luni, 26 octombrie 2015

Pseudostiinta in actiune, sau cum sa cream false mituri

Nu e vorba despre religie aici, ci despre diverse mituri vehiculate in bowling, unul dintre ele fiind cel al unghiului de intrare.

USBC a abordat acest subiect intr-un studiu devenit "iconic", din 2006,  ale carui concluzii sunt predate peste tot, cum ca unghiul optim pentru maximul de  strikeuri este de 6 grade.

au sintetizat-o in imaginea de mai jos (extrasa din studiu):


mai jos e afirmata relatia intre media jucatorului si unghiul de intrare al bilei in pocket:
in fig. 1 avem  procentul de strikeuri pe verticala si offsetul pe orizontala, adica distanta in inchi fata de popicul 1 al locului in care intra bila la 60 ft.

media jucatorilor din fig. 2 se presupune a fi pe ungeri house, cele folosite deobicei in calcululul mediilor din USA, unde marea majoritate joaca in ligi, pe ungeri house,  si foarte putini in PBA sau in ligi pe ungeri sport.

3 lucruri sunt frapante:

- in jurul valorii de 2,75 inchi al offsetului (un pic la dreapta mijlocului distantei dintre popicele 1 si 3, pentru dreptaci), toate unghiurile genereaza peste 94 la suta strikeuri, ceea ce pe mine ma face sa cred ca e important sa intri mai degraba in acel loc, decat sa dai cu unghi de 6 grade.
- nu exista un grafic pentru 5 grade
-in jurul valorii de 4 inchi al offset-ului (light pocket), procentul de strikeuri pentru 6 grade e mai mic decat cel pentru 4.
as zice ca acolo se regasesc numerosele splituri generate de unghiul mare de atac si de light pocket, lucru bine cunoscut de cei dominati de rotatie.

asa ca am avea nevoie de un studiu in care sa se compare eficienta primei lovituri, luand in considerare si procentul de splituri.

in figura 2 observam ca profesionistii au un unghi de intrare de 5,2 grade, in medie, ceea ce pe mine ma duce la gandul ca 5 grade ar fi unghiul optim, pentru raportul strikeuri/splituri si nu 6.

dar nu vreau sa aprofundez aici analiza, acest studiu, ci incercarea profund amatoristica a unor japonezi, care au vrut si ei sa testeze eficienta unghiurilor de intrare.

aveti videoul AICI:


ei s-au gandit ca daca rostogolesc o bila pe o rampa, in apropierea popicelor, pot dovedi ceva.

din pacate, nu!
sustin ca unghi de 3-6 grade e optim, dar ilustreaza, fara sa vrea, un strike perfect dat cu unghi mic, vezi mai jos, urmariti pe video de la 1.36.

mai si schimba simultan, unghiul de intrare si offset-ul, adica la unghi 0 intra fix pe nas(offset 0), pe cand la 3 grade offsetul e diferit de 0, e aproximativ 1,5 inchi, iar la 6 grade e si mai mare, in jur de 2,5...


in plus, ei lanseaza bila din apropiere, cu viteza mica si cu unghi de rotatie aproape 0, ca si cum ar fi in roll perfect.

Neil Stremmel, autorul studiului american, stie ca rollul perfect nu exista, adica niciodata bila nu se rostogoleste cu unghi 0 de rotatie, pe directia de inaintare.
precizeaza AICI.

in plus, japonezii ignora viteza, rotatia si reflectia cu peretii, ei testand in fata pin- deck-ului.

si japonezii si americanii ignora modul in care bila "lucreaza" prin popice, fiindca, mai ales la jucatorii cu reactie tarzie si foarte puternica, bila continua faza de hook si prin popice, fiind responsabila pentru multe dntre spliturile lasate de jucatorii cu unghiuri mari de intrare.

acestea au fost o parte din neajunsurile , omisiunile si  adevarurile partiale ale celor 2 studii.
in practica, jucatorii stiu ca exista conditii in care unghiurile mari dau cele mai multe strikeuri, iar in altele, unghiurile sau ofsseturile mai mici sunt mai eficiente etc, nu joaca nimeni dupa nicio teorie, ci vazand si facand.

Cam atat despre mituri, va recomand sa le lasati deoparte si sa va folositi propriile maini, ochi si minti pentru a descoperi strikeul "perfect", in diverse conditii.

Cu cat il gasiti mai repede, in conditii variabile, cu atat v-ati apropiat de conditia de jucator de elita.

N.r.: am citat aici din articolul  "Entry Angle", al lui Neil Stremmel, director tehnic al USBC , publicat in Bowler's Journal,in februarie 2006.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu