sâmbătă, 9 ianuarie 2010

Cupa Prieteniei 2010-2019

REGULAMENT DE DESFASURARE A TURNEELOR DE BOWLING
DIN CADRUL „CUPEI PRIETENIEI”
2010-2019

ORGANIZATORUL COMPETITIEI
 CLUBUL SPORTIV ELCOMEX & DELFINII CERNAVODA  
   
SPONSORUL COMPETITIEI  
 FUNDATIA ELCOMEX PENTRU TINE 

SCOPUL COMPETITIEI  
 Oferirea unui cadru competitional adecvat pentru selectarea anuala a celor mai buni 6 jucatori de bowling din tara, in conditiile unor ungeri dificile, comparabile cu ungerile din marile competitii internationale si participarea acestui lot la un mare turneu in Europa.
 Crearea unei traditii prin inscriptionarea pe marele trofeu din cristal a numelui fiecarui castigator. Marele trofeu fiind transmisibil si castigatorilor li se vor oferii copii in miniatura.
 Bugetul anual estimat pentru organizare si premiere pentru cele 10 turnee este de 40.000 € si bugetul pentru participarea externa este de 25.000 €.


FORMATUL COMPETITIEI
Vor fi admisi in baza optiunii lor, toti solicitantii cu varsta minima de 14 ani, indiferent de sex si grad de pregatire competitionala.
  Competitia anuala „CUPA PRIETENIEI” este organizata ca o suita de 10 turnee lunare pentru perioada 2010-2019. La aceste turnee se vor acorda premii in bani , echipament de bowling, cupe, plachete, diplome si alte surprize oferite de organizatori si sponsori.
  La sfarsitul fiecarui an competitional cei mai buni 6 jucatori ai turneelor lunare, alesi dupa algoritmul ce este prezentat in cele ce urmeaza, vor participa la un turneu major in Europa in anul urmator avand asigurate din partea FUNDATIEI ELCOMEX PENTRU TINE toate costurile legate de transport, cazare si masa, cat si taxele aferente intrarii, cat si pentru 2 reintrari.
  Turneele se vor organiza lunar, mai putin in ianuarie si august. Finalele vor fi in zilele de sambata corespunzatoare primei saptamani din luna.
  NOTA : In functie de calendarul competitional extern, sau alte evenimente organizatorii pot modifica datele de desfasurare a turneelor lunare. In acest caz noile date vor fi comunicate cu cel putin 20 de zile inainte.

REGULI GENERALE

1) Inscrierea in competitie : inscrierile la turneele lunare se pot efectua astfel: 
- la receptia Clubului ELCOMEX
- telefonic la Directorul Turneului dl. Vali Fatu - 0726183532
  La inscriere se vor preciza squad – urile solicitate. Un jucator va fi considerat efectiv inscris in competitie odata cu achitarea taxei de intrare. 

  Componenta squad – urilor se va stabili in ordinea cronologica a inscrierilor. In cazul un squad este completat integral , jucatorii se pot inscrie pe lista de asteptare. In functie de locurile ramase libere si de afluenta de jucatori , squad-urile vor fi completate cu ½ ora inainte de ora de start cu pana la 2 jucatori / pista, prioritate avand jucatorii aflati la prima intrare, apoi cei aflati la prima reintrare si asa mai departe. In cazul in care un jucator inscris se retrage de pe lista sau nu se prezinta cu minim 30 minute inainte de ora de start , locul sau poate fi atribuit , in ordine , jucatorilor aflati pe lista de asteptare. Locurile in squad – uri nu pot fi cedate benevol de jucatori unei terte persoane.
NOTA – Organizatorii isi rezerva dreptul , pentru buna si corecta desfasurare a competitiei, sa intervina cu precizari suplimentare ori de cate ori este cazul.

2) Echipamentul de joc : echipamentul de joc trebuie in mod obligatoriu sa se incadreze in limitele general acceptate ca decente.

La finalele turneelor se vor folosi numai tricourile oferite de organizatori. 
 Este interzis accesul pe pista , sub rezerva indepartarii din competitie , in urmatoarele cazuri :
• lipsa pantofilor speciali de bowling sau prezentarea acestora uzi , cu pete de ulei sau noroi
• echipament murdar sau rupt
• in maiou sau tricou fara maneci 
• prezenta pe echipamentul de joc a unor slogan – uri ,logo – uri sau inscrisuri rasiste , extremiste , sovine sau explicit sexuale sau intrarea in spatiul de joc cu obiecte sau alte materiale care pot sugera cele de mai sus
• prezenta sacilor sau gentilor de sport sau a gentilor de echipament in spatiul de joc sau langa mesele pentru jucatori (acestea vor fi depozitate in spatiile etajate corespunzatoare montate in mesele pentru spectatori , de la limita spatiului de joc sau langa acestea).

3) Reguli de joc : regulile de joc sunt cele acceptate de regulamentul WTBA ( World Tenpin Bowling Association ) ce poate fi consultat la adresa de web : www.wtba.ws , la Capitolul „Universal playing rules” , mai putin cap.2.2 (din motive tehnice) , completate cu regulile particulare ale turneelor ELCOMEX dupa cum urmeaza :
• In cazul in care echipamentul tehnic al arenei pe una din piste se strica , generand o pauza necesara repararii ce depaseste 10 minute , atunci jocul (si scorul inregistrat pana la momentul respectiv pe acea pista) va fi reluat dupa sfarsitul squad-ului respectiv, la momentul , pista si decizia Oficialilor Turneului ;
• Orice fault constand in depasirea neintentionata a liniei de fault este sesizat de senzori si punctat ca atare adica 0. Prin exceptie daca infractiunea a fost sesizata eronat de echipamentul tehnic , jucatorul in cauza , cu acordul celorlalti jucatori de pe acea pista , poate contesta fault – ul iar Oficialii Turneului pot anula rezultatul 0 (zero) si dispune in consecinta punctarea corecta sau dupa caz repetarea aruncarii ;
• In cazul in care la repunerea popicelor ramase dupa prima lansare in cadrul unui frame numarul acestora este diferit de cel vizualizat in mod direct dupa lansare , atunci vor fi anuntati Oficialii Turneului care vor remedia situatia prin actionarea butonului RESET sau vor decide asupra rezolvarii situatiei create. 
• In cazul in care datorita miscarii unui popic (ramas in picioare) mecanismul nu-l poate ridica si astfel nu poate interpreta corect numarul de popice doborate, rezultatul oficial va fi cel vizualizat in mod direct (numarul de popice ramase in mod real in picioare). Situatia va fi remediata de Oficialii Turneului, iar jucatorul in cauza va relua jocul actionand asupra popicelor ramase in mod real in picioare. In orice situatie, principiul de punctare este „real popice doborate” sau dupa caz „real popice ramase in picioare”. Orice situatie de acest fel va fi decisa si aplicata in joc de Oficialii Turneului.
• In cazul in care unul sau mai multe popice sunt doborate de catre bila care anterior a rulat prin santul pistei , jucatorii vor da dovada de fair-play si vor anunta Oficialii Turneului pentru stergerea rezultatului obtinut prin fault. In cazul in care jucatorii care in mod direct se confrunta cu o atare situatie si desi au observat fault-ul nu-l raporteaza atunci ei vor fi penalizati cu notarea cu 0 (zero) a intregului joc .
• Orice fault intentionat si anume calcarea liniei de fault cu intentie dupa vizualizarea efectiva a rezultatului lansarii bilei , aruncarea in campul de joc a diverse obiecte, obstructionarea jucatorului care lanseaza sau se pregateste de lansare , se sanctioneaza cu notarea cu 0 (zero) a frame-ului respectiv sau dupa caz a urmatorului frame . Repetarea infractiunii se sanctioneaza cu excluderea din squad –ul respectiv ;
• In cazul lovirii cu intentie (din orice motiv) a aparatelor , mecanismelor de joc , mobilierului aflat in spatiul de joc jucatorul in culpa va fi atentionat iar frame-ul urmator va fi notat cu 0 (zero). Daca greseala se repeta atunci jucatorul in culpa va fi eliminat din squad-ul respectiv. Daca evenimentul se petrece la ultimul frame din squad jucatorul va fi penalizat cu 50 de puncte din totalul punctelor realizate in acel squad. Daca greseala se petrece in timpul Pasilor din finala atunci frame-ul jucat si cel urmator al jucatorului in culpa , vor fi notate cu 0(zero).  
• Prezenta pe pista a unui jucator pentru lansare este permisa numai daca pe pistele invecinate (una la stanga , una la dreapta) nu se afla alti jucatori. Dupa lansare jucatorul va parasi imediat pista de joc. In cazul in care dupa prima lansare nu se obtine un strike , pentru a doua bila , accesul pe pista se face in conditiile de mai sus. La sesizarea celorlalti jucatori sau la observarea directa de catre Oficialii Turneului , jucatorul in culpa fata de regulile din acest paragraf vor fi avertizati iar in caz de repetare , aruncarea pentru care a intrat in mod gresit pe pista va fi punctata cu 0 (zero).
• Din momentul intrarii pe pista , atunci cand este randul sau sa lanseze , un jucator are la dispozitie maximum 15 secunde pentru lansare. In cazul in care un jucator intarzie in mod repetat lansarea , incetinind in mod vadit ritmul de joc , acesta va fi avertizat . Daca persista , la urmatorul caz , aruncarea respectiva va fi punctata cu 0 (zero). Decizia va fi luata de Oficialii Turneului.
• Este strict interzisa aplicarea pe talpile pantofilor de bowling a oricarei substante gen „talc” sau similare.
• Este strict interzisa aplicarea , in timpul jocului, pe suprafata bilelor de joc a oricaror substante de curatare care contin alcool. De asemenea este interzisa folosirea prosoapelor sau servetelor de curatat bile imbibate cu astfel de substante. In cazul nerespectarii acestui paragraf si a celui anterior, jucatorii in culpa vor fi sanctionati cu punctarea „zero” a jocului respectiv. In caz de recidiva intregul squad va fi punctat cu zero. 
• Pentru orice nemultumire legata de joc, cauzata de echipamentul tehnic al salii sau de manifestarile sau atitudinile celorlalti jucatori, cel sau cei lezati se vor adresa Oficialilor Turneului, singurii in masura sa ia decizii cu privire la joc.
• Daca dupa tragerea la sorti a pistelor, un jucator refuza sa mai joace, acesta nu are dreptul la returnarea taxei de intrare (sau reintrare dupa caz) 
• Jucatorii care au primit sanctiunea de excludere din squad datorita unei infractiuni de joc din vina lor , nu pot solicita returnarea taxei de participare
• Este strict interzisa , sub sanctiunea excluderii din competitie prezenta in spatiul de joc sub influenta bauturilor alcoolice , a drogurilor sau alte substante halucinogene , proferarea de cuvinte injurioase la adresa competitorilor, oficialilor turneului sau a spectatorilor , violenta fizica sau verbala.
• Este strict interzis consumul de bauturi alcoolice si fumatul in spatiul de joc . 
• Avand in vedere ca aceasta competitie este una de masa si nu profesionista , raspunderea asupra starii de sanatate generate de participarea la aceasta competitie revine in totalitate participantilor. Prin inscrierea in concurs fiecare participant certifica pe propria raspundere ca este apt fizic , psihiatric si psihologic pentru competitia la care ia parte , a luat la cunostinta prevederile prezentului regulament si le-a acceptat. Jucatorii inscrisi in competitie sunt obligati sa ia la cunostinta notificarile prezentate in materialul „Riscuri de (auto) accidentare” prezente in sala de joc si poarta intreaga responsabilitate pentru nerespectarea acestora.
• Competitia va fi sponsorizata si inregistrata video. Niciun participant nu poate obiecta asupra reclamelor si locurilor de dispunere a acestora sau asupra activitatilor de fotografiere sau filmare organizate de sponsori. Reclamele vor fi dispuse in locuri care nu vor impiedica buna desfasurare a jocurilor. Sponsorii pun la dispozitia jucatorilor tricouri proprii. Jucatorii nu pot obiecta sau refuza insemnele sau portul tricourilor mentionate. Drepturile de imagine ale competitiei apartin organizatorilor.


4) Calificari pentru finalele turneelor lunare : in fiecare zi (de luni pana sambata) se organizeaza squad-uri de calificare in cadrul carora se vor desfasura 4 (patru) jocuri cate 2 jucatori pe pista. Dupa fiecare joc se schimba pistele , cate una la dreapta. 
- Repartizarea pe piste se va efectua in urma tragerii la sorti. Tragerea la sorti a pistelor va fi efectuata , in prezenta jucatorilor de o persoana neutra stabilita de organizatori. 
- Pentru incalzire se vor aloca 10 min/pista. Jocurile nu pot incepe decat la indicatia Oficialilor Turneului. 
- Scorul se inregistreaza per joc. Cele patru jocuri formeaza o mansa. Rezultatul celei mai bune manse se contabilizeaza si reprezinta scorul jucatorului care va fi luat in calcul la stabilirea finalistilor. Jucatorii pot disputa oricate manse doresc si este posibil in limita timpului alocat.
  Este permisa o intrare si un numar nelimitat de reintrari.
   
  Calificarea in finala se realizeaza dupa cum urmeaza :
• 2 jucatori , conform rezultatelor stabilite in primele 3 zile de concurs;
• 9 jucatori in urma tuturor jocurilor de calificare , in ordinea celor mai bune manse;
• 1 jucator din Desperado – Desperado este intrecerea (la care se va juca un singur joc, fara ungere) organizata pentru jucatorii care au jucat si nu au reusit sa se califice in cadrul squad-urilor din timpul saptamanii in care se organizeaza turneul . Aceasta intrecere se organizeaza sambata dupa terminarea ultimului squad de calificari directe. Este decalarat calificat in finala jucatorul clasificat pe locul 1 la acest joc. 
• Principiul calificarii celor 2 jucatori din primele 3 zile de concurs este urmatorul:
- Se stabileste clasamentul general iar primii 9 jucatori sunt declarati calificati
- Jucatorii cu cele mai bune 2 rezultate din primele 3 zile care nu se regasesc intre cei 9 de la aliniatul precedent sunt declarati calificati . 
- In caz de egalitate in faza calificarilor se vor lua in calcul cel mai bun ultim joc cel mai bun penultim joc, s.a.m.d. Daca egalitatea persista atunci jucatorii in cauza vor disputa un singur joc , total popice , care stabileste ierarhia finala. Prin „ultim joc” se va intelege scorul efectiv inregistrat , fara eventualele handicapuri acordate, care se inregistreaza numai la totalul mansei (squad-ului).
- In caz de egalitate la jocul Desperado, pentru desemnarea jucatorului calificat , se vor juca suplimentar doua frame-uri complete (adica pana la afisarea scorului in caseta corespunzatoare a frame-ului doi) , de la zero Daca egalitatea persista se va repeta procedura pana la departajare. 
- Dupa jocul Desperado se stabileste clasamentul general pentru finala, locurile 1-9 din clasamentul general, locurile 10-11 din primele 3 zile si locul 12 castigatorul jocului Desperado. 
- - Prezenta jucatorilor in sala de joc pentru finala este obligatorie cu 30 de minute inainte de incepere. Anuntarea organizatorilor despre o eventuala absenta la finala se face pana la inceperea jocului Desperado si permite inlocuirea jucatorului absent cu urmatorul clasat (dupa caz clasament general , primele 3 zile). Pentru orice alt motiv de absenta sau pentru neanuntarea organizatorilor la termenul indicat jucatorul nu va fi inlocuit. In acest caz locul sau in finala va fi asigurat de un jucator „pacer”. 

5) Finala : finala se va desfasura sambata dupa incheierea jocului Desperado si ungerea pistelor, astfel:
• participa cei 12 jucatorii calificati, 6 jocuri , total popice,  
• pistele se atribuie prin tragere la sorti, 2 jucatori pe pista; 
• timp de incalzire 8 minute ;
• mutare o pista la dreapta dupa fiecare joc;
• In caz de egalitate dupa cele 6 jocuri (si pentru ierarhizarea clasamentului turneului) se va tine cont de ordinea stabilita in calificari conform clasamentului general.
• Jucatorii vor primi diplome , cupe si premii.
• Premiile in bani vor fi acordate in functie de clasamentul final : Locul 1 – 1.700 RON , Locul 2 – 1.200 RON , Locul 3 – 1.000 RON , Locul 4 – 700 RON , Locul 5 – 500 RON , Locul 6 – 400 RON, Locul 7 – 300 RON, Locul 8 – 200 RON, Locurile 9 si 10 – 150 RON, Locurile 11 si 12 – 100 RON.
- Decernarea premiilor
- Clasamentul general final al fiecarui turneu lunar va fi facut astfel : locurile 1-12 finalistii in functie de locul ocupat in finala, iar in continuare , conform clasamentului dupa terminarea calificarilor. 

6) Taxe de participare : 
   
- taxa de intrare 80 RON pentru intervalul luni – miercuri si 100 RON pentru intervalul joi – sambata;
- taxa de reintrare 60 RON pentru intervalul luni – miercuri si 80 RON pentru intervalul joi – sambata;
- taxa pentru jocul Desperado – 30 RON.
Pentru jucatorii sub 18 ani taxa de intrare este de 60 RON si taxa de reintrare este de 50 RON. 
7) Handicapuri : 
   
- tinere sub 18 ani – 10 puncte/joc.
- tineri sub 18 ani – 8 puncte/joc.
- femei – 8 puncte/joc.
- handicapurile de la acest punct sunt valabile la toate jocurile de calificari, la jocul Desperado si in finalele turneelor lunare. 

8) Premii : Finalistii vor primii premiile minime garantate prvazute la punctul 5 si diplome.
Jucatorii clasificati pe locurile 1, 2 si 3 vor primi cupe.
Castigatorul turneului anual va primi o copie in miniatura a Marelui Trofeu transmisibil si i se va inscriptiona numele pe acesta.  

NOTA – organizatorii precizeaza ca aceste premii sunt nete , plata impozitelor legale fiind in sarcina lor. Premiile stipulate sunt minime , organizatorii rezervandu-si dreptul de a mari aceste premii.
- Organizatorii pot acorda premii speciale pentru cel mai bun joc obtinut pe parcursul intregului turneu, cel mai bun junior, cea mai buna junioare, cel mai bun rezultat feminin si altele.
9) Marele premiu – Lotul celor mai buni 6 jucatori ai anului
 La fiecare turneu lunar se vor acorda puncte, in functie de clasamentul final, astfel :

- Locul 1 – 14 puncte
- Locul 2 – 12 puncte
- Locul 3 – 11 puncte
- Locul 4 – 10 puncte
- Locul 5 – 9 puncte
- Locul 6 – 8 puncte
- Locul 7 - 8 – 7 puncte
- Locul 9 – 10 – 6 puncte
- Locul 11 – 12 – 5 puncte
- Locul 13 – 15 – 4 puncte
- Locul 16 – 20 – 3 puncte
- Locul 21 – 25 – 2 puncte
- Locul 26 – ultim clasificat – 1 punct

In caz de egalitate de puncte in stabilirea ierarhiei se vor aplica criteriile succesive: cele mai multe turnee jucate, cele mai multe locuri 1,2,3 s.a.m.d. obtinute. 

10 ) Dispozitii tehnice - Vor fi organizate squad-uri de calificare de la orele 12,00 , 14,00 , 16,00 , 18,00 si 20,00. Sambata, sqad-ul va fi organizat la orele 10,00.
  - Ungerea pistelor se va asigura in timpul calificarilor inainte de fiecare squad.
  - Tipul de ungere va fi anuntat inainte cu cel putin o saptamana inainte de fiecare turneu. 

6 comentarii:

  1. SCOPUL ESTE CAM NEFONDAT DEOARECE ESTE O COMPETITIE PRIVATA LA CARE CU SIGURANTA NU VOR PARTICIPA TOTI JUCATORII DE BOWLING.... DAR.... MAI CORECT FORMULAT AR FI: "Oferirea unui cadru competitional adecvat pentru selectarea anuala a celor mai buni 6 jucatori de bowling DIN CONSTANTA"

    RăspundețiȘtergere
  2. scopul este definit de organizator si cu siguranta rezultatele depind de numarul si valoarea participantilor.
    "cei mai buni 6" sunt de fapt cei mai buni dintre cei care participa.
    evident nu are caracter de campionat national, ci de Open.
    regulamentul mai trebuie aranjat un pic, fiindca nu precizeaza daca e deschis doar romanilor, fiindca la premii de genul asta pot veni si bulgari si moldoveni si unguri etc..

    RăspundețiȘtergere
  3. Sigur mai trebuie aranjat putin pentru ca nu da sanse tuturor de a juca! Organizarea unui singur squad sambata demonstreaza ca scopul este de fapt de a arata celor din Bucuresti ca "v-am facut". Vorbea cineva de corectitudine, pai atunci hai sa fie la fel de corect cum au fost si open-urile din Bucuresti, unde constantenii aveau posibilitatea de a juca sambata o zi intreaga. Dar se pare ca se tine cont de sfaturile unor afoni in ceea ce priveste bowling-ul si probabil sportul in general.

    RăspundețiȘtergere
  4. daca formatul nu e prietenos- si nu prea este OK cu finala sambata la pranz- numarul de participanti va fi mic si succesul turneului va fi afectat.
    depinde de ce-si doreste organizatorul...

    RăspundețiȘtergere
  5. Salut Vali,acesasta competitie se tine doar in Constanta?

    Mercy

    Gigi

    RăspundețiȘtergere