luni, 6 martie 2023

Sportul se bazeaza pe conditii egale, altfel nu e sport!

Singurul club care a fost impotriva crearii FRB a fost Club 69, iar motivatia informala era clara: nu voiau sa piarda controlul.

Li s-a permis sa participe in CN multa vreme, desi nu erau afiliati FRB.
Cand s-au afiliat a durat un pic pana au preluat puterea, formala si informala, decisive fiind alegerile de la AG din 2019.

Detin puterea in BF de atunci, iar Comisia de competitii e condusa de Romeo Gagenoiu,  si practic face ce vrea, uneori acoperit de votul BF. 
Schimbari de calendar, introducerea de ungeri noi cu cateva ore inainte de concurs, 8 ungeri diferite in 2 zile, schimbare programului finalelor individuale, alocarea categoriilor din ochi si nu pe baza de cifre, si cate si mai cate manifestari de incompetenta si de interes propriu.
Sa nu uitam ca exista si un proces pierdut in prima instanta impotriva Clubului Miercurea Ciuc, pentru decizia abuziva a CC, cand a inventat un criteriu de departajare dupa terminarea campionatului.

Una din marotele lui Romeo si a echipei IDM este ungerea. 
Desi niciunul din echipa nu are niciun soi de certificare, nici tehnica, nici de antrenor, de multa vreme tot incearca sa manipuleze conditiile de joc astfel incat sa le fie favorabile.
Este o istorie lunga, inca de pe pe vremea FRPB.

Nicaieri in regulament ungerea nu este atributia Comisiei de competitii, ci a salilor in care se desfasoara concursurile.
Cu toate astea, tot timpul echipa IDM, prin Romeo, si-a bagat nasul in realizarea ungerilor.

Aspectul pe care ii preocupa intotdeauna CAND JOACA EI e sa aiba un backend cat se poate de abraziv, testul suprem fiiind cu mana! Scartaie sau nu scartaie! Ha, ha, ha!

Ei schimba proportia cleaner/apa peste recomandarile producatorului, umbla la debitul pompei de cleaner, marind presiunea pompei, uneori fac spalare si apoi spalare/ungere samd.
Ceva ce n-o sa intalniti nicaieri in strainatate.
Toate astea se fac cu sprijinul telefonic al tehnicienilor din IDM, ca doar nu credeti ca se pricepe Romeo la ceva. El e un taximetrist care s-a trezit sef.

Pentru asta se fac tot felul de inventii romanesti, in afara prevederilor tehnice ale producatorilor, care genereaza transformari ale prepararii pistei, pe care ei le percep ca fiind favorabile, dar de fapt sunt doar manipulari imprevizibile ale procesului de spalare si ungere (conditioning, in engleza).
Asta fiindca modificarea spalarii genereaza si modificari subtile ale asternerii uleiul pe pista, care migreaza mai repede, mai ales in conditii de caldura ridicata, care sunt tipice in Romania. 
Niciodata cantitatea de apa cu detergent nu poate fi evacuata complet inainte ca uleiul sa fie depus pe perie si apoi pe pista. 
De aceea, daca schimbi reteta solutiei de curatat, sau debitul, vei genera lucruri incontrolabile la ungere. 

Nicaieri nu se permite jucatorilor ca sa intervina in procesul de ungere.
In Romania asta e atributia salilor, eventual a Comisiei tehnice, iar in lipsa ei, a arbitrilor.
Inutil sa va spun ca arbitrii nu au nicio pregatire tehnica, ca sa poata face treaba asta si nici n-ar trebui implicati deloc.

La Cernavoda, la primul squad (sau inainte)  Catalin Gheorghe, seful Comisiei Tehnice, nu a fost prezent, dintr-un motiv simplu: nu a fost platit pentru asta. 
Asa ca masina n-a fost verificata inainte, iar tehnicianul salii e incepator.

In schimb a fost prezent Romeo, care a fost platit de cineva, ca nu facea el deplasarea pe banii lui!
Cica el verifica ungerea, la primul squad.  Masina n-a fost verificata de nimeni, desigur.

Eu am fost suprins, iar vineri am impartasit niste impresii despre ungere cu Catalin Gheorghe, ca nu prea corespundea cu ce ar fi trebuit sa fie, reactia era mult mai slaba si marja de eroare mai mica. 
Ce m-a mirat si mai tare era ca nu Catalin parea responsabil de conditiile tehnice, el se comporta ca un simplu jucator, sau spectator. Romeo facea pe expertul. Catalin s-a implicat activ in convingerea patronului MGM de a achizitiona doar consumabile de calitate, pretabile la competitii.
Prima data am banuit ca ungerea nu se asezase la primul squad, fiindca sunt necesare mai multe cicluri succesive ale masinii, ca sa preia profilul corect. Si nici spalarea nu parea grozava, dar fara sa para dezastruoasa. 
Asta se intampla in sali care folosesc un cleaner mai slab calitativ si peste care vii direct cu ungerea de concurs, la inceput nu e chiar perfect.

Catalin si Balan, care sunt 2 jucatori de elita, dominati de rotatie, s-au descurcat in conditiile date si au dat rezultate bune vineri, al doilea squad parand chiar mai favorabil de cat primul.
Restul jucatorilor nu prea s-au descurcat.
Ungerea nu era ce trebuie. 
Estimarea lui Catalin (si a mea) la momentul ala era ca ungerea va fi din ce in ce mai usoara spre sfarsitul turneului.
Dar nici sambata nu a fost prea diferit.
Pe mine si acum ma doare incheietura, datorita faptului ca mi-am fortat-o, incercand sa compensez sambata reactia slaba.

Problema banuiam ca era o functionare defectuoasa a masinii pe spalare, plus temperatura extrem de ridicata de la al doilea squad incolo.
Uleiul FIRE accentuaza problemele, fiindca face carry mai usor. 
Pentru ungerea asta e  prevazut uleiul ICE, care e mai rezistent la carry, dar IDM-ul le-a vandut uleiul FIRE, pe care il folosesc ei. 
O fi si aici vreun conflict de interese, oare?

Dupa marturiile unor jucatori care s-au antrenat in afara concursului, backendul nu parea a fi optim, lucru confirmat vizual.

Duminica dimineata urma sa joace Romeo si s-au luat toate masurile necesare unor conditii optime pentru Maria-Sa.
S-a constatat ca nu spala bine (evident) si ca filtrul cleanerului era (oarecum) infundat, asa ca s-a curatat.
Aici a aparut o alta problema, masinii ii fusese marita si presiunea de cleaner anterior, tot la interventia lui Romeo.
Combinatia dintre desfundarea filtrului si presiunea marita a dus la o functionare diferita a masinii si o reactie complet diferita a ungerii fata de cea de pana atunci. 
Alta ungere, alte conditii, una pentru fraieri, alta pentru Maria-Sa

La al doilea squad, unde temperatura din sala a fost mare, a aparut suprareactia, unde si-a prins nasul Piticu si s-a retras. 
A si scris pe foaie o contestatie, care va ajunge la cosul de gunoi, desigur. 
El a ramas cu zero puncte, asta e singura certitudine.

Adica 2 zile s-a jucat pe reactie slaba, ultima pe reactie puternica.
Curat-murdar.

Ce e remarcabil e ca acum conditiile l-au dezavantajat pe Piticu. 
In squadul cu probleme de ungere, dupa care am decis sa pun punct openurile IDM, conditiile au fost favorabile pentru el si defavorabile pentru ceilalti.
Acum a fost invers.
C-asa-i in viata. 
Numitorul comun al celor 2 situatii este ca ungerile nu au fost ceea ce trebuiau sa fie, in niciuna dintre situatii, si diferite de conditiile de joc din celalalte squaduri. 

Si ambele se vor termina cu musamalizari.
La fel, comun este si ca niciunul dintre cei implicati nu are vreo mustrare de constiinta, sunt curati si uscati.

Pe scurt: Catalin a fost sarit din schema la turneul asta ca responsabil tehnic, fiindca n-a fost platit.
Deplasarea si cazarea costa.
Romeo s-a bagat singur in schema, desi n-avea dreptul. A putut s-o faca fiindca a fost platit. 

Iar duminica, cand era jucator, nu avea niciun drept sa se implice in modificarea conditiiore de joc, e un conflict de interese evident, dincolo de preluarea abuziva a prerogativelor Comisiei tehnice.
Intrebarea fara raspuns a fost: daca pana acum s-a jucat asa, de ce sa schimbam?

Ce e de facut pe viitor?

Nimeni nu trebuie sa dea niciun fel de indicatii tehnicienilor salilor in care se joaca, singurii imputerniciti trebuie fie din Comisia tehnica, iar in ea trebuie sa fie doar membri calificati. 
(Pe mine nu m-au acceptat in ea, fiindca am cerut demisia BF-ului)

Singurii care au intervenit in mod sistematic in masini si ungeri au fost cei de la IDM, iar asta e poveste care dureaza de cel putin 8 ani. 

