marți, 17 august 2021

Cupa Romaniei- un format catastrofal

FRB a anuntat pe Facebook (nefericiti cei fara de el) deschiderea inscrierilor pentru Cupa Romaniei.

Acesta e textul FRB:

"Regulamentul Cupei Romaniei – editia 2021- il gasiti AICI
Va rugam sa cititi atent fiecare aspect al Regulamentului, atat referitor la modul de joc, cat si la inscrieri, tinuta si comportament.
Evenimentul va avea loc la Clubul IDM din Bucuresti, sectorul de piste „A”. Echipele vor fi alcatuite din 4 jucatori si 1 rezerva, iar taxa de participare va fi de 400 lei/echipa.
Inscrierile se vor face la Comisia Competiții, la email-ul competitii@frbowling.ro, in perioada 19.08.2021 - 26.08.2021, cu prioritate mentinuta pana in 22.08.2021 pentru echipele care vin din regiuni indepartate.
Va asteptam pe cat mai multi pe piste, cu pasiune si fair-play.
Mult succes!"

Comentariile mele

Nu exista un program clar, pe ore! 
Cum te inscrii, in orb???
Unde s-a mai vazut competitie sportiva fara program orar?

Se foloseste un format "original", de Baker cu 4 jucatori si cu handicap, in care 2 jucatori joaca 3 frameuri si 2 jucatori 2 frameuri.
Se iau handicapurile din CNE, ignorand ca acolo se pot rotunji maxim o data, cand se efectueaza o schimbare in mijlocul unui joc.
Aici handicapurile sunt cu zecimale in fiecare joc si se rotunjeste de fiecare data, ceea ce poate crea diferente importante. 
Aici nu exista joc in care sa nu se rotunjeasca, fiindca niciodata handicapul nu e numar intreg, jucatorii joaca doar 2 sau 3 frameuri per joc. 

Baker cu handicapuri e o prostie, Bakerul nu ar trebui sa se joace decat ori fete cu fete, ori baieti cu baieti, dar niciodata mixt.  
Si in 2 sau 5 jucatori, ca toti sa joace un numar egal de frameuri. 
Inventia asta cu 4 jucatori e doar ca sa se poata inscrie echipele lui Piticu de la liga, unde sunt cate 2 in echipa. 
Ar fi trebuit sa se faca Bakerul cu 2, daca tot le era drag parteneriatul privat- federatie!!!

Se perpetueaza greseala din sezonul trecut, in care se dau handicapurile per frame si, din rotunjirea aplicata la fiecare joc, se pierd/adauga puncte, care pot crea inegalitati flagrante - o fata care da 2 frameuri/joc are 1,6  handicap, adica 2, o fata care da 3 frameuri/joc are 2,4, adica tot handicap 2. 
Diferenta fata de sezonul trecut e ca atunci zecimala se taia cu totul, acum se rotunjeste.

Sezonul trecut taierea s-a facut per joc, adica doua fete care  dadeau 2 frameuri fiecare, aveau cate 1,6 fiecare, dar contribuiau cu cate 1 punct la echipa/joc, fiindca i se taia fiecareia zecimala, desi handicapul lor total era 3,2/joc.
Acum se intelege ca vor avea 1,6 si 1,6, adica se va rotunji in sus, la 2 si 2,  4 in total/joc

Singura solutie corecta si logica e sa se adune frameurile tuturor fetelor si juniorilor din echipa pe toate jocurile, sa se faca totalul cu zecimale si dupa aia sa se aplice o singura rotunjire.

Exemplu teoretic: Alina joaca 24 de frameuri  si are handicap 24x0,8=19,2
Dora, care e in echipa cu Alina si e junioara, are 1,6 per frame.
Ea joaca 3x12= 36 de frameuri x 1,6= 57,6
Le adunam handicapurile 19,2+ 57,6=76,8, adica 77 in total.
Daca rotunjesti la fiecare joc ai avea 1,6 si 4,8, adica 2 si 5, in total 7 per joc. 
Pentru 12 jocuri ai avea 7x12=84, adica cu 7 mai mult.

O diferenta de 7 popice e importanta, nu poti juca cu rotunjirea in fiecare joc. 
De exemplu, anul trecut, PBM2 si Split 1 au fost despartite de 2 popice in calificari!

In concluzie: de ce oare trebuie sa fie un sistem atat de complicat si de haotic, nu era scoringul in bowling suficient de greu de inteles?
De ce sa facem un sistem prost, de Baker cu handicap, si mai prost, facandu-l cu 4 jucatori?
De ce sa persistam cu incapatanare intr-un sistem extrem de complicat, care e clar ca poate crea false ierarhii si-i pune pe arbitri in situatii extrem de dificile? 

Sunt curios  de cati arbitri e nevoi ca sa urmareasca ca fiecare echipa joaca exact in ordinea in care spune ca joaca, sa urmareasca schimbarile si handicapurile pentru 6 echipe simultan si sa-si faca si treaba uzuala de arbitru.
N-ati auzit vorba aia: "simplu e cel mai bine"?
Se pare ca nu!

PS: au aparut programul si situatia inscrierilor AICI
Ungerea:


12 comentarii:

  1. Hm, si nu prevede regulamentul nicio deplasare si cazare a oficialilor??? (facepalm)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. arbitrii vor avea nevoie de o vacanta, dupa competitia asta!

      Ștergere
  2. Bowling condus de catastrofe... La sfârșitul campionatului aduci modificări la calendarul competițional după placul și disponibilitatea unora cu bani ( Play-off B) MTS-ul știe de aceste modificări??ca doar se primește finanțare de la stat. Perioada de transfer înainte de Play-off. Cuvântul este... DEZASTRU. Degeaba va da Vali idei.

    RăspundețiȘtergere
  3. Atata timp cat in federatie fiecare isi vede propriul interes si nu interesul jucatorilor (ma refer la componenta federatiei), nu se va realiza nimic dpdv al rezultatelor competitive ! Accentul si investitiile trebuiesc facute PENTRU si in numele JUCATORILOR CARE AU REZULTATE si nu pentru vacantele sau concediile membrilor federatiei de bowling.

    Pot sa spun doar RUSINE pentru aceste persoane care nu isi vad decat propriile "venituri" suplimentare !

    La ora actuala, din punctul meu de vedere, FRB este de "pomana" ! Nu se zbate pentru PERFORMANTA JUCATORILOR! Se zbate pentru un plus "valorir, renumerat" al membrilor.

    RUSINE, RUSINE, RUSINE !!!!!!

    Lucian Feliu

    RăspundețiȘtergere
  4. P.S.: tare sunt curios cine si ce are de comentat !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tu cine esti ma? :)))))

      Din cate stiu eu in afara de secretar nici unul din restul nu e remunerat. Ca unii -stim noi care- isi urmaresc sigur propriile interese si am si asistat la episoade cand au urlat si zbierat pentru ca ceilalti membri nu vroiau sa faca ca el, e alta poveste.

      Sunt acolo cativa care vor probabil sa faca treaba si cativa care nu, dar ce spui tu ca sunt pentru bani demonstreaza ce intrebam mai sus - ca esti unul care nu are nici o treaba numele tau nu e cunoscut pentru nimeni. Si mi a mai placut PS cu cine are de comentat. Ai 100 de kg de muschi si ne bati pe toti? haha

      Ștergere
    2. Feliu Lucian are nume si prenume, poti sa dai cu goagal daca nu stii cine e.
      Tu esti anonim, in schimb.
      E tipic pentru bowling, toti anonimii sunt experti!

      Iar interesele in bowling sunt enorme, nu, sunt multi bani si multa putere in joc?
      Cand 99% dintre cei implicati cheltuiesc sume enorme, interesele sunt cele care conduc bowlingul, nu?
      Hai sa ne uitam cine castiga din bowling si o sa aflam si cine are interese, asa meschine, cum sunt ele.

      Ștergere
    3. Nu cunosc pe cei din Federatie, dar la o simpla apreciere, cei cu interese de putere si bani ar fi patroni de sali, organizatori de turnee si jucatori care isi castiga banii din bowling. Exista asa cineva in Federatie? Ca nu ar trebui. Sau exista care sunt pusi acolo special pentru acele persoane? La fel nu ar trebui

      Ștergere
  5. Mai direct: Uitându-ne mai atent, BF aproape s-a transformat în Liga Nationala de Bowling. Sunt 3 membri din acel club, cu interese fiecare... Plus un părinte al unui legitimat la LNdB! Totul se învârte în jurul acelui club sau al celui care ii reprezinta în BF. Sunt 2 membri din aceeași familie; prietenii "tradiționale", etc. Nu sunt interese și nici conflicte de interese. Doar mocirla!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Care interese stimata doamna? Detaliati va rugam ca sa afle toata lumea

      Ștergere
  6. Eu am totusi o intrebare. Daca suntem asa nemultumiti, de ce nu convocam o AGA sa schimbam tot BF-ul? Eu ca jucator pot fi multumim sau pot fi nemultumit, dar cand vine vorba sa arunc cu noroi in niste oameni care isi rup din timpul liber pentru a incerca sa faca ceva pentru comunitate, as vrea sa fiu 100% sigur ca nu spun baliverne. Incerc sa inteleg treaba cu interesele majore, din ce bani? Federatia are un buget infim, din care mare parte se duce, asa cum a tot urlat Vali, pe salariul secretarului. Pai si atunci cine, ce sa mai ia? Eu zic ca avem acolo in BF, in mare parte, oameni corecti, care incearca sa faca ceva bun, atat cat le permite timpul, in conditiile in care noi restul, nemultumitii, am tot evitat sa ne implicam. Mi se pare urat sa dam in toti, daca avem o problema cu unul sau doi. Vom putea sa cerem 0 greseli si sa tragem la raspundere pe oricine, in momentul in care toti vor fi platiti, dar nu stiu de ce am o vaga impresie ca atunci multi dintre noi nemultumitii ar incepe sa se bata si pe posturile de acolo, nu ca acum.

    Cristian

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se pare ca nu prea-ti place libertatea de exprimare, care implica si critica.
      De fapt nici transparenta nu prea e iubita in bowling, deciziile se iau in spatele usilor inchose si PV ale sedintelor BF se publica cu mare intarziere uneori dupa ce se desfasoara evenimentele la care se refere.
      Nu conteaza sunt indreptatie criticile sau nu, daca ceea ce fac e in interesul comun, ci doar faptul ca iau salariu sau nu e esential pentru tine.
      Daca are salariu, poate fi criticat, daca nu nu.
      Pe cate pagini vrei sa fie critica celui cu salariu?

      Ștergere