miercuri, 16 octombrie 2024

Cum se joaca cand e mult ulei

 
Una dintre situatiile des intalnite este atunci cand reactia bilei este minima.
Asta se poate intampla din diverse motive: cantitate foarte mare de ulei, lungime foarte mare a ungerii, carry s.a.
Multi jucatori sunt exasperati in astfel de situatii si incep sa dea vina ba pe tehnicieni, ba pe uretane, ba pe ceilalti concurenti samd.
Unii se apuca de jucat cu 2 maini ca sa aiba si ei un pic de reactie!
Reactiile jucatorilor obisnuiti sunt deseori complet contraindicate, cum ar fi jucatul la prima bila cu bila de spare, in speranta ca le va creste rezultatul.

Mai jos aveti un experiment, in care se unge pista cam cu de 5 ori cat ar fi normal, si 2 jucatori de elita, ambii din PBA, care au o mica competitie individuala.
Joaca pe rand cu plastic, bila polish si bila la alegere.

Cateva lucuri utile:
- cand nu exista reactie, trebuie jucat strans, linia de aruncare nu trebuie sa fie departe de pocket
- orice solutie care te duce in pocket e legitima, inclusiv drept, brooklyn si diagonala. Cand ii auziti pe unii spunand in mod dispretuitor ca X joaca diagonala, sa stiti ca e un prost. 
Nu conteaza lane playul ales, conteaza rezultatul.

- jocul cu poliester la prima bila necesita precizie foarte mare, fiindca reactia e minima. 
- jucatorii de drept, aka popicari, sunt competitivi in astfel de conditii, fiindca e jocul lor obisnuit
- bilele de plastic sunt cele care fac cel mai mult carry, fiindca practic nu lucreaza deloc.
Flairul lor e practic doar o dunga groasa de ulei, formata din de dungi adaugate succesive una peste alta (dunga de dungi!) si duc uleiul aproape tot in spate. 
Flairul (flacara, in eng) este imaginea formata de dungile de ulei pe bila.
De aceeea veti avea mereu carry, mai ales cand jucati cu jucatori care utilizeaza intens bile de spare.
- jucatorii de 1 mana si de 2 maini au sanse egale, fiindca acum precizia devine factorul determinant. Teoretic e mai usor sa fii precis cu o mana.

- jucatorii de elita pot juca perfect drept, daca e necesar. E in abecedarul oricarui jucator de bowling. Cine nu poate juca drept, are deficiente de tehnica.
Cand vedeti jucatori exasperati, care pun mana pe plastic la prima bila, fiindca n-au solutie, e vorba de jucatori slabi, care nu pot controla linia de aruncare.
Jocul cu plasticul la prima bila e foarte dificil, iar cine nu poate arunca pe o linie cu reactiva, nu o va putea face nici cu plasticul; nu si invers, cine isi nimereste linia cu plasticul, o va face si cu reactiva.

De aceea nivelul de performanta al jucatorilor e liniar corelat cu procentul la spare, jucatorii de top au procent mare la spare, fiindca stiu sa dea drept. 
Invers, cei cu procent mic la spare, sunt jucatori de niveluri scazute.

Am fost intrebat o data, la un mondial feminin: noi de ce nu dam asa multe ca strikeuri ca altele? 
Nota bene: in fiecare zi era cate o medie de 260, iar cele care intrebau erau pe la 160.
Iar raspunsul meu, aparent paradoxal, a fost: fiindca voi  nu va inchideti sparerurile!
Asta inseamna ca nivelul jucatorului e atat de scazut incat rateaza la spare, deci nu poate controla nici macar directia de aruncare. 
In astfel de situatii succesul la prima bila e slab, fiindca acolo e mult mai complicat, trebuie controlata si directia si reactia bilei, iar daca nu controlezi nici macar directia, e o situatie fara solutie.
Asta poate fi si consecinta unui joc mental deficitar, fiindca spareul se rateaza si datorita stresului, care este extrem de mare in competitiile internationale si unde procentul de ratari pentru romani creste exponential.

Jocul mental se antreneaza si el, dar e un soi de limba chineza in Romania.
Deobicei romanii sunt foarte vorbareti si sfatosi in timpul competitiilor (internationale) si se creeaza un soi de "agitatie psihosomatica" la jucatori, care are efecte devastatoare. 
Aici contribuie deseori si antrenorii fara experienta, care simt nevoia sa vorbeasca intruna, dand o mie de indicatii dupa fiecare bila, iar jucatorul e facut varza, din punct de vedere mental. 

Este esential ca jucatorii sa-si pastreze focusul asupra jocului, sa se pastreze in "tunelul" de concentrare si de executie cu orice pret. 
Asta presupune comunicare putina, focusata pe esential, si izolarea de factorii perturbatori, externi sau interni. Adica controlul perceptiilor, interactiilor si emotiilor. 
E sport de precizie, orice factor perturbator te trage in jos.
Chineza.

-pocketul nu inseamna automat strike. Conteaza foarte mult cum intra in pocket, care este unghiul de intrare si miscarea popicelor dupa intrare. 
O sa observati ca acesti 2 jucatori analizeaza foarte precis modul in care cad popicele, nu numai trasa si reactia bilei.
Jucatorii amatori spun: am lasat 7-10, desi am dat pocket!(adica peste 90% din jucatorii din Romania)
Pai cam asa se lasa, deobicei cand e light pocket, nu calca bine pe pocket sau unghiul de intrare e prea mic.

- bilele pearl/polish  au marele avantaj ca nu prea lucreaza peste ulei si au reactie pe backend, avand o trasa liniara pana la break point si un pin carry bun, fiindca isi pastreaza energia pana tarziu.
-Bilele solid matuite lucreaza foarte devreme si deseori isi pierd energia pe drum, avand un pin carry mai slab. 
Asta se intampla mai ales daca sunt si asimetrice varf de gama, cu layouturi agresive, care deseori ajung "moarte" in pocket si uneori nici nu mai intorc in backend, fiind in roll out. Adica si-au terminat zona de hook prea devreme si se duc drept. 
Bila se indreapta prea devreme, in argou.
Ele pot  sa si lucreze atat de mult si atat de devreme incat e foarte dificil de aproximat trasa. 
E cazul bilei lui Hanrahan, Radical Zig Zag solid.
Loftul e util, in astfel de situatii, fiindca prin aer nu intoarce!
Adica aruncatul cu bolta, pe intelesul amatorilor.
- deseori amatorii fara rotatie sau cu reactie foarte slaba aleg astfel de bile in arsenal, efectul obtinut fiind invers fata de cel asteptat. De fapt au nevoie de bile polish.

-Uneori bilele hibrid reprezinta compromisul optim, fiindca traverseaza ungerea fara sa lucreze foarte mult si-si pastreaza si o buna parte din energie in spate.

-Ce nu apar aici sunt uretanele, care sunt bile slabe, dar care, puternic matuite, au un comportament hibrid, adica fac mici curbe continue, foarte previzibile, si-si pastreaza energia foarte bine pana la popice.
De acea domina o buna parte dintre competitii, in momentul de fata.

Avem in video o singura aruncare cu un uretan de sala, de 9lb, aruncata backup cu stanga(!) de catre dreptaciul Alex George, la split, care intoarce foarte mult, datorita vitezei mici.
- asta ne mai da o informatie: scaderea vitezei e utila!
Si ca jucatorii din PBA au skilluri extraordinare...
Enjoy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu