duminică, 30 iulie 2023

Antrenorii nu exista pentru federatie!

Eu am sperat ca adoptarea Procedurii referitoare la antrenori si organizarea unei clinici pentru antrenori a federatiei europene EBF reprezinta pasul normal catre transformarea FRB intr-o federatie de sport de performanta, dar m-am inselat.
Antrenorii nu exista pentru BF, care pare ca refuza infiintarea colegiului  central de antrenori, desi e prevazut explicit de statut. 
Pretextele sunt puerile, unul ar fi ca nu sunt destui antrenori.

Aici cred ca se inseala grav, in momentul de fata sunt in tara 7 antrenori certificati EBF, plus un instructor sportiv cu licenta romaneasca, care mai e si selectioner-Catalin Gheorghe.
El a urmat si cursul de ETBF level 1, dar i se refuza eliberarea certificatului de antrenor, datorita scandalului facut de el la europenele EWC 2022, cand practic si-a batut joc de sistemul de certificare al EBF.
Eu am solicitat diploma lui de antrenor la ESC, dar Marios nici n-a vrut sa auda, era furios.
Probabil ca e nevoie de ceva mai multa diplomatie aici, cel putin niste scuze, ca un punct de plecare.

La clinica din iulie a EBF au fost 10 cursanti la cursurile de antrenori Level 1, care, in mai putin de un an, au posibilitatea ca sa devina antrenori.

In alta ordine de idei, inspectori tehnici atestati EBF avem doar 4 in tara: Cata, Lori, Csabi Pal si cu mine, dar Comisie tehnica avem, desi disponibili s-ar putea sa nu fie niciunul.

Numarul de arbitri activi in momentul de fata e de 9, dar Colegiul arbitrilor exista, ei nu sunt considerati prea putini.
Si-asa mai departe.

Problema e ca la Colegiul antrenorilor dau de mine si ar cam vrea sa ma evite.
Asta cu numarul prea mic de antrenori e doar o vrajeala manipulatoare, care ocoleste miezul problemei: pentru performanta ai nevoie de antrenori, alaturi de jucatori si psihologi.  Fara ei, e doar amatorism.
Mai ai nevoie si de drilleri, preparatori fizici, nutritionisti, maseuri, dar asta deja e o exagerare, incepem ca gandim ca un sport olimpic, deja.
Fara antrenori nu exista sport de performanta!

Imi cer scuze ca sunt antrenor si ca am toate certificarile posibile.
Dar poate e un bun prilej sa-mi folositi experienta, zic eu. A mea si a celorlalti antrenori.

In alta ordine de idei, vor sa-l bage pe Romeo pe usa din spate, cica s-a oferit sa "ajute si el" la Comisia Tehnica.
E ca si cum l-ai pune pe Putin paznic al Ucrainei, dupa ce a pornit deja razboiul impotriva ei.
Dar sa nu uitam, troika conducatoare nu s-a schimbat,  ua ramas o viziune si un stil, ca si prietenii vechi, mai e mult pana departe, pe drumul inspre schimbare.

Toate informațiile de mai sus sunt pe surse, lucru foarte enervant pentru ei, care ar vrea ca BF-ul sa fie un soi de serviciu secret, de-aia se mai enerveaza când mai transpira cate-o barfa

Eu ma distrez cand mai piperez un pic viata alesilor,  dar fac si ce consider ca e obligatoriu, daca vrem sa mergem spre performanta.
Votul alesilor democratic e inutil sau chiar toxic,  daca nu exista "aparat de specialitate". 
Nu exista management performant fara specialisti. 

Ma intreb ce cred Bebe Ioancea, Ionut Nitu si Stelian  Apostolescu despre faptul ca o federatie sportiva nu are un colegiu al antrenorilor, ca ei au ceva expertiza in sport, au mai trecut si pe la alte federatii.

Ne trebuie un colegiu al antrenorilor, ne trebuie programe de instruire si perfectionare, ne trebuie un sistem national de coaching, cu programa pentru diverse nivele samd.
Hai treziti-va, conduceti o federatie sportiva, nu o scara de bloc!

Nu ma intereseaza cine-o sa conduca Colegiul central al antrenorilor, dar el trebuie sa existe.
Logic, presedintele ar trebui sa fie Piticariu, ca el e si selectionerul nationalei masculine, cea mai cea dintre nationale.

Si nu, presedintii de comisii nu trebuie sa faca din randurile BF, e doar o cutuma, care nu apare nicaieri in statut. 
Ba chiar statutul ar sugera o separare:  Comisiile sesizeaza BF, exista enumerare de tipul: BF, comisii, ca si cum ar fi entitati separate samd.
Pe de alta parte, eu de-abia astept sa terminam si cu tranzitia asta, ca m-am saturat.

Vreau sa ma mai bucur de joc atat cat mai pot si sa ma desprind cat mai mult de ce se intampla in tara, ca e ca o intoxicatie cronica, mi-a ajuns.

Am vazut si eu o postare normala, negru pe alb, pe siteul federatiei, ceea ce sugereaza ca va fi un salt calitativ acolo. 
Dar tot ortografie de-aia chinuita si tipatoare, de-a lui Nitu, cu majuscule puse aiurea. 
Nu, zilele saptamanii nu se scriu cu majuscule.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu