luni, 15 februarie 2021

Probleme de regulament sesizate de geto-daci

Emil Cioana a sesizat ca, la egalitate de puncte intr-o etapa, echipele par a fi departajate de ultimul joc si de aceea Geto-Dacii sunt in spatele IDM2-ului.
De fapt, paragraful din regulament e confuz, nu se intelege nimic din el.
La cum e redactat, pare ca departajarea se face doar la egalitate dupa adunarea punctelor de la 3.1.8 a si b, adica dupa doar 2 dintre cele 3 categorii de puncte.
Fiind pus la punctul c, criteriul ar trebui sa decida doar egalitatea de medie a turneului si atunci sa se ia ultimul joc, penultimul samd.
In acest caz, nu avem criteriu pentru egalitate la total puncte, care se discutase ca ar trebui sa fie media (anuala a) echipei, cum au decis anul trecut pentru Miercurea Ciuc si Vinci. 
In situatia asta, Geto-Dacii ar fi in fata IDM2-ului, in spiritul viziunii FRB.

Asa am descoperit o alta problema majora, care nu e clasamentul etapei, care nu prea conteaza la nimic, serveste doar orgoliilor noastre de moment (Vinci a fost  pe 2 etapa asta, stiti? 😀😀😀).
Problema e ca nu avem criteriu de egalitate in clasamentul general la zi. Exact ca anul trecut!
Chestiune extrem de importanta in divizia A dupa 7, respectiv 8 etape! 
Clasamentul dupa 7 etape decide grila celei de-a opta etape, iar cel dupa 8 decide playofful, retrogradata si participanta la baraj (la div. A). 
La divizia B e important dupa 5, 6 sau 7 etape.
S-a hotarat ca media anuala sa fie criteriul de departajare, dar el n-a mai ajuns in regulament!
Eroare?
Pe scurt: la egalitate de puncte in clasamentul etapei sau in clasamentul general criteriul sa fie media si dupa aia ultimul joc, penultimul samd.
Media etapei sau media anuala, dupa caz.
Trebuie trecut undeva ca media echipei se calculeaza impartind popicaverajul total la 36 de jocuri, pe care ar trebui sa le joace o echipa completa.

Deseori echipele care joaca in 5, cum e CFR-ul, se mira de ce media lor e asa mica, fiindca modul de calcul nu apare explicit nicaieri.
Modul de calcul al mediei la echipe e diferit de cel la individual, aici se imparte la cate meciuri ar trebui sa joace, pe cand la individual la cate a jucat efectiv.

Eu am renuntat dupa editia a doua regulamentului sa-l studiez cu atentie, ca nu erau semnalate modificarile si consuma prea mult timp. In plus deveneam un soi coautor al regulamentului.
Asa ca ii felicit pe geto-daci ca au facut-o si ii incurajez si pe altii s-o faca, ca iar ne trezim pe la sfarsitul campionatului ca...

PS: de la Emil Cioana: 

"Ca urmare a sesizării noastre de ieri BF a decis să modifice clasamentul grupei 2 divizia B. 
Ținem să precizăm că am dorit doar să tragem un semnal de alarmă asupra unei anomalii din regulament, din cauza careia oricare altă echipă din campionat ar putea avea de suferit. 

În conformitate cu prevederile actualului regulament echipa IDM2 s-ar putea simți, pe bună dreptate, nedreptățită. Considerăm că soluția pertinentă ar fi modificarea/clarificarea articolelor din regulament referitoare la astfel de situații. Nu se poate acoperi o nedreptate creând alta."

2 comentarii: