luni, 1 septembrie 2014

Scrisoarea lui Lorant Verzar catre comunitatea de bowling

Stimati Colegi!

Datorita faptului ca eu nu voi fi prezent personal la sedinta din 6 Septembrie 2014, doar prin reprezentantii mei Karaman Ibolya si Geza Karaman va supun atentiei voastre temele despre care a-si vrea sa discutam la sedinta in privinta inceperii noului Campionat National 2014-2015. Desi nu vad in prezent cu cine si cum putem incepe noul sezon, va ros sa cititi pozitia noastra legat de sezonul nou:
In primul rand scopul pentru care a fost convocat sedinta, de a inscrie echipele in CN: Parerea mea este, ca e imposibil de a raspunde, pana nu se finalizeaza regulamentul competitiei. Nu putem sa ne inscriem deoarece dorim anumite schimbari pentru competitiile in div. B fata de cum a fost in anul anterior.
Motivul pentru care dorim modificarile regulamentelor este ca actualul regulament nu favorizeaza cresterea numarului jucatorilor.

1. Actualul regulament nu incurajeaza acele oamenii care sunt incepatori, pe care noi, asa zisi, "veterani", le convingem, le imcurajam, sa participe la competitii. Acele cativa oameni, pentru care ar trebuii sa le trimitem cel putin o scrisoare de multumire, ca intra si cresc comunitatea noastra, iau o decizie sa cheltuiasca sume de mii de lei in bowling, pentru a participa la competitii, le ingreunam decizia cu faptul ca fortam sa conformeze la niste reguli pe care nu le inteleg nici ei nici noi rostul, si anume sa formeze echipe de 6+2 persoane, sa joace pe ungeri sport, niste oameni care nici nu stiu ce inseamna ungerea. Formatul echipelor de 6+2 jucatori este inutil pentru echipele incepatoare, le face greu posibilotatea de deplasare, practic dubleaza costul si astfel sansele ca sa atragem noi echipe, noi jucatori se scad foarte mult. Daca reducem numarul jucatorilor la 4 sau 5 persoane plus rezerve, atunci la meciurile in deplasare ar putea echipele de B sa plece cu o singura masina, astfel ar fi posibil ca sa porneasca in campionat mai multe echipe, astfel am avea mai multe meciuri pe echipa, mai multe experiente pentru jucatorul ca individ. Acest lucru ar ajuta jucatorii la dezvoltarea lor, ar ajuta sa creasca comunitatea jucatorilor de bowling – baza de selectie pentru jucatori de elita, inchiriaza comunitatii de jucatori de bowling o imagine pozitiva, aratand o deschidere catre publicul larg.

2. Actualul sistem de joc pe echipe indiferent de divizie. Nu reprezinta o dezvoltare al jucatorului sistemul de joc actual, uned rezultatele cumulate ale jucatorilor decide castigul meciului. Rezultatul in bowling se bazeaza pe capacitatile unui individ. Daca intr-o echipa sunt jucatori buni si slabi mixt, echipa poate sa ajunga din div. B in A sau poate ocupa pozitii mai bune multumind pentru doua jucatori de valoare, astfel ajutand jucatori slabi sa ocupe locuri nemeritate. Parerea mea si al lui Bonifert Gabor este ca, in acest sistem 2 jucatori din 6 poate salva sau pierde meciul echipei.
Propunem un sistem pe care s-a mai jucat si in romania, cu cativa ani in urma, in care un jucator dintr-o echipa joaca direct contra unui jucator din echipa adversa si castiga direct puncte (0-pierdut, 1- egal, 2- castigat). Punctele castigate de jucatori in meciurile directe si adunate vor da rezultatul echipelor. Astfel jucatorii de valoare vor fi evidentiate mai bine.

3. In conditiile actuale nu vad nici un rost sa cheltuim pe arbitrii care nu stiu sa conduca un meci cu dificultati, iata cazul Galstului cu Constanta, unde daca arbitrul daca ar fi scris dela inceput pe foaia de scor 0 la persoanele fara vize medicale, conform legii si regulamentului, atunci ar fi fost clar si nu ar fi fost create discutii. La situatia actuala putem sa ajungem si fara arbitru, de ex. Cand am jucat cu CFR-ul si capitana de echipa nu era in stare sa decida o situatie anume pe pista si antrenorul facea cel desteptul, desii nu avea voie sa se afirme ca o putere decizionala., in schimb la meciuri nu cream costuri inutile. Daca vor fi arbitrii in viitor, vreau ca arbitrii sa aiba asupra lor delegatie dela federatie, pentru ca federatia este organizatorul competitiilor si chitanta, deoarece noi (unii) vrem sa decontam costurile la clubul nostru sportiv.

4. In conditiile actuale nu vreau sa incepem un campionat, astfel incat jucatorii nu respecta regulamentele, nu respecta sistemul, si forurile alese si formate impreuna. In aceste conditii nu are nici un rost sa incepem campionatul national, cand vedem din start ca vor fi echipe care nu vor respecta regulamentele din motive personale canu le plac anumite persoana sau nu respecta deciziile unei comisii insarcinate cu atributii de decizie din motivul ca “oricum au pile si relatii”.

Trebuie sa incercam sa intelegem motivele pentru care oamenii nu au incredere in sistem, trebuie sa ne intelegem si sa punem in functii oameni in care putem sa investim incredere. Momentan situatia care s-a creat in federatie este exact ceea ce am trait poate cu totii cu cativa zeci de ani in urma in spatel blocului, cand regulamentele erau valabile numai pana a aparut Gigi cel Durul, care un respecta nimic. Daca va considerati oameni civilizati si inteligenti, atunci stiti ca fara o conducere centrala si fara reguli nu poate sa fie ordine si disciplina. Iar sportul e sport daca este ordonat si este o disciplina din partea oamenilir implicati (ceea ce nu am constatat prea des pana acum). Trebuie sa respectam regulamentele chiar si atunci daca nu sumtem de acord intotdeauna. Altfel nu vom supravietuii. Unii pleaca in vesnicie, altii se las de joc din diverse motive si incet cu incet comunitatea se dizolva, se va pierde. Sunt saturat si eu si sunt saturati si altii de certile asupra unor nimicuri, cand cu nimicuri se atrage atentia dela problemele importante catre prostii. Daca nu se vor indrepta lucrurile noi Echipele din Odorhei nu vom mai participa la CN. Vom organiza openuri si vom straduii sa atrage oameni din toate partile tarii sa jucam linistiti, cinstiti si vom slabii si mai mult comunitatea care sustine in prezent functionarea Campionatului National. Noi in prezen ne autosustinem, fondurile pe care atragem dela oras sau judet ne suporta doar costurile de deplasare, si o parte din costurile pistelor la meciurile locale, costuri care nu mai vor fi in momentul in care nu mai participam in CN. Astfel nu mai este decat sufletul nostru care ne tine sa participam in CN, care deja este usor otravit.

Este inacceptabil ca in anul 2014 nu sa facut sedinta pe tema regulamentelor pe urmatorul an competitional, ca in data de 1 septembrie inca nu este o comisie functionala care sa coordoneze competitiile, lucru care ar fi trebuit sa fie stabilit cel mult pana la terminarea sezonului anterior ca echipele sa aiba baza pe care sa gandeasca asupra posibilitatilor lor, ca aici in septembrie cand se fac inscrierile sa fie clar in ce vor fi bagati, care sunt conditiile de participare, asteptarile etc.

Scopul meu pentru care sunt in federatie cu clubul nostru este sa creez un mediu in care sa pot dezvolta Bowlingul ca sport in regiunea noastra. Pentru acest scop am nevoie de oameni (jucatori) care sa doreasca sa ne alature, am nevoie de oameni tehnci care sa invete amatorii la practicarea sportului, am nevoie de concursuri unde sa putem masura cunostintele noastre, sa putem dezvolta spiritul de competitie, pentru a exersa situatiile de competitie in diverse conditii de joc, stresul competitional.

Daca considerati ca suntem impreuna capabili sa lucram pe baza principiilor de mai sus, atunci suntem parteneri. In acest caz trebuie sa punem la o parte durerile din trecut si sa ne uitam inainte si sa ne ocupam de viitor.
Cu respect,
Lorant Verzar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu