joi, 5 aprilie 2012

EYC- concursul pe echipe- ziua a doua

noi jucam astazi, de la ora 14.15 (ora Romaniei).
baietii sunt in buna dispozitie de concurs, si-au facut analiza jocului propriu si sunt pregatiti sa dea maxim.
au realizat ca, fara greseli de tip fault sau sant dupa legate, mediile lor ar fi putut depasi 190.
Mihai a dormit bine azi-noapte si pare pregatit sa joace la valoarea lui.

Dupa concurs:

rezultatul de azi a fost foarte slab.

Mihai a dat ceva mai bine ca ieri - 505, 168 media , dar ceilalti  mult mai slab:
Razvan 497- 165 media (190,127,180 !!!)
Arbi- 482-160 media
David 454- 151 media


in jocul 2 degringolada a fost totala, Mihai avand iarasi dureri de spate, iar ceilalti 3 debusolati - Arbi cu talpa (n-a mai calcat linia, dar rata stanga- dreapta), Razvan "nu mai era in stare sa faca nimic" si ii era "o frica de sant de murea" (trasa lui era cu break point 8), iar David continua sa joace "la instinct", fara sa aiba vreun fel de control, target etc...

in jocul 3, lucrurile s-au mai redresat intrucatva.
per total, am terminat  cu 4022- 167 media.

la echipe, pe 2 zile de concurs:

David 978 - 163 media
Arbi 999 - 166 media
Mihai - 1000 - 166 media
Razvan 1045 - 174 media

cam asta e crudul adevar.

tehnica ca tehnica, dar psihicul ne omoara.

desi juniorii au beneficiat si de ajutorul unul psiholog sportiv in ultimele saptamani, se pare ca rezultele sunt limitate.

eu am incercat sa-i determin sa aiba o atitudine pozitiva, sa se gandeasca la fiecare bila in parte samd, dar rezultatul e modest.

se pare ca mediile de 160-170,  pe ungere sport, reprezinta nivelul la care pot evolua juniorii nostri, deocamdata.

la echipe am terminat pe 22, penultimii, in fata Turciei si dupa Austria (!).

potentialul jucatorilor e destul de important, dar ramane sa fie atins peste 3-4 ani, probabil.

experienta de aici le va marca viitorul apropiat si nu numai, ca o suma importanta de invataturi.

ramane concursul de la individual, unde fiecare poate sa dovedeasca nivelul maxim de care e capabil.

12 comentarii:

  1. Nu-ti face probleme, psihicul inseamna jocuri multe, concursuri multe, sa devina rutina.

    Tehnica primeaza, talentul vine pe locul doi, iar psihicul se formeaza in timp si prin uzura competitionala.

    Profesoru'lu'peste.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Psihicul il ai sau nu, si din pacate nu se cumpara.
      Acolo sus, este pe primul loc...

      Ștergere
  2. rezultatele copiilor reflecta nivelul bowlingului romanesc la acest moment.lipsa unui mod "profesionist" de pregatire isi spune cuvintul.doar zbaterea ta,VALI si a lui MARIUS nu este neaparat suficienta...poate de anu asta daca nu veti renunta sa va ocupati de copii,munca sa dea roade.formarea unui al patrulea club puternic OXYGEN nu poate fi decit benefica.RAZVAN,DAVID,ARBI si MIHAI se vor intoarce cu o experienta care le va folosi cu siguranta in viitorul apropiat.laurentiu buga

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. primii care trebuie sa adopte un mod "profesionist" de pregatire sunt jucatorii.
      asta presupune concentrarea pe antrenamente si nu pe jocul in liga, campionat si "joaca".
      iar aici e raspunderea lor si a familiilor lor, eu nu-i pot sili sa faca nimic.
      au avut un program structurat specific pe fiecare jucator, pentru acest campionat, pe care niciunul nu l-a facut decat maxim 1 data in 7 saptamani de pregatire si ar fi trebuit sa-l faca de 3 ori pe saptamana, dar, din diverse motive si pretexte, nu l-au facut.
      cu toate acestea, progrese imediate asu aparut, dar au ramas si probleme nerezolvate, care si-au aratat "coltii" la europene.
      plecarea s-a facut fara supraveghere, fiindca Marius a renuntat, iar eu n-am fost acceptat, asa ca au avut probleme cu echipamentul, si-au luat ce au vrut ei, bile gresite, pantofi slabi calitativ, n-aveau nici macar prosoape, darmite accesorii esentiale-paduri, superglue, cutit Bevel etc.
      profesionalismul are niste rigori, daca vrei sport de performanta iti trebuie disciplina, sacrificii si mii de ore de "ANTRENAMENT" pe pista.
      ei nu au fost crescuti in acest mod si le trebuie o schimbare de viziune.
      iar eu o sa incerc sa-mi aplic cunostintele in alta parte, unde exista o viziune mai apropiata de sportul de performanta.
      am muncit voluntar 7 luni pentru copii si pentru o parte a comunitatii "Oxygen- Split" si rezultatele s-au vazut, unele imediat, altele in viitor.
      antrenorul conteaza maxim 1% in pregatirea unui jucator, conform spuselor uni antrenor de nationala de pe aici.
      1%.
      restul e jucatorul.
      iar eu ii dau deplina dreptate.

      Ștergere
  3. Inainte sa spun ce am de spus vreau sa subliniez ca nu am fost acolo si de aia nu pot comenta bile, traseuri, comportament sau starea psihica. Ceea ce pot spune este ce am putut constata sec din fata calculatorului.

    Avand in vedere ca se joaca pe ungere sport, primul instinct trebuie sa fie sa nu te complici la prima lovitura. Ce inseamna asta? Inseamna, psihologic in primul rand, sa pupi sirurile de strike si sa le spui ne vedem acasa, pe ungerea de acolo, si sa ti frame-urile inchise cat mai mult posibil. Inseamna sa nu cauti strike-ul, inseamna sa cauti pocket-ul si sa te multumesti ce ce-ti da bunul Dumnezeu...

    Din cate am vazut de la scor, probabil baietii nu au jucat pe unde trebuie. Scorurile jucatorilor care au jucat pe unde trebuie contin deobicei mai multe izolate, iar la ai nostrii au fost strike sau sase-sapte popice.

    Intr-adevar, da, asta tine si de tehnica, dar argumentul ramane valabil deoarece locul potrivit pe o ungere ineamna locul care, intr-o anumita masura, iti iarta greselile tehnice. Apoi ca greseli mari necesita palnie mai mare, care uneori nu exista, in timp ce greseli mici palnie mai mica este o alta felie de paine unsa cu untura...

    Ieri am urmarit scorurile baietiilor si am contabilizat toate ratariile si spliturile - adica toate open frame-urile lor. Rezultatul a fost dezastruos (sa ma ierte baietii ca sunt dur, dar o spun cu buna vointa).

    Pentru unul ca mine, unul care a trait bowling la nivelul la care l-am trait timp de 20 de ani, numarul ratariilor arata cum s-a antrenat jucatorul. Atentie, nu CAT s-a antrenat, ci cum (asta tine de jucator dar si de antrenor, insa nu DOAR de antrenor)! Din experienta stiu ca scorul acumulat pe o perioada mai lunga spune mai mult despre antrenamentele unui jucator decat orice ar spune jucatorul ca a facut la antrenamente.

    cont.

    RăspundețiȘtergere
  4. cont.

    Inainte sa va dau cifrele baietiilor vreau sa subliniez ca au jucat trei partide, ceea ce inseamna 120 de frame-uri (4 jucatori * 3 jocuri * 10 frame-uri/joc = 120 de frame-uri).

    In aceste 120 de frame-uri, baietii au avut 19 ratari (!!), ceea ce inseamna aproape aproape cinci ratari pe jucator, care impartite pe trei partide, inseamna 1,6 ratari pe joc sau, daca impartim cu 10 frame-uri, 16% ratari. Un jucator de duzina, cum am fost eu, din prima divizie din Suedia are undeva la 0,5 ratari/partida, iar jucatorii de talie mondiala mult mai putin.

    Daca tinem cont ca o ratare te costa 8 puncte (calculat foarte optimistic, caci pretul este mai mare daca tinem cont de daunele psihologice s.a.m.d.) inseamna ca baietii nostrii au irosit, sustin ca degeaba, aproximativ 15*8=120 de puncte ratand spare-uri.

    Am calculat doar 15 ratari in aritmetica de mai sus deoarece o ratare pe partida ar fi fost acceptabil, avand in vedere ca joci pe sport si pe sport tendinta este sa-ti ramana mai multe formatii grele de inchis atunci cand raman popice. Imi pare rau, baieti, cred ca este cazul sa analizati ce faceti cand sunteti la sala si cred ca in primul rand trebuie sa va uitati in oglinda si sa fiti sinceri.

    Sa dai spare tine foarte putin de antrenor. Tine de jucator sa se antreneza la spare, sa gaseasca modul de a se motiva pentru a se antrena la spare deoarece este destul de plictisitor (stiu!). Eu ca antrenor pot sa te taxez tariful meu pentru ca sa stau si sa ma uit cum dai de 50 de ori spre decar; insa asta o poti face si singur, fara sa-mi dai mie bani...

    Sa inchizi nu tine de inaltimea balantei, nu tine de numarul rotatiilor, de cat hook poti sa dai, de ce freza ai, ca semeni cu Barnes, Palerma sau Duke, sau ca lumea sa uita la tine si zice "pfuuai, cat hook da si ala". Sa inchizi tine doar de un simplu lucru: sa mergi la sala si sa dai de n ori pe zi la spare. Antrenament cu alte cuvinte.

    cont.

    RăspundețiȘtergere
  5. cont.

    Mai departe, baietii au avut 18 splituri. Asta inseamna, printre altele, ca nu au scuza ca open-urile lor au fost splituri deoarece au avut mai multe ratari decat splituri! La split-uri remediul este mai complicat.

    Pe sport, jucatorii buni, aia de pe Youtube, cauta linii cat mai simple ca sa nu le ramana trei sau patru popice atunci cand raman popice. Cat am fost eu in Romaina, multi puneau semn de egalitate intre spectacol si hook mare, iar eu eram ala trist care spunea ca este mai important controlul (m-am si certat cu Ioan Ionescu pe tema asta). Dar, pe sport, asta-i adevarul destul de indiscutabil. Nu este un coincident ca Duke a castigat US Open de atatea ori. US Open se joaca pe plat si Duke este controlul intruchipat, sau cum se zice...

    Sa cauti siruri de strike pe ungere sport precum cele de pe ungeri mai accesibile este ca si cum Steaua Bucuresti ar castiga campionatul national de fotbal intr-un viitor agreeabil cu media varstei a populatiei - adica foarte putin probabil ca se va intampla. :) (Hai, stelistiilor, nu sariti acuma... mai glumesc si eu...)

    Acuma tin cont si de nivelul la care baietii nostrii sunt momentan, normal. Realitatea este ca unele chestii care poate sunt valabile pentru Palerma sau Barnes, nu sunt deocamdata valabile pentru baietii nostri, si chiar nici pentru mine. Bowling se invata treptat, iar unele dintre primele chestii pe care trebuie sa le stapanesti este spare-ul, ceea ce baietii nostrii n-o fac deocamdata. Atunci, discutii despre bile si linii de joc isi pierd considerabil din importanta.

    Ungerea sport dezbraca jucatori. Ungerea sport nu inghite scuzele sau pretextele pentru care nu te-ai antrenat, scuze si pretexte care un antrenor uneori este nevoit sa le inghita pentru a-si pastra elevul. Ungerea sport iti spune pe fata si uneori foarte crunt daca ti-ai luat in serios sportul. Sunt dur, stiu, dar cei care m-au invatat bowling au fost si ei duri, iar eu ii multumesc pentru asta.

    Revenind la spliturile baietiilor; acceptabil pentru nivelul lor ar fi fost un split pe partida. Asa ca mai contabilizam inca 120 de puncte irosite, insa aici nu pot fi la fel de vehement si sa zic degeaba fiindca-i mai complicat, asa cum am spus.

    Cumulul total de puncte irosite devine atunci 240 de popice. Baietii au avut 37 de open-uri in 120 de incercari, ceea ce inseamna 30,8%. Este o cifra astronomica, o cifra care ar trebui sa-i puna pe gand pe baieti atunci cand se intorc si isi reiau antrenamentele.

    Baietii sa ma ierte daca par nedrept. Stiu exact cum este sa vrei dar sa nu-ti iasa. Sunt constient ca si asta face parte din sport, insa daca nu li se spun lucrurile pe care le-am spus nu vor progresa si cred ca a sosit timpul sa cerem mai mult decat doar sa stie cum sa invarta o bila de bowling. Bowling-ul redus la invartitul unei bile nu seamana de loc cu sportul pe care-l iubesc.

    Aceasta a fost opinia mea legat de ultimele trei partide din concursul pe echipe. Daca ajuta cu ceva, bine, daca nu, la fel de bine.

    Noi, restul, cei din fata calculatorului, trebuie sa-i sustinem si sa le tinem pumnii in continuare. Hai baietii!! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Felicitari Bogdane, limba romana este suspect de buna.

      Ștergere
    2. comentariu pertinent si la obiect. lipsa de focus mental duce la procent mic la prima bila si la ratari enorme la spare.
      le-a dat ce amai simpla trasa posibila, cea cu break point 8, dar au avut probleme mari de fiabilitate, ratari si-n stanga sin-n dreapta, care nu vin din tehnica, ci din mental.
      azi in ultimul squad Arbanas a reusit intrucatva sa joace pe trasa de maxim scoring, cu deplasare masiva in stanga si cu break point 10-11.
      dar starea "high" data de primele 3 jocuri foarte bune l-a privat de un rezultat cu adevarat mare. toata lumea a avut de invatat, inclusiv eu. de exemplu ca e extrem de greu sa tii sub control adolescentii cu derapaje de concentrare. dar mi-a facut o placere nebuna sa lucrez cu ei, sunt copii buni si e loc mare de progres.

      Ștergere
  6. Mai sunt cateva lucruri.
    La Oxy masina de uns este high scoring, 3 borduri uscate la dreapta permite orice gresala vezi santurile, ungerile de casa cu factor 10, care devine 15-20, cand se mai usuca, face sa fie suficient sa arunci bila in dreapta pe undeva, cu o eroare de 5-6 borduri si ai strike.
    Lucrurile astea iti dau senzatia ca esti d-zeu si ca stii bowling.
    Ne furam caciula singuri.
    La open la IDM pe plat, ne-a rupt capu' nea Sandu cu o bila de plastic.
    A fost precis. Ca si Obada.
    Cand poti sa dai 180-190 media pe 5-6 jocuri pe o ungere plata, macar stii ca esti precis. Esti 'robotizat'. Nu inseamna ca stiti bowling. Dar cu un antrenor in
    spate care sa va aleaga materialul, trasele, sa citeasca pistele, sa vada schimbarile uleiului si sa va indice mutarea pe pista, puteti avea rezultate.
    In fond, gloria va fi a voastra, voi aruncati bila.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Legat de masina de uns de la Oxigen, eu cred ca atata timp cat cei care joaca la oxigen realizeaza ca pista iarta daca ratezi la dreapta este ok. Devine o problema pentru jucatori doar daca chiar cred ca asa va fi peste tot si se oftica atunci cand nu este cazul, ceea ce de fapt nu este de cele mai multe ori.

      Fara suparare, dar trebuie sa te contrazic legat de faptul ca un antrenor trebuie sa stea in spate si sa aleaga bile, trasee etc...

      Ultima vreme cand mai dadeam cu bila m-am antrenat in centrul unde se antreneaza Larsen, Palerma si restul de la Pergamon si pot zice ca nici unul dintre ei nu are un antrenor care le sufla in ceafa in timpul concursului. Un jucator de bowling de top cunoaste foarte multe despre ungeri si despre bile, caci asta-i de fapt sportul, si stie singur ce are de facut. Antrenorul lor sta in spate bea cafea si astepta ca un jucator sa vina la el.

      Bowling nu este fotbal, sa nu uitam asta. Iar din acest motiv nu esti mai singur niciodata decat dupa un squad sau un meci facut varza. Dar totodata, este si placerea sportului sa stii ca ai batut pista.

      Au si jucatorii de top antrenori, da ei nu se baga peste jucator in timpul unui concurs decat doar daca-i intreaba jucatorul ceva. Implicarea unui antrenor in timpul unui concurs de cele mai multe ori strica mai mult decat ajuta. Eu am facut greseala sa dau prea multe sfaturi in timpul unui concurs si pot zice ca mai mult am deranjat jucatorul.

      In bowling, daca nu te antrenezi cu seriozitate, ceea ce nu inseamna neaparat ca stai intr-un bowling toata ziua, ajungi pana la un anumit nivel si dupa aceea este stop. Acel nivel este decis de talentul pe care-l ai. Restul este vorba de a te antrena la ce trebuie si, cu scuzele de rigoare caci nu intentionez sa intep sau sa jignesc pe nimeni, eu am vazut foarte mult talent in Romania insa foarte putini care fac ceea ce se cere pentru a deveni un jucator bun.

      Va dau un exemplu; suedezii au o tabela cu lugimea pasiilor relativ la inaltimea jucatorului. Mie niciodata nu mi-a placut acea tabela fiindca sunt de opinia ca nu doar inaltimea decide lungimea pasiilor dintr-un elan de bowling. Dar fiindca lumea in general, si cu atat mai putin suedezii, nu tin cont de Dobondi, cei de la Pergamon au urmatoarea regula: miercurea la ora 13.00 incepe antrenamentul. Fiecare isi marcheaza cu tape cat de lung trebuie sa fie fiecare pas si pana la 18.00-19.00 dar lovituri uitandu-se unde-si pun picioarele. Credeti-ma, iti vine sa dai foc bowlingului dupa 30 minute facand acel antrenament, ei o fac intre cinci si sase ore pe saptamana. Ala-i psihicul pe care trebuie sa-l ai.

      Cine vrea performanta trebuie sa faca asemenea sacrificii. Iar rezultatele de la IDM sunt, in opinia mea, o dovada ca acele sacrificii inca n-au fost facute de suficient de multi jucatori din Romania. Cu rezervarea ca lotul n-a fost la turneu... ei, cei din lot, au raspuns la provocarea domnului Slowinsky sa faca ceea ce este necesar. Sper sa se tina de cuvant!

      Va doresc multe strike-uri si daca nu-i strike sa fie spare!! :)

      Ștergere
  7. Ai perfecta dreptate Bogdane.
    Dar acum nu vorbim de Larsen sau Palerma. Astia sunt deja d-zeu.
    Astia mici... si mari au nevoie, in ordine, de 3 lucruri.
    1. Psihic.
    2. Robotizare si facand echipa cu un antrenor cu experienta pot incepe sa aibe rezultate, mai repede.
    3. Abia dupa ceva ani de antrenamente si experienta, corecta si consecventa, vor stii ce sa faca singuri, si-si vor deranja antrenorii doar cand au cu adevarat o problema sau sunt nesiguri, din ce in ce mai rar.

    RăspundețiȘtergere