marți, 26 ianuarie 2010

Lui Catalin, cu prietenie

-Ungerile folosite in marea majoritate a salilor din lume se numesc ungeri house si au raportul transversal al cantitatii de ulei intre 5:1 si 10:1, permitand marje de eroare foarte mari la strike.

-Ungerile sport(de competitie) au raportul maxim 3:1, cu 2:1 in PBA (cele 5 ungeri cu nume de animale)ajungand chiar la 1:1 la US Open(ungere flat).

- Motivul pentru care se folosesc ungeri usoare este comercial- scorurile sa fie mari, jucatorii obisnuiti, mediocri, sa dea scoruri aproape de potentialul lor maxim, astfel incat le faca placere jocul si sa revina oricand sa joace in acea sala.

exista chiar competitie intre sali, deoarece o sala in care se dau scoruri mari atrage mai multi clienti decat o sala in care se dau scoruri mici.

deobicei echipele participante la diverse ligi nu au posibilitatea sa influenteze alegerea ungerii, aceasta fiind decizia patronatului.
chiar daca o pot face, costurile pentru echipe (ligi) cresc odata cu alegerea altei ungeri, asa ca 99% din ligile din lumea asta se desfasoara pe ungeri house, nu pe ungeri de competitie.

in ultima vreme se constata fenomenul invers :si in competitiile open din Europa si din PBA au inceput sa se foloseasca ungeri intermediare , cu raport de ulei mai mare de 3:1 si chiar house -in ETBF: Ebonite Open 2010- raport 3,67; in PBA: Ultimate scoring championship 2009(house), Pepsi Red, White an Blue Open 2010 (3 ungeri house) etc.

-Aceste ungeri genereaza scoruri foarte mari pentru jucatorii de performanta si cut-uri peste 230, medii de peste 260 nefiind o raritate...

-Toate asociatiile si federatiile de bowling din lumea asta au interesul sa atraga cat mai multi jucatori, iar asta nu se poate face decat incurajand placerea jocului, inclusiv prin rezultate.
asta e motivul pentru care 99% din ligi se desfasoara pe ungeri house.

- cand o sa te uiti la clasamentul mediilor din orice campionat o sa observi sute, mii sau sute de mii de jucatori cu medii peste 200.
Din acesta categorie se selecteaza jucatorii de performanta, care sunt o categorie deosebita, la fel cum sportivii profesionisti sunt diferiti de cei obisnuiti.

ei sunt testati prin intermediul concursurilor cu ungeri sport, care sunt deobicei concursuri Open, cu premii in bani, sau concursuri nationale, unde se face si o selectie pentru loturi.

-asta este sistemul acum si in Romania - la nationale avem ungeri foarte grele, unde se face diferenta intre jucatorii cu potential de performanta si cei fara.

Iar campionatele nationale reprezinta criteriul cel mai puternic pentru selectie, 2 turnee si o finala dau un punctaj egal cu campionatul pe echipe cu minim 10 etape, deci ponderea Campionatelor nationale este mare in criteriile de selectie.

dar noi mai avem o problema in Romania- nimeni nu vrea sa faca sport de performanta, dar toti vor sa fie in lot.

am facut un test (in Bucuresti): cine vrea performanta- sa se antreneze de minim trei ori pe saptamana, sa participe la 2 cantonamente anual, sa-si construiasca un arsenal complet de bile, sa urmeze cursuri de antrenament fizic, mental, cursuri teoretice despre bile, ungeri, strategie de joc etc

raspunsul:0.

toti joaca de placere, niciunul nu vrea performanta, dar toti vor in lot.

In Constanta situatia e un pic diferita - sunt jucatori care ar vrea performanta, dar fara sa schimbe nimic in jocul sau in pregatirea lor, iar selectia sa se faca dupa criterii agreate de ei.

Din fericire exista dl. Grecu, care a inteles necesitatea unei pregatiri profesioniste, deocamdata fiind si singurul care o si facut-o (partial), voi urmand sa beneficiati in curand de ea.

din pacate a incercat si Claudio Pica sa va antreneze un an, cu rezultate nesatisfacatoare.

tu, ca jucator cu certe vocatii de performanta, nu ai un motiv sa fii nemultumit in nicio imprejurare de ungere: e usoara -dau foarte bine si scoruri foarte mari, e grea - dau foarte bine si scoruri mari.

jucatorii care dau aceleasi scoruri de 200 pe orice ungere nu sunt jucatori de performanta, pot doar sa fie perceputi ca atare in conditiile in care nu ai unii adevarati.

iar niste jucatori de 180 care le-o trag pe ungeri usoare nu fac decat sa scoata la lumina aceste adevaruri.

si ce te faci cu jucatori de 200 la concursuri unde performanta incepe de la 215?

incepi sa te mandresti cu rezultate de genul(exemplu virtual): anul asta am terminat pe locul saptezecicizeci si ceva, nu ca anul trecut pe optzecisiceva...

asa ca incepi sa pregatesti jucatori care inteleg si cate ceva despre bowling ca joc de performanta, care isi platesc antrenori, care inteleg ce e o ungere si cum se joaca, care isi cumpara bile adecvate etc.

stii ce m-a intrebat Vali despre ungerea de la Unirea:
cat e de lunga si unde incepe buff-erul.
nimic despre profilul transversal..

Pelicanu nu m-a intrebat nimic.
nici tu.

iar desenul ungerii si datele erau disponibile, puteam sa pornim masina si sa le vedem

dar nimeni n-a vrut nimic, fiindca nimeni de la voi nu stie sa "citeasca o ungere"

daca ati fi stiut, v-ar fi fost suficienta o jumatate de ora ca sa puteti da la potential maxim.

asta presupunand ca solutia era si una pe care toti jucatorii o puteau executa.

de asta ati pierdut, nu fiindca suntem noi jucatori mai buni.

si apropo: hartia aia am luat-o nu pe ochi verzi, ci fiindca am si invatat cate ceva...

7 comentarii:

  1. Vali, eu am sa fiu cat pot de scurt
    Am mai avut *contre* pe teme de cum vedem in general bowlingul din Romania si la toate ai avut argumente(solutii).
    la nici una din propunerile mele nu ai spus OK, incercam de la anul, e de gandit ......
    chiar te crezi un PERFECTIONIST ?
    :)

    Catalin GHEORGHE

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cataline, esti in Comisia de competitii, responsabil cu juniorii...
    Ce-ai facut pana acum?

    RăspundețiȘtergere
  5. Comisie ? niciodata eu acolo, sti bine ca evit elegant
    nu am dat un raspuns la numirea mea acolo ....
    eu am sa aleg intotdeauna opozitia mai ales cand presedintele are blog si pot scrie ce gandesc la orice ora din zi si noapte
    ;)

    ti-am spus, ce pot face *benevol* pentru 3-5 copii
    mai mult ar insemna sa scot picioarele de sub plapuma si nu e cazul sa ma complic

    P.S. te-ai miscat repede cu stersul
    =))

    RăspundețiȘtergere
  6. intreaba-l pe Viorel, ca el te-a numit.
    iar eu te-am intrebat personal daca accepti...

    RăspundețiȘtergere
  7. si apropo : de doua zile ma chinui sa pun bila jos, ca mi-am modificat timingul de cand cu loft-ul pt. Unirea..

    RăspundețiȘtergere