vineri, 1 februarie 2019

BOWLING LEGENDS - ANDY VARIPAPA

Salutare people!!!


vreau sa deschidem impreuna usa istoriei (sau mai bine zis sa reiau putin si sa dezvolt cateva postari mai vechi) pentru a va face cunoscute sau a ne reaminti de cateva personaje de referinta in bowling.
Unora le sunt familiare nume precum Andy Varipapa, Don Carter, Mark Roth, Marshall Holman, Dick Webber, Carmen Salvino,Walter Ray Williams Jr., Norm Duke, Brian Voss... altii dintre voi, le vor descoperi acum.
Vreau astfel sa aduc un tribut istoriei acestui sport de care, sper eu, ne-am indragostit toti cei care-l practicam.

Vom incepe si vom dezvolta subiectul, evident, in SUA, undeva in perioada interbelica, anii 20, cu unul din cei mai talentati jucatori din toate timpurile si anume ANDY VARIPAPA  aka THE GREEK supranumit la vremea sa "cel mai mare one-man show din bowling".

Suntem in epoca romantica a bowlingului, a faimoaselor RUBBER BALLS (Mineralitele cum erau numite, sunt introduse de Brunswick Corporation pe piata in 1905, numele primei bile de bowling este Evertrue), a zilelor in care nu exista o relatie intre uleiul de pe pista si bile, de fapt pistele erau uscate, uleiul sau LANE CONDITIONER-ul a fost introdus abia prin anii 40, cand si suprafetele pistelor au inceput sa fie imbracate in lacuri speciale, care la randul lor au nascut nevoia aparitiei unui agent de ungere, atat pentru protectie dar si ulterior pentru ca pistele sa aiba un comportament adecvat in momentul lansarii bilei.

ANDY VARIPAPA (31 Martie 1891 – 25 August 1984)

  • nascut in Carfizzi, Regio Calabria, Italia
  • dupa moartea tatalui sau emigreaza impreuna cu familia in SUA, se stabileste in Brooklyn, New York
  • debuteaza in bowling undeva in anii 20
  • in 1947 la varsta de 56 de ani castiga prestigiosul turneu BPAA All-Star (predecesorul U.S. Open-ului) o competitie extrem de dura formata din 100 jocuri!!!!!!!!!!
  • in 1948 reediteaza performanta, fiind primul bowler din istoria competitiei cu doua titluri consecutive
  • in 1949 este aproape de a rescrie istoria, teminand pe locul 2 acelasi BPAA All-Star
  • la varsta de 78 de ani invata sa joace cu mana stanga, datorita problemelor de mobilitate la mana dreapta, ajungand in doi ani la o medie de 180 !!!
Ati auzit vorbindu-se in salile de bowling de "300 Varipapa"????
Este denumirea data unei serii de 12 strike-uri legate in doua jocuri consecutive, dupa ce Andy Varipapa a glumit spunand ca 12 strike-ri consecutive ar trebui sa fie considerate 300 chiar daca nu sunt toate in acelasi joc.

Ce l-a facut insa celebru pe Andy Varipapa este spectacolul oferit in nenumaratele demonstrative sustinute de-a lungul vietii, a abilitatilor sale extraordinare de a face pe pista orice cu o bila de bowling. 

Filmarile de mai jos cred ca vorbesc de la sine:

Enjoy the Lanes!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu