sâmbătă, 28 aprilie 2018

Despre bile

Am constatat empiric ca jucatorii invart mai bine bilele cu RG mic, cele care au miezul mai aproape de centrul bilei si care incep "sa intorca" mai repede, cu flair mare (flacara de dungi de ulei de pe bila e lata, cu spirele departate una de alta)

Prima data am vazut la Laura, iar ultimele cazuri au fost saptamana trecuta,la Nicolae Gheorghe si Geanina Dumitrascu.

In toate cazurile era vorba de bile cu RG 2.49 sau 2.50, adica low RG (2.46 e minim, in prezent)
Jucatorii se exprimau ca "simt mai bine bila pe mana", dar diferenta de ture (rpm) era vizibila cu ochiul liber.

USBC a facut un nou studiu, in care au masurat precis si au constatat in mod stiintific acest lucru.
Diferenta e uluitoare,  cam de 12%!!!!
Acest studiu arata si ca bilele care asigura unghiuri mari de intrare sunt cele cu diff mare, 0.060 fiind maxim admisibil pentru o bila negaurita.
(unghi mare de intrare= rata mai mare de strikeuri)
Asadar, jucatori "normali", care au au o lovitura echilibrata viteza-rotatie, sau dominati de viteza, pot maximiza rezultatele folosind bile cu RG mic si diff mare, ceva de genul RG 2.46- 2.50, diff 0.050- 0.060.
Dintre bilele populare, pentru 15 lbs,  Black Widow are 2.50/0.058-0.060 (Pearl), Brunswick Mastermind 2.48/0.052,  Brunswick Inferno (Vintage) 2.47/0.050, Storm Code X 2.50/0.058

Diff-ul poate fi marit dincolo de 0.060 prin drilling, gaura de echilibrare jucand un rol important aici, diff-ul putand creste pana la 0.080!

Si o bila o cu diff de 0.050 poate fi deosebita de agresiva, fiindca prin gaurire putem creste diff-ul la 0.070, dupa exemplul de mai jos (Mo Pinel sa traiasca)
2 handerii, de exemplu, au nevoie de RG mai mare, ca sa aiba lungime lovitura, fiind dominati de rotatie, dar diff-ul e important sa fie tot mare.

Vineri, de exemplu,  Catalin Gheorghe a folosit Storm Victory pearl RG 2.53/0.55, cu layout  fara gaura de echilibrare.
Nu e de mirare ca a dat medie uriasa din prima, nu??? (exceptand ca e un jucator de elita, desigur...)

De aceea USBC impune, din 2020 , eliminarea gaurilor de echilibrare, astfel incat diff-ul sa ramana limitat si dupa gaurire, reducand astfel agresivitatea bilelor si facand jocul centrat mai mult pe skillul jucatorilor.

Pana atunci, va recomand sa apelati cu incredere la drilleri/antrenori, care va pot furniza un arsenal adecvat si personalizat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu