marți, 25 februarie 2014

Scrisoare publica de protest la adresa Presedintei FRPB

Am aflat duminica, cu imensa neplacere, de afirmatiile publice ale D-nei Maria Popescu, Presedinta FRPB, la adresa bowlingului, in articolul de AICI
Ea repeta, in mass-media, aberatiile pe care le-a sustinut in mai multe ocazii, inclusiv la Gala Campionilor.

Deoarece toti jucatorii de bowling care au aflat de acest articol (multumesc Alinei Orlanda) au fost ultragiati, i-am adresat urmatoarea scrisoare deschisa, pe care va rog sa o distribuiti pe toate canalele posibile

Catre Federatia Romana de Popice-Bowling
In atentia Doamnei Presedinte Maria Popescu
 Stimata doamna,

          Spre neplacuta suprindere a comunitatii de bowling, continuati sa raspanditi neadevaruri despre bowlingul de performanta din Romania, desi sunteti conducatoarea Federatiei tutelare si ar trebui sa cunoasteti mai bine situatia si, eventual, sa fiti mai retinuta in a va critica membrii cotizanti.
 Faptul ca ati facut acest lucru intre jucatorii de bowling a fost privit cu iritare si cu neplacere, atitudinea Dvs. de la Gala Campionilor fiind o repetare a unor asertiuni anteriorare.
         Dar faptul ca va adresati publicului larg, jignind bowlingul de performanta din Romania, jucatori si antrenori deopotriva, ma aduce in postura de a ma adresa Dvs. in mod public, pentru a corecta neadevarurile propagate de Dvs. in mod constant.
          Aici am refer la interviul pe care l-ati da revistei Sport Revolution, concretizat in articolul: “Pentru a face performanţă nu este de ajuns ca bila să dărâme popicele!”, din nr.39 al respectivei reviste.

 Cateva afirmatii complet false si jignitoare:

 1)“Nu avem o şcoală de bowling, antrenorii s-au format ad-hoc, din ce au văzut la televizor.”

          Va instiintez ca am urmat cursuri de antrenori de bowling in 5 tari de pe 2 continente, avand licenta de antrenor ETBF level 3, cea mai inalta de pe plan european, pe care o detin doar 30 de antrenori din Europa, plus licenta USBC Silver level, pe care o detin circa 400 de antrenori din toata lumea, din care doar vreo 40 din Europa.
           Cursurile au presupus mii de pagini de biografie, zeci de ore de practica pe piste si sute de ore de practica dupa urmarea cursurilor, pana la obtinerea licentei propriu-zise. Au fost examene teoretice si practice la fiecare nivel.
         Ele sunt recunoscute de WTBA si ETBF, forurile tutelare de pe plan mondial si european.
         Va mai instiintez ca, incepand din 2016, cine nu detine licente ETBF, nu va mai avea dreptul sa participe ca antrenor pe pistele niciunei competitii europene.
           In plus sunt un antrenor reputat pe pe plan international, numerosi antrenori de elita putand sa confirme aceast lucru oricand.
           In Romania nu exista niciun profesor de bowling la Scoala de antrenori, singurul antrenor de bowling produs de aceasta fiind Maria Ursu, careia eu i-am fost profesor, fiind delegat de catre FRPB.
            Licenta respectiva nu foloseste la nimic la bowling, e doar o bucata de hartie, fara acoperire in expertiza reala.

 2) “Îţi trebuie o pregătire minuţioasă ca să ajungi la performanţă. Toţi sunt oameni de afaceri, sunt patroni de săli. Ei fac o afacere din asta. Jocul de bowling este divertisment pentru ei, dar vor să facă la nivel de performanţă, ceea ce nu se poate”

           Sportul de performanta nu este o afacere, ci genereaza cheltuieli de sute de mii de euro pe an, si nu din bugetul federatiei, unde noi suntem cotizanti net. Nu toti sportivii sunt patroni de sali sau oameni de afaceri, cei mai buni jucatori nu au nicio legatura cu definitia de mai sus, sunt doar foarte buni sportivi.

        Facem performanta : avem campioni europeni la 50+, avem locul 7 la Cupa Mondiala la feminin, locul 7 la juniori la europene samd

 3) “Trebuie să dezvolte, pe lângă echipele pe care ei le au (40-50 de ani), o echipă de tineri (20-25 de ani), pe care să o instruiască.”

       Fals!
     Bowlerii de performanta incep foarte de devreme sa joace, uneori chiar si de la 2 ani. Membrii actuali ai lotului national de tineret (da avem asa ceva, si au varste intre 17 si 20 de ani) au inceput sa joace de la varste intre 6 si 15 ani, si au deja intre 4 si 13 ani de bowling la activ.

      Nimeni nu-si propune sa initieze jucatori de 25 de ani pentru performanta, sunt cazuri extrem de rare, fiindca sunt mult prea “batrani” pentru performanta inalta.

 4) ”Însă sunt probleme cu antrenorii, care sunt foarte scumpi în zona asta. Am înţeles că un antrenor are pretenţia unui salariu de 2-3 mii de euro, cine îşi permite să-l plătească?”

        Gresit!
        Datorita faptului ca bowlingul este un sport fara o tehnica standard, contrar a ceea ce credeti Dvs, cand ne povestiti de “jucatorul acela american al carui nume l-am uitat”(Brian Voss, n.b.), antrenorii de cel mai inalt nivel costa pana la 1.500 de euro/zi!!!!
         Iar in Romania am avut parte de serviciile unui astfel de antrenor, finlandezul Juha Maja, nu mai departe decat anul trecut.
         Tot el este cel care a creat programul educational al Federatiei europene si care mi-a acordat licenta de cel mai inalt nivel.
         Retineti: 1.500 de euro/zi!!!

 5) “Există o tehnică de antrenament psihotrop care poate fi pusă în practică şi de antrenor specializat şi de antrenor sportiv. La noi nu se pun în practică, pentru că nu s-a conştientizat valoarea acestei pregătiri psihologice”
       Este o exprimare amatoristica, nu exista antrenament psihotrop, doar medicamentele sunt psihotrope.
       In bowling pregatirea psihologica se numeste antrenament mental si este o parte esentiala a antrenamentului de performanta, mai ales la juniori.
        Acum doi ani a fost implementat in Romania la lotul de juniori, de catre mine, in colaborare cu psihologii de la Institutul national de cercetare pentru sport.

 6) “Dacă ei nu fac alergare ca să-şi încălzească muşchii”
     
        In bowling incalzirea presupune stretching dinamic, nu incalzire intensiva, nu alergare.
        Incalzirea dureaza putin, maxim 15 minute deobicei. Uneori sportivii de perfomanta prefera sa se incalzeasca in timpul celor 10-15 minute de practica.
         Daca l-ati fi observat cu atentie pe “jucatorul” american in varsta de 50 peste de ani, ati fi remarcat acest aspect.
        In bowling solicitarile fizice sunt reduse ca intensitate, aspectele tehnice si mentale fiind dominante la modul absolut.
          Exista multi campioni de bowling obezi sau cu diverse afectiuni fizice grave. Este intr-adevar un sport “universal”.

        In alta ordine de idei, v-as ruga, in numele comunitatii jucatorilor de bowling, sa nu mai comparati niciodata performantele contemporane ale popicelor cu cele ale bowlingului.

Sa va furnizez cateva date crude:

 Federatia mondiala de popice WNBA - 26 de tari
Numar sportivi: aproximativ 124.000 (in scadere abrupta)
Campionate mondiale- inexistente!
Asa zisele “Campionate mondiale de popice” au doar participare europeana, cu maxim 16 natiuni, cu tablouri de 64/sex la competitiile individuale

Federatia mondiala de bowling WTBA – 112 tari
Numar de sportivi legitimati: aproximativ 3.000.000 (100.000.000 de practicanti)
Campionate Mondiale- limitate prin calificari la 36 de tari/5 continente, cu tablouri de circa 200 jucatori/sex
Campionate europene- minim 28 de tari, cu tablouri individuale/sex de pana la 200 de jucatori

Jucatorii nostri 50+ au iesit campioni intr-o competitie cu aproape 800 de concurenti!!!!

    Asadar bowlingul este unul dintre cele mai competitive sporturi din lume, te concurezi cu sute de sportivi, lucru extrem de rar intalnit si la sporturile olimpice.

       In concluzie, asteptam de la Dvs. sa sustineti interesele ambelor sporturi pe care le conduceti si sa promovati corespunzator imaginea amandurora.
        Incercati sa va abtineti sa dati sfaturi jucatorilor si antrenorilor de bowling, e un un domeniu in care nu aveti absolut nicio expertiza si de aceea va supuneti ironiei si descalificarii publice ca si Presedinte de federatie.

 Cu respect,

Valentin Piros

Antrenor ETBF Level III, USBC Silver level
IBPSIA Certified driller technician and Proshop operator
Presedintele Comisiei Centrale de bowling

24 februarie 2014

6 comentarii:

  1. Salut Vali, bravo pentru aceasta scrisoare, este o atitudine corecta fata de o Doamna Presedinte care nu reprezinta in mod egal interesele celor doua ramuri ale federatiei prezidate. Mai mult, nici macar nu intelege sportul nostru, probabil pentru dansa noi suntem niste ciudati care "arunca bila in dreapta ca sa vina inapoi in stanga". Am avut "placerea" sa asist la ineptiile doamnei la Cernavoda insa am crezut ca este o gluma, ca Federatia ne-a facut o surpriza si ne-a adus la decernarea premiilor un actor de stand-up comedy. Cred ca Doamna Presedinte FRPB este inca un motiv de a ne desparti de aceasta federatie, si asa suntem vazuti ca "verisorii ciudati ai celor de la popice". Numai bine, Sebastian Arcusi - iubitor al bowlingului, jucator amator de bowling, cotizant FRPB :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Dupa discursul dansei de la gala imi venea sa-mi ard carnetul! Chiar nu inteleg de ce trebuie sa cotizam la o federatie care n-are nici-o treaba cu noi, cu bowling, cu interesele si problemele noastre...
    Deciiii, aaaa, si da, vara nu-i ca iarna, bilele sunt cu gauri si se arunca asa curbat ca un arc de cerc, deci, da si aaaa, deci n-ar trebui sa mai dam niciun ban la o federatie care poate fi atat de ignorant si de batjocoritor!!!
    Inteleg ca avem nevoie de FRPB pentru a putea participa la europene/mondiale, insa nu inteleg de ce trebuie sa cotizeze pentru asta ~200 de oameni/cluburi/etc... Ar trebui sa "legitimam" doar cei care se duc la acele concursuri, restul sa le facem intern pe un ONG/asociatie sau de genul...
    Dar cum suntem oameni si unde's 3 deja 2 se cearta, probabil nici asta nu este o posibila solutie...

    Imre Csoma

    RăspundețiȘtergere
  3. Iata cu ce se poate face antrenamentul psihotrop:
    1. Allobarbital
    2. Alprazolam
    3. Amfepramon
    4. Aminorex
    5. Amobarbital
    6. Barbital
    7. Benzfetamină
    8. Bromazepam
    9. Brotizolam
    10. Buprenorfină
    11. Butalbital
    12. Butobarbital
    13. Catina*
    14. Camazepam
    15. Ciclobarbital
    16. Clordiazepoxid
    17. Clobazam
    18. Clonazepam
    19. Clorazepat
    20. Clotiazepam
    21. Cloxazolam
    22. Delorazepam
    23. Diazepam
    24. Estazolam
    25. Etclorvynol
    26. Etinamat
    27. Etilamfetamină
    28. Fencamfamină
    29. Fendimetrazin
    30. Fenobarbital
    31. Fenproporex
    32. Fentermină
    33. Fludiazepam
    34. Flunitrazepam
    35. Flurazepam
    36. GHB
    37. Glutetimidă
    38. Halazepam
    39. Haloxazolam
    40. Ketazolam
    41. Lefetamină
    42. Loflazepat de etil
    43. Loprazolam
    44. Lorazepam
    45. Lormetazepam
    46. Mazindol
    47. Medazepam
    48. Mefenorex
    49. Meprobamat
    50. Mezocarb
    51. Metilfeno-barbital
    52. Metiprilon
    53. Midazolam
    54. Nimetazepam
    55. Nitrazepam
    56. Nordazepam
    57. Oxazepam
    58. Oxazolam
    59. Pemolină
    60. Pentazocin
    61. Pentobarbital
    62. Pinazepam
    63. Pipradol
    64. Prazepam
    65. Pirovaleron
    66. Secbutabarbital
    67. Temazepam
    68. Tetrazepam
    69. Triazolam
    70. Vinilbital
    71. Zolpidem

    Sursa: http://www.cdep.ro/proiecte/2005/400/30/7/leg_pl437_05.pdf

    Doamna Presedinte ureaza succes tuturor "sportivilor". Ca fapt divers doamna Popescu este instructor de sah...imaginati-va cat de bine joaca elevii dansei dupa 2-3 pastilute :))))))))

    Sebi Arcusi

    RăspundețiȘtergere
  4. Considerati comentariul de mai sus cu valoare de panflet...orice asemanare cu personajele reale este pur intamplatoare
    Sebi Arcusi

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere