duminică, 25 august 2019

Regula noua in bowling- fara lichide pe bila!

Incepand cu 1 august 2019, conform regulamentului USBC, nu mai este voie sa folosesti in competitie niciun fel de substanta pe bila, inclusiv lichide, de niciun fel.
E permisa o exceptie, daca bila se incarca cu substante care nu pot fi indepartate cu un prosop uscat, dar e nevoie de permisiunea oficialilor.

Textul original, in engleza, este acesta:

The dry towel rule, Rule 18, went into effect August 1, 2019. The rule states:

While bowling in USBC Competition, a bowling ball cannot:

1. Have the surface altered by an abrasive.
2. Be cleaned with any liquid substance or cleaning agent.
3. Have any foreign material on it including, but not limited to:
-Powder
-Rosin
-Marker
-Paint
All bowling balls so altered or cleaned must be removed from the competition.

NOTE: Should a foreign substance appear on the outer surface of a bowling ball which cannot be removed with a dry towel, an approved cleaner may be used with the consent from a league or tournament officer.

Regula nu este inca adoptata de Worldbowling si ETBF, dar va fi, in viitorul apropiat.
Parerea mea e ca ar trebui introdusa si la noi, din campionatul asta.

Regula care este deja adoptata de worldbowling si ETBF prevede posibilitatea de a juca fara gauri de echilibrare, cu conditia ca dezechilibrul static al bilei sa nu depaseasca 3 uncii, pe orice directie (la greutati mai mici  de 10 lbs. limitele sunt diferite)

Pana la 1 august 2020 suntem in perioada de tranzitie, cand se permit gaurile de echilibrare, cu dezechilbre de 1 uncie, exceptand partea de sus si de jos a bilei, unde poate fi de 3 uncii.
De anul viitor, gaurile de echilibrare nu mai sunt permise, asa ca toata lumea va trebui sa si le umple. Asta presupune ca si jucatorii cu 2 degete vor avea doar 2 gauri in bila.
Textul original il gasiti AICI, capitolele 11.12, 11.13 si 11.14

Un video lamuritor aveti mai jos, cu renumitul Peter Somoff, cel cu care am facut si eu cursul IBPSIA de drilleri.
Al doilea video arata diferentele de reactie ale bilei, cu si fara gaura de echilibrare.
Enjoy!

2 comentarii:

  1. O mare prostie gaura de echilibrare, nu trebuia sa se aprobe asa ceva de la inceput, adauga extra complexitate unui sport care deja e complicat in partea de setup/proshop. La fel substantele pe bile adauga un edge care schimba focusul de la executie catre setup, si care poate ajunge la unii oameni sa devina obsesie de pre-shot, in loc de rutina. Bune reguli, mersi de articol.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cam in toate sporturile, de echipament se ocupa specialistii, nu sportivii.
    In Romania multi au impresia ca se pricep si la echipamente, dar oricum nu e treaba lor, ci a specialistilor- drilleri si antrenori(partial).
    Gradul de complexitate al partii tehnice asociate bowlingului e pe undeva la mijloc, printre sporturi, in varf fiind sporturile motorizate, iar la coada unele sporturi pur atletice si unele dintre cele cu mingea, dupa parerea mea.
    De exemplu, un schior de elita poate avea si 24 pe perechi de skiuri la un concurs, da nu stie mare lucru despre ele, intreaba un specialist ce si cum.
    Ar trebui sa inteleaga si jucatorii romani ca specializarea tehnica in bowling e o meserie separata, iar competenta in drilling, echipamente, ungeri samd se obtine greu si necesita studii si timp, ca in orice.
    Referitor la gaura de echilibrare, s-a constatat in timp ca ea avea efect de tuning al bilei, putandu-se depasi prescriptiile limitative pt bile noi, mai ales la diferential.
    Interzicerea gaurii de echilibrare e consecinta progresului tehnic in studiul teoretic al echipamentului si ball-motionului. Incepe, usor-usor, sa apara si tehnologia inalta in bowling.
    Interzicerea oricarei substante straine pe bila are acelasi rol, de a evita transformarea bilei dincolo de prescriptiile originale.
    Ca oricum nu puteau depista ei cu ce-ti dai pe bila.

    RăspundețiȘtergere