marți, 7 mai 2013

Importanta pregatirii psihologice in sport

biliardul si bowlingul sunt bine inrudite, fiind sporturi de precizie, in care stabilitatea mentala e cruciala.

aici il aveti mai jos pe psihiatrul care l-a convins pe Ronnie O' Sullivan sa continue sa joace si sa castige ultimele 2 campionate mondiale.



astept cu interes comentariile voastre, fiindca este un expert de o alta factura decat multi dintre cei cu care am avut de-a face,care pune pe primul loc fericirea interioara a sportivului, probabilitatea unui rezultat ca urmare a unui comportament si personalitatea specifica a atletului.

inutil sa va spun ca sunt un mare fan de-al lui, nu?

10 comentarii:

  1. Cu certitudine,pregatirea jocului(in orice sport)mentala si psihologica este necesara pentru a conduce la performanta.Multi chiar cred ca este determinant. Incredintarea mea este ca jocul fizic trebuie in primul rind f bine insusit,dupa care urmeaza cunoasterea temeinica a echipamentului de joc.Daca cele de mai sus sunt indeplinite,vine si increderea.In cazul lui Ronnie(caz special)lucrurile par a da credit pregatirii mentale.Dar sa nu uitam ca el este TITAN in sportul lui.Te poti pregatii la jocul mental cit vrei,dar daca nu stapinesti tehnica?!Nu va lasati sedusi de nici-un guru,e ca diclofenacul la piciorul de lemn....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu cred ca nu ai urmarit filmuletul, fiindca iti inventezi o tema proprie, la care iti si raspunzi.

      referitor la raportul intre jocul fizic si cel mental, e clar ca unul fara celalat nu-si au rostul.
      degeaba tehnica perfecta fara echilibru mental- vezi cazul celebru din 2005,cand Ebdon l-a scos din minti pe Ronnie la mondiale si a facut ce-a vrut cu el (Ebdon a jucat extrem de lent, speculand temperamentul exploziv al lui Ronnie).
      de asemenea, degeaba echilibru mental fara tehnica.

      tema primordialitatii sau nu a mentalului e abordata tangential sus, iar Peters nu-si asuma niciun rol de solist acolo.
      de aia si zic ca nu te-ai uitat la film.

      iar bowlingul,ca si majoritatea sporturilor care nu sunt doar pur atletice, mai are nevoie de analiza, de decizii, de gandire.

      iar daca actioneaza doar "maimuta" din tine, e clar ca nu-ti maximizezi sansele.
      aici intervine pregatirea psihologica.

      Ștergere
  2. Da,nu am vazut filmuletul si iarasi da ,amindoi avem dreptate,nu se poate una fara alta.Ce vroiam a sublinia este ca "nu pui carul inaintea boilor"ci invers.Mai intai pregatirea fizica si tehnica si apoi cea mentala.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. aici permite-mi sa te contrazic: pregatirea fizica si tehnica se face in paralel cu pregatirea psihologica, fiindca pregatirea atletului este dependenta de personalitatea lui, de structura lui psihologica, de canalele prin care el poate invata sau nu.

      aici antrenorul are un rol fundamental in intelegerea elevului si transmiterea informatiei intr-un mod cat mai adecvat fiecaruia in parte.
      daca informatia se transmite la modul: fa asa, ca asa spun eu, riscul de rebut e maxim.

      ca sa nu mai vorbim de faptul ca jocul fizic in bowling contine o infinitate de stiluri si de solutii tehnice, iar invatarea/antrenarea jocului fizic nu se termina practic niciodata.

      asta se vede usor la marii campioni trecuti de o anumita vrsta, care si-au rafinat/schimbat stilul, care lucreaza cu antrenori si dupa 40 de ani samd.

      daca ar fi intai jocul fizic si apoi cel psihologic, cel psihologic s-ar amana sine die.

      la pachet e cel mai bine!

      Ștergere
  3. Salut Vali, in urma articolului de pe blog am gasit un material destul de interesant pe net si l-am tradus, iata link-ul mai jos (daca esti de acord sa-l postezi)

    http://www.bowlingromanesc.ro/2013/05/09/sa-importanta-jocului-mental-de-norm-duke/

    Sebi Arcusi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Norm Duke nu face decat sa promoveze propiul joc -mental in cazul de fata -care se bazeaza pe hipercontrol, ca si in jocul lui fizic.
      ex: "Puteti alege sa fiti fericit sau trist, puteti alege sa fiti inteligenti sau prosti, puteti alege sa va vedeti intr-o lumina buna sau intr-o lumina proasta"
      adevarul e ca uneori suntem intr-o anumita stare pur si simplu, asa ne-am trezit in ziua aia, fara ca sa putem controla.

      mi se pare rudimentar, chiar si pentru un psiholog amator.
      ce functioaneza la el, nu functioneaza neaparat si la altii.

      Peters e profesionist: unii jucatori au nevoie de ceva, unii de altceva etc.

      Ștergere
    2. E normal sa-si promoveze jocul sau mental fiind vorba de o clinica sustinuta de el. Pana la urma este un model de pregatire....nu este ceva general aplicabil....dar articolul mi se pare relevant pentru cei tineri care ne-am apucat de bowling de 1-2 ani si care descoperim toate laturile acestui sport. Sebi

      Ștergere
  4. Interesant mi s-a mai parut (tot de pe acel site) si articolul urmator:

    http://www.psychologyforeliteperformance.com/5pillars.htm

    Sebi Arcusi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sunt si eu abonat la Kolasinki, dar Peters mi se pare mult mai bun.
      ca de exemplu, unul dintre stalpi lui EMk
      -control you emotions
      de cate ori o sa-i spui uni coleric asta, il termini, se autofrustreaza maxim si se va enerva si mai tare

      coericii trebuie sa se manifeste, sa se simta bine si normal in pielea lor.
      mana trebuie sa nu se manifeste, dar corpul trebuie sa lucreze optim o disociere intre "maimuta" si om, intre animal si rational, dupa cum sugereaza Peters.
      mi se pare la un alt nivel de intelegere.

      Ștergere
    2. Aici e mai nuantat si ai prezentat numai headline-ul, prima propozitie din capitolul asta este:
      It is very important to understand that emotions are not bad

      Cred ca daca ii spui asta unui coleric nu il termini ci il faci sa inteleaga ca nu e defect si ca poate juca si fiind coleric, problema este (din cate ma pricep eu) ca un specialist trebuie sa isi faca elevul sa descopere care este doza potrivita de incarcare emotionala pentru ca el sa performeze. Cum ajunge acolo, cred ca esti de acord ca pentru 1.000.000 de oameni exista 1.000.000 de retete personalizate.

      Sebi

      Ștergere