Hat, in februarie 2015 a fost un scandal imens la Sfantu Gheorghe, fiindca IDM a dus noaptea masina din uns din IDM, ca nu voiau sa joace pe ungerea facuta cu masina Express de la Bobowling, cea regulamentara.
Gazdele n-au acceptat si s-a jucat cum se stabilise.  

Au mai fost de-a lungul timpului scandaluri de genul asta si pe la Ciuc, si pe Lake View si pe la MGM, niciodata nu era pe placul lor.
Trebuie sa terminam odata cu dictatura tribului asta, condus de Club 69, care vrea sa joace doar in conditiile placute lor!

Daca dorim ca sa avem parte de sport, trebuie o delimitare a puterilor, iar fiecare sa-si faca treaba independent.
Niciunui jucator nu trebuie sa i se permita sa manipuleze conditiile de joc
Fiindca altfel nu mai e sport!

Iar inventiile romanesti pentru "imbunatatirea" conditiilor sunt usor ridicole. 
Vor sa reinventeze apa calda, care e inventata in USA, deja.
Eu m-as preocupa mai mult de temperatura din sala, de fapt, care  e un factor mult mai important.

Si mai e ceva de facut: aveti grija pe cine votati in iulie!
Ca de conditii echitabile n-o sa aveti parte, daca o tinem tot asa!

Adica n-o sa mai fie bowlingul sport, ci orice altceva!

22 de comentarii:

  1. Propun sa se cumpere o masina de uns a federatiei care sa fie folosita doar la concursurile astea. Astfel nu mai e nevoie de tot balciul asta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Masini sunt, ele au nevoie de intretinere si reglare corespunzatoare. Pe langa asta, e nevoie un control de calitate a ungerii. Ca degeaba iei o masina si-si baga nasul toti expertii lui Peste prin ea, ba cu cu sa marim presiunea, ba sa schimbam concentratia samd. Nu masinile sunt problema, ci oamenii. In plus masina federatiei necesita intretinere si tehnician, care trebuie platit. Deocamdata federatia nu poate plati nici finalele, despre ce vorbim?

      Ștergere
    2. Vorbim despre o masina in care nu isi baga toata lumea nasul si care poate sa faca ungerile la standardul corespunzator. Cum este posibil ca fix tu sa nu intelegi beneficiile si situatiile care ar fi rezolvate?

      Ștergere
    3. Masina federatiei nu aduca niciun beneficiu, e doar un mit. Cheltuielile operarii ei sunt imense, sa duci o masina si un tehnician 3 zile la fiecare meci costa fantastic, nu se justifica. In plus masina are nevoie de piese de schimb si de consumabile, stoc care trebuie sa insoteasca masina, deci ar trebui si ceva automobil dedicat. Nu mai bine facem noi lucrurile cum se fac, si verificam ca totul e in regula cu masina salii? Nimeni nu sta sa plimbe masinile federatiei prin tara, e ridicol. In timpul asta, divizia B joaca pe masini Express... Hai sa fim seriosi.

      Ștergere
    4. https://www.kegel.net/wpa/2021/3/9/the-oil-pattern-didnt-play-anything-like-it-did-at-home

      Ștergere
    5. La biliard competitiile din europa/US inchiriaza spatiul si vin cu mesele de biliard ale lor, bilele lor, sistemele lor de streaming. Exista si competitii care se bazeaza pe mesele locale, problemele si certurile sunt aceleasi, postavul uzat, prea mari gaurile, bilele ciobite, etc. Taxele de concursuri internationale sunt acceptabile, sub cele de la bowling, toti se bazeaza pe sponsori. Sa te plimbi cu 20 de mese prin Europa, sa le aranjezi, sa setezi conexiunile de streaming, este mult mai costisitor decat sa plimbi o masina de uns prin tara. Si totusi se poate.

      Ștergere
    6. Asta e doar un aspect, dar e mai mult un articol de marketing, de fapt. Niciodata ungerile n-o sa arate la fel in sali diferite, din multe motive. Ideea de baza e sa fie o competitie fair-play, ca toti sa joace in aceleasi conditii, lucru greu de realizat in bowling, mai ales daca unii vor fie mai egali decat altii. E mai greu sa accepti ca, daca au fost conditii proaste pana atunci, catrebuie sa joci si tu in aceleasi conditii? Chiar imposibil, daca nu ai caracter.

      Ștergere
    7. Nu stiu in care dintre lumi bugetele si premiile de la biliard si de la bowling sunt comparabile. Degeaba ne comparam cu milionarii, cand noi suntem rupti in c7r. La noi e o problema de morala, problemele tehnice sunt mult mai usor de gestionat. Iar la noi pistele sigur nu poti sa le plimbi de colo-colo.

      Ștergere
    8. Este extrem de comparabil, nici biliardul nu o duce bine, se chinuie de f mult sa ajunga sport olimpic, fonduri mici, federatia a falimentat de multe ori. In Romania. Altii pare ca au reusit sa faca profitabil acest sport, insa diferenta a fost de atitudine, prezentare. Oricum, ideea era ca un organizator trebuie sa isi faca treaba bine, si fara sa apara discutii. Daca vrei stabilitate, trebuie sa ai totul pregatit. Ce se intampla daca mergem 130 oameni la Septimia si li se strica masina, doar pentru ca e folosita tot timpul si ca lucrurile se mai strica? Dam bani pe drum, cazare, macare, stam pe Valea Pravohei si concluzionam "ghinion"?

      Ștergere
    9. Si, in Romania federatia de biliard plimba mesele prin tara? Au fost situatii in care s-au defectat masinile de uns si s-a amanat, s-a reprogramat. Ca la orice sport. Sa stii ca masinile alea sunt destul de sensibile si la transport, risti destul cu gropile din Romania, nu e chiar asa simplu cum crezi. Iar pistele tot nu poti sa le plimbi.

      Ștergere
    10. nu, federatia de biliard este un dezastru total. Era un exemplu negativ a cum se poate ajunge cand iti e greu sa copiezi niste lucruri de success de la o natie cum e Polonia, nicidecum US. La bowling nu este vorba de piste, este vorba de masina de uns care pare ca este subiectul tuturor discutiilor. Nu prea am auzit jucatori sa se planga de piste, poate doar de approach. O masina de uns dedicata federatiei inseamna cum ai zis si tu, cineva competent care sa se ocupe de ea. Si cel mai important, care sa isi si asume tot. Acum se da vina de la unul la altul "este nou tehnicialul", "l-a sunat ala si i-a zis sa umble la masina", bla bla bla. Pana nu isi asuma cineva responsabilitate, care trebuie sa vina evident si cu un salariu, o sa aruncam matza de la unul la altul. Gata, am terminat ce aveam de zis :)

      Ștergere
    11. Nu sunt multi care știu că frecarea și topografia sunt mai importante decât ungere. Ungerea e cea mai mică dintre problemele mari.

      Ștergere
    12. Ai inceput discutia de la egalitate conditiile de joc. In momentul in care concursul se face intr-o singura sala care are aceleasi piste, care este singurul element diferentiator? Scandalul din week-end este de la masina de uns care ba a facut prea putin, ba deloc, ba prost, ba bine la intervale de un squad. Ce tot ii dai cu topografia si cu caratul pistelor prin tara?

      Ștergere
    13. Pai îmi dădea exemplu cu caratul meselor la biliard, iar la noi echivalentul ar fi caratul pistelor. Problema a fost legata de masina, dar problema cea mai mare sunt oamenii.

      Ștergere
  2. Cum sa fie echitabil?
    Cu tine la cârmă?
    Cu omul care,atunci cand era prin FRB, propunea ungeri care sa dezavantajeze anumiți jucători? (Ai recunoscut in gura mare)
    Apropo...comisia tehnica a introdus ungerea in masina dar nu a verificat masina atunci! Unde este adevarul? Este vorba de plata deplasării,este vorba de nepasare sau este altceva la mijloc?
    Vrem aparate de verificat dar nu stim daca se pot folosi,daca salile accepta. Vrem sa fie bine dar nu facem nimic.
    Esti de neinteles cateodata!
    Cu iti explici ca un om care reprezinta o comisie se duce la fata locului cu o saptamana inainte si nu verifica 15min ce e de verificat si dupa aia plange la tine ca nu a fost platit?
    Hai sa fim sanatoși .....ca bolnavi sunt mulț!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am fost la cârma, mi-a ajuns. Vox Populi, Vox Dei. Da poporul trebuie să aleagă informat.

      Ștergere
    2. in 15 minute se verifica daca o masina de uns e perfecta ? Am inteles ......
      cine m-a vazut pe mine vreodata sa verific pistele (eventual masina de uns) de la IDM, de la Septimia,
      de la M Ciuc ? daca raspunsul nu te multumeste sau nu e suficient imi cer scuze ca nu am mai multe argumente

      mai mult, STI de plangerea mea catre Vali Piros ca nu am fost platit !
      Sa fim sanatosi !, cum zici tu dar esti "nostim" :D

      Suplimentar .... de ce am ajuns cu o saptamana inainte la MGM ?..... scorul la pistele 1 si 2 era diferit de realitate.
      rezolvarea problemei cca 90 minute !! incasare 0 lei ! primit o cafea si voi mai primi daca cer cu alta ocazie !!
      am fost impreuna cu Mihai si Florin Dragnea la antrenament ... nu am apucat sa dau nici o bila !!
      pasager pe locul din dreapta fata
      Supliment la suplimentar
      Sambata cand sa plec la un botez, aflu ca urmeaza sa ramana fara hartie masina de uns de la MGM
      fuga la Lake View cer imprumut o rola de hartie, revin acasa iau doamna plec la botez (Medgidia), dupa un pahar de apa ..... repede la Cernavoda, schimb hartia, si gata. Pentru ce ? pentru un singur MULTUMESC !!! unul singur persoana cu multumesc-ul, Oana, lucreaza la MGM ;)
      Am uitat sa precizez lui Vali Piros ca ma asteptam sa fiu platit pt "deranj" Ahhhh
      unde scrie ca tehnicul are in sarcina hartia de la masina de uns ?

      iar "aparatelul de verificat" e singurul care poate da un verdict !
      "Based on the computerized Optical Reader, this system takes the guesswork out of reading tapes and
      provides immediate, accurate feedback"
      ce spun eu, X, Y, Z sunt doar PARERI ! pareri care uneori sunt uleioase, alteori pot sa scartaie ....

      Ștergere
    3. Ma bucur ca ai raspuns, ca oamenii bat campii, habar n-au despre ce e vorba!

      Ștergere
  3. Merită recitită argumentația lui Mihai Ionescu, s-a cam întâmplat și se întâmplă ce a prezis el. Faptul că tu îl acuzi pe Romeo Gagenoiu e doar un amănunt. Acolo unde sistemele sunt slabe sau șantajabile inevitabil apar și inși care încearcă să profite. Dacă nu era Romeo, erau alții. Iar aici sistemul este slab, bowlingul este un sport marginal, dacă ieși pe stradă și "întrebi 100 de români", mulți habar nu au că e și sport. Acuma și Mihai Ionescu v-ar putea spune că v-a zis că vor fi probleme, dar voi batman, batman !!

    RăspundețiȘtergere
  4. Vali sa stii ca acum ai dreptate. In acest sport este o dictatura ce nu am mai vazut in alte sporturi. Totul se face cum vor unii. Ne-am gandit si noi la revenire in divizia B dar am vazut ca nimic nu s-a schimbat, tot acele lucruri se repeta in fiecare an, ungerea nu e buna, nu este bine spalat pista, in ultimul moment se schimba programul, ungerea, samd. Si la ultimul nostru joc ce am jucat la Odorheiu Secuiesc cu teste valabile, din Bucuresti s-a decis prin telefon ca testele nu sunt valabile si ne-au facut mincinosi. Cand aud de aceasta federatie, imi vine sa vomit. O sa fie ordine numai cand nu o sa fie lasat niciun jucator sa se bage in treburile federatiei. M-am intors la tenis de masa si stii ce e interesant? La fiecare sala jucam pe mesele gazdelor, nu ducem noi nici masa si nici plasa, dar si podeaua difera de la o sala la alta si mingea sare altfel pe masa dar nimeni nu comenteaza desi joaca si jucatori de top. Asta e diferenta intre aceste doua sporturi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Problema aici e ca sunt prea multi jucatori de hobby, care nu prea stiu mare lucru si inventeaza tot felul de chestii, cum ii duce capul. Unii dintre ei chiar cred ca fac bine, dar sunt ignoranti. Marea problema, insa, este cea a lipsei de caracter, a autoritarismului in favoarea unui nucleu mic. Dar asta se poate rezolva numai la alegeri.

      Ștergere
  5. BF-ul poate fi demis si acum! AGU si gata!
    Alegeti anticipate ......ai rezolvat!
    Asa cum vrei tu si alți 3-4....in rest can-can

    RăspundețiȘtergere