din A-uri le-a pus capac,
Triple Strike castiga la mustata in fata lui Miecrurea Ciuc 2

CFR-ul merge imperturbabil catre Divizia A, castigand in fata lui Bobowling 2, cu Florin Leahu in mare forma- 206 media.
IDM castiga fara problemectoru in fata Constructorului, cu Balan in mare forma si azi-217 media.
e nr. 1 si duminica!!!



sâmbătă, 22 februarie 2014

Gala Campionilor 2013


A avut loc in aceast seara la Clubul IDM din Bucuresti.
S-au acordat 26 de distinctii, dupa cum urmeaza:

      1.     CATALIN GHEORGHE- JUCATORUL DE BOWLING AL ANULUI 2013
2.     LUMINITA FARKAS BUCIN- JUCATOAREA DE  BOWLING A ANULUI 2013
3.     ALEXANDRU ARBANAS – JUNIORUL ANULUI 2013 LA BOWLING
4.     LAURA PIROS – JUNIOAREA  ANULUI 2013 LA BOWLING
5.     FLORIAN MIHAILESCU – SENIORUL 50+ AL ANULUI 2013 LA BOWLING
6.     EUGENIA DUMITRASCU –SENIOAREA 50+ A ANULUI 2013 LA BOWLING
7.     ZOLTAN RAKOSI  SEIWARTH – DEBUTANTUL ANULUI 2013 LA BOWLING
8.     ANDREEA VINTILA - ARBITRUL DE BOWLING AL ANULUI 2013
9.     VALENTIN PIROS – ANTRENORUL  DE BOWLING AL ANULUI 2013
10.                         FLORIAN MIHAILESCU –PREMIU DE EXCELENTA PENTRU PERFORMANTA INTERNATIONALA IN BOWLING 2013
11.                         VALENTIN FATU – PREMIU DE EXCELENTA PENTRU PERFORMANTA INTERNATIONALA IN BOWLING 2013
12.                         CORNELIU ANTIMIRESCU - PREMIU DE EXCELENTA PENTRU PERFORMANTA INTERNATIONALA IN BOWLING 2013
13.                         LUMINITA FARKAS BUCIN - PREMIU DE EXCELENTA PENTRU PERFORMANTA INTERNATIONALA IN BOWLING 2013
14.                         MIHAI ROBERT PAVEL – PERFORMANTA INTERNATIONALA IN BOWLING 2013
15.                         MIHAI ROBERT PAVEL- PREMIU DE EXCELENTA PENTRU PERFORMANTA INTERNATIONALA IN BOWLING 2013 (ECHIPE)
16.                         EDUARD TANASE - PREMIU DE EXCELENTA PENTRU PERFORMANTA INTERNATIONALA IN BOWLING 2013 (ECHIPE)
17.                         DAVID ORLANDA - PREMIU DE EXCELENTA PENTRU PERFORMANTA INTERNATIONALA IN BOWLING 2013 (ECHIPE)
18.                         ALEXANDRU ARBANAS  - PREMIU DE EXCELENTA PENTRU PERFORMANTA INTERNATIONALA IN BOWLING 2013 (ECHIPE)
19.                         FLORIAN MIHAILESCU- PREMIU DE EXCELENTA IN BOWLING PENTRU INTREAGA CARIERA
20.                         DORU MIHAI NOREA- PREMIU DE EXCELENTA IN BOWLING PENTRU INTREAGA CARIERA DE ORGANIZATOR
21.                         A.C.S.BOBOWLING SFANTU GHEORGHE - PREMIU DE EXCELENTA PENTRU DEZVOLTARE IN BOWLING 2013
22.                         A.C.S. SEPTIMIA ODORHEIU SECUIESC - PREMIU DE EXCELENTA PENTRU DEZVOLTARE IN BOWLING 2013
23.                         MARIUS PITICARIU - PREMIU DE EXCELENTA PENTRU DEZVOLTARE IN BOWLING 2013
24.                         A.C.S. BOWLING MIERCUREA CIUC - PREMIU DE EXCELENTA IN BOWLING PENTRU CEI MAI MULTI SPORTIVI LEGITIMATI  2013
25.                           CLUB IDM – PREMIU DE EXCELENTA IN ORGANIZAREA CONCURSURILOR DE BOWLING 2013
26.     ION GRECU- OMUL  ANULUI 2013 IN BOWLING                                           





















           Atmosfera a fost foarte buna, micile erori  de organizare fiind privite cu umor de numerosii participanti- circa 80!

PS: imi cer scuze pentru majuscule, dar sunt prea obosit sa le scriu normal, le-am preluat din fisierul de diplome...

foto: Cristina Itu, Lorant Verzar, Lulu Dion, Vali Piros

Finalele Openului IDM februarie

finalul calificarilor:

la B s-au calificat in semifinale Eugenia Dumitrascu, Razvan Lungu, Liviu Onu si Cristi Orlanda calificat Romeo, Bulan, Piticu si David
in primul meci David l-a batut pe Piticu,iar Cristi Orlanda pe Liviu Onu

in meciul doi castiga Balan si Razvan Lungu
Castiga Balan si Lungu




Carduri welness castigate la tragerea la sorti:
- Romeo Gagenoiu, Preda Costin, Cristina Itu, Imre Csoma, Jeleascov Dumitru