marți, 4 iunie 2019

Tineretea preia conducerea!

Individualele de anul asta au insemnat o schimbare majora in bowlingul romanesc, campioni (mai) tineri au castigat titlurile individuale, aratand o asteptata schimbare de generatii.

Dora Soos, la 16 ani, este cel mai tanar campion national de adulti pe care l-a avut bowlingul romanesc si nu trebuie sa avem nicio retinere in a o lauda!

A progresat extrem de repede, pe la 13 ani era deja o jucatoare de luat in seama.
Intr-o perioada de circa 2 ani a  ajuns cea mai buna jucatoare din tara, intr-o conjunctura in care ducem lipsa acuta de jucatoare bune.
Ea a obtinut cele mai bune rezultate internationale romanesti la juniori de 15- 16 ani, unele fiind premiere absolute, cum ar fi calificarea la Mastersul unui mondial!

Dupa disparitia Luminitei Farkas Bucin si a Laurei Piros din campionat, bowlingul feminin nu a mai avut exponente de elita, campionatul fiind la un nivel jos, care a culminat cu niste performante internationale la un minim istoric.

Dora este speranta renasterii bowlingului feminin, e speranta obtinerii, de catre un singur sportiv, a rezultatelor care lipsesc unei tari!
Un soi de Simona Halep in devenire, sper eu!

Plecare in SUA, timp de 10 luni, sper sa-i accentueze dezvoltarea sportiva, chiar daca destinatia aleasa nu e chiar o zona puternica la bowling.
Dar SUA e patria bowlingului, nu are cum sa nu progreseze!

La masculin situatia e un pic diferita.
In ultimii 5 ani nationalele au fost dominate de Catalin Gheorghe, ultimul titlu castigandu-l la  49 de ani!!!

Dominatia "batranilor" e clara si in nationala Romaniei, care anul asta e cea mai batrana din istorie, avand o medie de varsta de peste 40 de ani!!!

Desi exista un nucleu de circa 12-14 jucatori buni, singurii tineri sunt Alexandru Arbanas si David Orlanda, la 23-24 de ani.
Din pacate, ei trec printr-o faza discontinua a carierei lor, motivatia lor fiind scazuta.
Primul nici macar nu s-a prezentat la finala CNI, iar David nu a participat la suficiente concursuri ca sa se califice in finala.

In TOP 8 masculin au fost 3 jucatori de 30 + ani, 3 de 40+ si 2 de 50+.
Profilul varstelor e absolut ingrijorator!
Cei mai tineri 2 au venit in fata, Tavi Craciun pe 2 (31 de ani) si Victor Dumitrascu pe 1 (37 de ani).

Asta ne da o mica speranta, am  facut tranzitia de la elitele de 40+ la 30+.

Dar baza ar trebui sa fie jucatorii de 16-25 de ani, iar aici e criza mare!

Sa ne uitam la juniori, ca sa vedem ce vine din urma: in afara de Dora, care se detaseaza ca lider absolut, ii mai avem pe Cezar Feliu si Alex Grecu, de 16 si 18 ani.
Ambii sunt, si ei, intr-o faza discontinua, cu lipsa de motivatie, pe punctul de a abandona bowlingul sau de a-l transforma intr-o activitate secundara.

Vestile bune vin tot de la Odorheiul Secuiesc, care a avut 5 juniori in finala de 8.
La acest concurs s-a remarcat KACSO BALAZS, care are doar 12 ani si, in doi ani de bowling a progresat pana la punctul in care i-a invins, in meciuri directe, pe  Dora si Cezar (ajutat si de handicapul de 8, dar totusi, 12 ani vs 16!!!).

Verzar Tamas e si el de perspectiva, avand tot 12 ani, si fiind cam la acelasi nivel cu Balasz, dar la concursul asta nu s-a descurcat prea bine.

Sora lui, campioana nationala de juniori din 2018, Zsofia Versar, s-a retras deja, dupa castigarea titlului de anul trecut!

Am ajuns in situatia in care pepiniera de juniori a Romaniei se afla aproape exclusiv in Odorheiul Secuiesc, Lorant Verzar fiind omul esential din acesta poveste, generosul patron, sponsor si antrenor beneficiind si de expertiza lui Karaman Geza, selectionerul nationalei de juniori.

Parerea mea e ca ar trebui sa facem tot ce e posibil pentru a duce cat mai multi copii si tineri in bowling, fiindca acum au si un model: Dora Soos!

5 comentarii:

  1. Nici nu ai inceput iar sa scrii si deja aberezi!

    Nu te supara ca te intreb, dar ce rezultate a avut Piros Laura in campionatele nationale ca sa o cataloghezi jucatoare de elita????????? A fost vreodata campioana nationala???

    Ai fi putut sa le mentionezi mai degraba pe Piticariu Odette sau Ursu Maria, foste campioane nationale si jucatoare cu numeroase veniri in fata la turneele private, dar si fost campioane cu echipele. Poti fi subiectiv, dar sa nu dai in penibil cu subiectivismul tau!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Laura a fost viceampioana nationala la 18 ani, in 2015, in urma Luminitei si in fata Ibolyiei, apoi a plecat in Germania.

      A fost cea mai buna jucatoare din lotul Romaniei in 2018, la europene, in fata Ibolyiei, actuala vicecampioana.

      Are unele rezultate internationale la juniori care n-au fost egalate de nimeni, nici de Dora.

      Rezultatele internationale ale ei din prezent, de cand joaca in Germania, nu sunt depasite decat de Luminita.
      E singura fata, in afara de Luminita, care a facut vreodata un tablou EBT.
      Are un record personal de 1529/6 jocuri, realizat in Germania.
      Sa spunem ca eu am alte criterii de apreciere ale valorii.

      Ștergere
    2. Odette si Maria sunt jucatoare foarte bune, dar ele au activat si au avut rezultate remarcabile pe plan intern inainte de 2015. Eu vorbeam doar de trecutul apropiat, ca subiectul este schimbul de generatii.

      Ștergere
  2. I do not even know how I ended up here, but I thought this post
    was good. I do not know who you are but certainly you are going
    to a famous blogger if you are not already ;) Cheers!

    RăspundețiȘtergere
  3. Nici nu știu cine a scris și că să fiu adevărat sinceră, nu prea mă interesează. În afară de a nu deveni campioană națională, am venit în fața celorlalte jucătoare la x turnee private, de care chiar dumneavoastră ați vorbit. Că să citez în citat celebru:'if you're not hated, you're doing something wrong'. În rest numai de bine, lăsați-l pe tata mai ușor, că vorba aia, rău cu rău, dar mai rău e fără rău.

    RăspundețiȘtergere