vineri, 13 septembrie 2019

Regulament pentru juniori?

A mai aparut o incercare nefericita de la BF, plasata pe siteul federatiei, numita "Regulament pentru juniori (provizoriu), unde apare un campionat national de juniori  cu calificari zonale, cu trei zone, cate 5 turnee in fiecare si o finala nationala.
Regulamentul il gasisiti AICI.

E o suprapunere cu regulamentul CNI.
Asta e Campionat national juniori si mai avem un Campionat national individual juniori.
Cine  mai intelege ceva?
Vor sa faca un national de juniori separat si sa desfiinteze CNI juniori?
Zonalizarea campionatelor se face cand ai multi jucatori, nu cand ai putini.

Finala nationala a juniorilor are 16 locuri, in conditiile in care anul trecut am avut 18 juniori legitimati in toata tara, din care mai anul asta mai raman 17 si niciunul in zona estica (Cernavoda- Constanta).
In CNI au participat anul trecut 12 si a fost suficient pentru un junior sa participe la 2 turnee ca sa faca finala de 8.

Alocarea locurilor in finala pe zone si  proportionala cu nr. participantilor, e o greseala. Daca ai 3-4 jucatori excelenti intr-o zona, unul poate sa nu faca finala, fiindca ii ia locul unul din alta zona, unde sunt multi si slabi, dar zona are o cota mai mare pentru finala.
Sau invers, unul slab, care e singur pe zona lui, face finala, in detrimentul altora.
O prostie!

Lipsa de experienta a celor din BF se vede si in modul in care sunt definite categoriile de varsta: sa implineasca maxim varsta categoriei pana la sfarsitul campionatului.
Adica sa  implineasca maxim 18 ani pana la sfarsitul campionatului, de exemplu.

Problema e ca nu stim data efectiva a terminarii campionatului, oricand pot aparea anulari, amanari samd.

Pe de alta parte, regula universala e sa nu faci 19 ani, nu sa faci maxim 18.
E o subtilitate gramaticala si logica, care e dificil de inteles pentru unii, maxim 18 inseamna ca daca ai facut 18 ani si o zi esti out.

Va dati seama ca amanarea ultimei etape sau a finalei  ii poate scoate din categorie pe unii dintre ei, sau din competitii de tot, ca depasesc categoria.

La ETBF juniorii sunt definiti tot raportandu-se la data sfarsitului sezonului, dar care e fixata - 31 august.

Adica daca nu faci 19 ani pana la 31 august 2019, esti junior in 2019 (nascut pe  1 septembrie 2000 sau dupa).
Asa a fost pana acum definit in CN (pentru 2019-2020 ar fi juniori cei nascuti dupa 1 septembrie 2001) si nu vad niciun motiv pentru care s-ar schimba, e bine sa folosim un standard international, care se si pliaza pe formatul campionatului nostru, bianual.
Iar ei ar fi juniori si la europenele din 2020, ca sunt definiti ca la ETBF, iar noi participam la europene in mod frecvent.

Daca nu folosim standardul ETBF, puteam avea surpriza ca unii care sunt juniori pentru ETBF nu mai sunt juniori pentru noi, sau invers.

La World Bowling  varsta limita e raportata fata de inceputul anului, adica esti junior in 2019, daca nu ai facut 18 ani pana la 1 ianuarie 2019.
La alte sporturi e si mai relaxat,  la fotbal U21 nu trebuie sa aiba 22 de ani in anul in care incepe competitia, dar calificarile la europene dureaza peste un an, asa ca in turneul final ai si jucatori de 23 de ani impliniti.

O problema similara este si la definirea categoriei 50+ din regulamentul CN (provizoriu), care la ESBC e definita in functie de inceputul anului, cei nascuti inainte de 1 ianuarie 1970, pentru 2019.

Haideti sa terminam cu "originalitatile" romanesti cat timp avem definitii  internationale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu