duminică, 2 mai 2010

Discutii interminabile cu Catalin Gheorghe despre ungeri

Raspuns la :
http://bowling-constanta.blogspot.com/2010/04/sfaturi-sisau-scurtatura-necesara-prin.html

citez doar ultima parte:

Ai citit ? mai citeste inca o data si baga la cap !!!
cand vei gandi sa pui ungere cu raport tranversal de 10:1 pe pista sa fi convins ca, minim 4 ochi pandeste.... 2 din Suedia si 2 de la cel care a scris aceste ultime randuri
iar pentru mine esti "Mincinosul MINCIUNII" !!!

raspunsul meu:

nu stiu cu cine te tot lupti tu cu ungerile.
anul acesta e primul an in care, datorita viziunii comune a d-lui Ardeleanu si a mea, s-a jucat pe ungeri sport in Romania.
si nu o data, de mai multe ori.
la individuale, la calificarile pt.Cupa Mondiala, la turneul Funland si la cateva din turneele IDM.
Aici dl. Mihai Ionescu, patronul IDM a a avut un rol decisiv.
eu nu stiu ca voi la Cernavoda/Constanta sa fi facut ceva in sensul asta.
exceptand semifinalele de la Nationale din 2009, cand voi ati jucat pe ungerea HOUSE de casa, impotriva regulamentului.
pe atunci nu am am auzit nimic de la tine despre ungeri, dar a inceput sa ti se auda vocea dupa ce, perfect regulametar, echipe din Bucuresti si-au ales ungeri house acasa si tu ti-ai luat bataie de la un jucator mediocru, ca mine.
trebuie sa fii consecvent.
in plus bowlingul de competitie se bazeaza pe bowlingul amator/sportul de masa.
daca nu le permiti ungeri house, n-o sa impresionezi pe nimeni cu scoruri de 180 si n-o sa mai vrea sa faca nimeni bowling de performanta, ca 180 dau si ei.
dar daca vad ca jucatorii de performanta dau scoruri de 200-250 medie atunci or sa-si puna intrebari, or sa treaca pe bile de efect samd.
asa s-a intamplat in TOATE campionatele, incepand cu patria mama - USA.
acolo exista statistici separate - USBC - pentru ligi si PBA- pentru performanta.
ce se intampla in Suedia, cu impunerea ungerilor sport si considerarea doar a recordurilor de pe acestea, e un reflex al unei civilizatii de bowling mature.
dar e un caz izolat.
si, atentie:
nu toate meciurile din ligile lor sunt pe ungeri sport.
nu se mai considera recordurile de pe ungerile ne-sport.
atat.
intreaba-l pe Dobondi pe ce ungeri a dat 250 medie in liga si eu imi mananc laptopul daca alea au fost sport.
peste tot ligile se desfasoara pe ungerea din sala, unde nu prea poti influenta alegerea ei...
iar proprietarii de sali aleg ungeri usoare, cu ulei putin din motive economice si de scor.
pe scurt - sport de masa- ungeri usoare
performanta- ungeri grele.
la noi performanta o poti testa la individuale.
parerea mea e ca ligile (inclusiv campionatele nationale pe echipe) trebuie sa ramana pe ungeri la alegerea gazdelor, fiindca se desfasoara in conditii incontrolabile tehnic, nu ai oameni si echipamente sa verifici ungerile.
iar criteriile de selectie pentru performanta pot sa fie campionatele individuale, pe ungeri sport, unde putem controla conditiile de joc.
avem deja cate o mie de km facuti, si eu si Costica, ca sa ne asiguram de aceste conditii la cele doua finale care conteaza.
exista si o speranta pentru jucatorii din Constanta/Cernavoda, o minte deschisa si un suflet generos ca dl. Grecu, care s-a hotarat sa achizitioneze o masina de uns performanta.
ca acum avem parte de masini de uns impinse cu mana pe la voi prin sala.
critica intai mai aproape si apoi mai departe...
fiindca noi chiar ne-am straduit ca jucatorii sa aiba parte de conditii cat mai bune si mai echitabile.
dovada ca esti calificat in primii 4 la nationale, valoarea a iesit in fata.
de critici e plina tara, nu te mai adauga si tu, esti prea bun pentru scandaluri de genul asta...

11 comentarii:

  1. Vali da stai putin, care e de fapt problema? Ca ei au luat bataie de la Vinci, ca nu mai e constanta in fata tot timpul? Se plangea Gheorghe ca se dau scoruri mari de catre jucatori mai slabi... Ca asta insinueaza de fapt... Poate jucatorii aia mai slabi au crescut, unii mai mult unii mai putin, si te vor bate si pe ungeri mai grele... Scoruri mari pe ungeri usoara, dar cei din constanta jaoaca bowling? Ca seamana mai mult a popice...

    RăspundețiȘtergere
  2. Chiar nu înţeleg de ce mai discutaţi despre medii. Jucând bowling de vreo 20 de ani am realizat că scorul, media în sine nu spune nimic despre jucător odată ce a trecut de un anumit nivel.

    Urmăresc de la distanţă ceea ce se întâmpla în bowling-ul din România şi am observat că deşi s-au făcut unele progrese, nivelul scorului rămâne în continuare punctul de referinţă pentru marea majoritatea jucătorilor. E păcat, zic eu, deoarece scorul nu-ţi prea spune dacă ai evoluat ca jucător o dată ce ai trecut de media 180-190. Poate din acest motiv mulţi jucători se plafonează la acea medie - aici mă refer în general şi nu la jucători de bowling din România...

    Cum adică voi de la Constanţa/Cernavodă şi noi de la Bucureşti (sau invers)? Sunteţi mii de jucători de bowling jucând la o miză de zeci de milioane de euro? Aş înţelege certurile interminabile între Bucureşti şi Constanţa/Cernavodă dacă se juca pe o asemenea miză. Dar să vă certaţi aşa la mai puţin de 200 de jucători? Mi se pare trist...

    Am un an şi câteva luni distanţă între mine şi perioada petrecută la Bucureşti şi, din păcate, de fiecare dată când intru pe blog văd că puţine s-au schimbat - mereu ceartă, acuzaţii şi scandal. Ce s-a întâmplat cu plăcerea de a arunca cu o bilă într-o grămadă de cherestea la 20 de metri distanţă? Că pâna la urma despre asta vă certaţi...

    Chiar nu înţeleg; chiar aşa de greu e să vă înţelegeţi? Dacă la mai puţin de 200 de jucători mereu iese scandal, atunci cum va fi atunci când bowling-ul românesc are 500, 1000 sau 5000 de jucători?

    Mi se pare mai puţin fericit, Vali, să faci selecţia la lotul naţional pe baza mediilor. Jucătorii de la o echipa care-si joacă meciurile de acasă pe o ungere uşoară vor avea o media mai mare decât restuş şi asta nu neapărat fiindcă-s jucători mai buni, iar la o ochipa naţionala, cei mai buni jucători trebuie convocaţi, nu cei care joacă cele mai multe partiede pe ungeri uşoare. În loc să te cerţi cu toată lumea despre ungeri, n-ar fi mai indicat ca selecţia să se facă pe punctele luate în meciurile directe în loc de popice doborâte? Asta ar spune mai multe despre jucători şi, totodată, te-ar scuti de tot felul de discuţii legate de ungeri.

    Cătăline, am discutat cu tine de multe ori şi ştiu că şi tu eşti de părerea că un jucător bun bate oricum ar fi ungerea. Dar te înţeleg şi crede-mă, fiindcă îţi spun din propria experienţă; orice ai spune despre ungere atunci când ai pierdut, oricât de echilibrat sau constructiv critici, se înţelege greşit.

    Uitându-mă la clasamentele postate pe acest blog pe parcursul sezonului, constat că, înafară de câteva excepţii, sunt cam aceleaşi persoane care ocupă primele poziţii şi le ocupă cu cam aceleaşi medii ca şi acum 3 ani când m-am mutat la Bucureşti. Asta spune mai mult decât orice ungere sau orice plasament al pin-ului si mass-bios-ului.

    Cu respect şi baftă echipelor calificate la play-off,

    Dobondi

    RăspundețiȘtergere
  3. Da ai dreptate si nu ca seamana a popice ci chiar joaca popice ,eu nu stiu de ce mai au nevoie sau de ce mai conteza pentru ei ungerile ??? Greu de inteles atata timp cat ei nu au nicio treaba cu 'carligul'

    RăspundețiȘtergere
  4. selectia pentru loturi a fost facuta conform dorintei jucatorilor, prin consultari si vot, iar toata lumea a fost de acord la inceputul sezonului.
    asta fiindca nimeni nu stia ce diferenta mare pot face ungerile pentru cei care se si pricep.
    cu siguranta ca la anul loturile vor fi selectate altfel, eventual de un antrenor, care sa-si asume alegerea, cum e cam peste tot ...
    dar toti au dorit sa elimine subiectivismul,
    iar asta e o discutie fara sfarsit.
    obiectiv n-o poti face decat daca iei in considerare rezultatele de la concursurile/jocurile desfasurate in conditii sport controlabile.
    dar deocamdata nimeni nu face peste 200 media pe ele, asa ca toata discutia asta e fara rost.
    eu ma preocup acum sa aduc jucatori noi in bowling, nu sa ma cert cu cei de 40-50 de ani

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte bine faci, Vali. Ziceam si eu pentru a evita eventualele scandalurii. Foarte bine faci că incerci să atragi jucători noi; cudos ţie!

    Eu sunt un jucător de bowling semi-eşuat dintr-un club din liga 1 suedeză, aşa că mă puteţi ignora fără probleme, că doar daţi 225 media chiar de mai multe ori pe an aşa că sfaturi sunt inutile; părerea mea este insă că jucătorii de bowling din România ar trebui să joace doar competiţiile oficiale cu scorul pornit, iar la antrenamente, de acum şi incă vreo 5 ani, să ţină cont doar ce fac înainte de linia de fault.

    Am fost plecat 1 an şi nu de mult am fost în vizită. Sincer, mulţi şi-au atins maximul dacă nu încep să se antreneze bowling în loc să dea la scor de fiecare dată când joacă - asta bineînţeles dacă au pretenţii la performanţă.

    Dacă vor să se simtă bine cu prieteni, atunci e bine şi cum e acuma. Nu toţi îşi doresc să devină campioni mondiali. Unora le place doar să arunce cu o bilă de 2-300 de euro în 10 beţe de lemn aşezate la 20 de metri distanţă şi să râdă împreună cu prieteni. Iar acesti oameni sunt cei care face posibil ca un Martin Larsen sau un Peter Ljung să se ţină de bowling în loc de alt sport.

    E greu însă să râzi şi să te simţi bine atunci când atmosfera este ca un tun de pulbere care poate exploda la orice decar care trebuia să pice dar a rămas în picioare. Mna, unde vreau să ajung cu toată povestea asta? Păi, dacă vreţi să atrageţi oameni noi, n-ar fi mai bine să o lasaţi mai moale cu orgolile şi să aveţi linişte? De ce vi-e aşa de greu să acceptaţi că greşeli se întâmplă, că arbitri şi oficiali de la federaţie sunt doar oameni şi ca atare muritori ca toată lumea? Adică, Vali este infaliabil pentru că e în federaţie? Sunt unii care nu mai sunt în bowling de ceva vreme şi ei mi-au spus că s-au scârbit de eternele scandaluri.

    Din punctul meu de vedere, de altfel un punct de vedere de care nu trebuie ţinut cont deoarece eu şi aşa sunt paralel cu bowlingul "adevărat", nu mi se pare foarte productiv dacă în fiecare an intră un număr mai puţin de jucători decât cei care se lasă pe urma scandalurilor. Concret vorbind; bowling-ul nu este în creştere daca au intrat 10 persoane noi şi s-au lăsat 15, chiar dacă sunt 10 feţe noi pe la sală.

    Vreau să inchei cu un mic comentar la dânsul care încearcă să spună că bowling-ul "adevărat" se joacă cu un cârlig mare şi dacă n-ai cârlig mare joci popice:

    Norm Duke (de când a debutat pe PBA)
    Walter Ray Williams (mai ales la ultimele mondiale pe ungerea lungă)
    Restul jucătorilor cu cârlig mare din PBA, care au fost nevoiţi să se adapteze la linii de joc mai drepte pentru a-şi menţine locul pe PBA.

    Am stat o săptămână la Cernavodă şi pot spune, aşa paralel cu bowling-ul adevărat cum sunt, că ei ştiu mai mult bowling decât vrea, sau le place altora să creadă. Cu tot respectul dle anonim, dar regândeşte-ţi modul şi mentalitatea cu care abordezi acest sport.

    Cu respect

    Dobo

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu am incercat si incerc sa fac tot ce pot eu mai bine.
    Din pacate am intrat pe un teren "minat" de scandaluri, pe care, Bogdane, le stii mult prea bine.
    de asemenea eu sunt adeptul jocului "strans" care iti ofera matematic mai multa precizie.
    important e pin carry-ul, indiferent cum il obtii, drept, cu carlig, cu doua maini, cu spatele etc.
    tu esti un mare jucator si iti respect intotdeauna opiniile, chiar cand nu sunt de acord cu tine.
    de asemenea respect toti jucatorii, indiferent de stil.
    sunt jucatori foarte buni in Constanta si foarte constanti la nivel inalt.
    de asemenea au o traditie in bowling de peste 40 de ani si asta se simte.
    in plus au creat un campionat judetean, un lucru extraordinar.
    din pacate armonie n-o sa fie niciodata.
    fiind criza profunda, primul lucru care s-a intamplat e ca foarte multi jucatori activi s-au lasat si numarul lor n-a putut fi compensat de noii veniti.
    eu incerc in acest an sa racolez cat mai multi jucatori din cat mai multe orase.
    am intarziat foarte mult cu aceasta actiune, dar sunt relativ singur, nu mai am bani ca sa o pot face pe banii mei, iar vointa de a face acest lucru e grav afectata de aceste scandaluri interminabile.
    dar cred ca mergem intr-o directie buna.
    mai bine mai tarziu, decat niciodata.

    RăspundețiȘtergere
  7. Catalin Gheorghe:
    de unde vine Mincinosul si Minciunica ?
    Bucuresti 2007, sala IDM
    Open nr 10 Sf Petru si Pavel
    la final primesc Felicitari ....
    undeva la jumatate de ora dupa terminarea concursului discutam cu Bogdan Dobondi
    el: Cataline intelegi ca ai castigat cu brooklyn-ul si cu ajutorul ungerii ?.... si motivatiile lui (bla, bla, bla)
    eu, in sinea mea: cine pierde isi gaseste un motiv :)) + (bla,bla,bla)
    altfel spus, nu'i dau dreptate lui Bogdan. aveam alta opinie, alta viziune
    am spus(recunoscut) ?, sansa mea la momentul respectiv a fost si prezenta
    lotului national la CE - Viena (au lipsit potentiali adversari valorosi)
    Saint-Maximin, Martie 2008
    Brunswick Euro Challenge
    la ce am vazut acolo, la ce am jucat
    ajung sa-i dau dreptate lui Bogdan la ce-mi spunea in 2007
    realizez cum am castigat acel open si nu numai !!!! pe ungere house (brad) marja de eroare si de 5 borduri !!!
    Istanbul, Aprilie 2008
    ISTANBUL BOWLING OPEN
    in microbuz spun: trebuie sa schimbam uleierea pe care jucam in tara.... sa ne apropiem de ceea ce se joaca afara.
    eram impreuna cu Odette, Marius P, Bogdan D, Gabi A, Paul D
    Bucuresti, Ianuarie 2010
    Campionatul National (Vinci - Elcomex)
    ne antrenam in preziua jocului, la final D-l Grecu ne intreaba pe fiecare ce scor anticipeaza
    maine la meci
    Raspund: daca e aceasi ungere scot medie de 220 cu ochii inchisi
    la meci am dat 215 insa la final de meci am avut de facut o observatie
    "pentru mine o ungere care iti permite o marja de eroare mai mare de 3 borduri nu este benefica, nu duce la progres" asta aici , pe blogul lui Vali Piros

    Indiferent de rezultatele mele, de persoana care este la sefia CCB, am s-a spun mereu
    in Campionatul National, nu ne trebuie ungere cu raport tranversal mai mare de 5:1
    iar recorduri nationale absolute ca acestea sunt o MINCIUNA !

    ca o gluma(pamflet), eu mi-am permis sa-i duc bagajul la aeroport GRATIS daca cumva este
    dispus sa emigreze in Congo sau oriunde altundeva. asta doar sa arat vehementa vorbelor mele
    oricum a anuntat ca se lasa din vara de conducerea CCB-ului.
    tot despre el(Presedinte CCB) pot spune la "realizari" multe lucruri, poate mi-ar trebui de 100 ori mai multe randuri. Sper ca intr-o zi in subconstient sa-mi dea dreptate ;)
    Oricand si pentru oricine am sa fiu consecvent cu ceea ce spun acum legat de ungere
    nu am ceva personal cu nimeni, si nici nu urmaresc vreun interes din povestea asta
    daca stai si realizezi "jidaneste" sunt rau cu mine in competitia cu ceilalti, ma indepartez sigur de recorduri si chiar de 300
    Este opinia mea, modul cum vad eu, progresul bowlingului din Romania

    ce asi face eu in bowlingul din Romania ?(dorinte sau visuri)
    in Campionatul National (Divizia A)
    raport tranversal maxim admis 5:1 sau mai bine zis ungerile "challange" de la kegel
    cand avem 20-30 de jucatori in campionat cu medie de peste 220 raportul sa fie 3:1 "sport"
    echipa gazda alege ungerea
    la Individuale raportul maxim admis 2:1
    masurarea si verificarea ungerilor de catre tehnicieni
    la Divizia B raportul poate fi si 10:1 "recreation"
    la Open, Cupa, Competitie organizatorul face ungerea cum doreste

    la clubul unde activez ?
    masina de uns performanta

    asta legat de ungere, adica tema discutiei

    RăspundețiȘtergere
  8. nu te contrazic cu nimic.
    ce propui tu e corect.
    dar trebuia sa trecem prin toate fazele prin care am trecut, ca lumea sa inteleaga ce inseamna bowling ca "sport".
    si poate am putea sa ne lipsim de malitiozitati, care uneori sunt jignitoare.
    cred ca am incercat sa ma pot civilizat cu toata lumea.
    si n-am sa emigrez in Congo...
    am o problema care nu e numai personala - incerc sa gasesc pe cineva care are capacitatea, motivatia si timpul sa preia efortul de a dezvolta bowlingul in continuare, pe acesti "samburi" saditi anul asta.
    si care sa fie oarecum capabil sa fie "impartial".
    iar asta e mai greu decat credeam, fiidca anul acesta au fost foarte putini cei care s-au implicat efectiv in CCB, in afara de mine - Viorel, Raluca Gindac (inainte de demisie) si Costica Ardeleanu - in ultima perioada.
    Punctual au mai lucrat Bogdan Piciu si Lucian Marin, restul complet sporadic.
    restul jucatorilor au comentat, dezbatut, criticat, contestat etc.
    si toti considera presedintia CCB un prilej excelent de lupta pentru "putere".
    nu e nicio putere aici, esti sclavul tuturor, care-ti varsa in cap nemultumirile.
    pe de alta parte sunt destui cei care au apreciat ce am facut si n-as vrea sa fie dezamagiti ca ramanem la un sfert de drum...

    RăspundețiȘtergere
  9. Vali, nu sunt neaparat de acord ca trebuia sa treceti prin toate fazele prin care a-ti trecut.

    Eu, daca n-am jucat pe o ungere n-o sa zic niciodata: "lasa ca stiu eu cum e...", asa cum majoritatea au reactionat atunci cand am spus ceva legat de ungeri la Bucuresti, mai degraba ma informez de la cineva care a jucat pe ungerea aia.

    Eu unul mereu m-am gandit ca cel care a mers pe drum stie unde sunt gropile si ca ar fi pierdere de vreme sa nu-l ascult atunci cand imi spune. Pe de alta parte stim cu totii ca eu nu sunt ca restul. Sunt mai cu capul, cum le-a placut multora sa creada.

    Cataline, sa stii ca nu-s mandru de toate reactiile pe care le-am avut atuci insa stiu si inca o chestie: am dreptate cand vorbesc despre ungeri. Ce am spus n-am spus fiindca vroiam sa-mi creez un avantaj asa cum unii incercase sa insinueze. Nu cred ca sunt fara sanse contra niciun jucator roman indiferent de ungere. Dar lumea a ales sa nu ma bage in seama, iar atunci, din pacate, fiecare trebuie sa cada in toate gropile in care au cazut toti dinaintea lor. Din acest motiv, Vali, ca nu-s neaparat de acord cu tine cand spui ca acele faze au fost necesare. Juniorii suedezi, de exemplu, nu trec prin acele faze fiindca asculta ce spun cei de dinaintea lor, cei cu mai multa experienta.

    Sper totusi sa vei gasi puterea sa continui sa aduci oameni in bowlingul roman si ca altii iti urmeaza exemplul tau si al lui dl Grecu si investesc in infrastructura bowlingului. Doar asa se poate crea o crestere pe termen lung.

    Cu respect

    Dobondi

    RăspundețiȘtergere
  10. Ce mi-am propus incepe sa prinda contur(CONSTRUIM)
    "Intarata-i drace...."
    nu lotul sau vezi Doamne m-a batut Vali in Unirii
    nu aia era "IDEEA"
    de ce spun maxim 5:1 si nu sunt de acord cu 10:1
    cred ca pe o ungere 10:1 pierdem timpul si progresul raportat la timpul pierdut este "NIMIC" iar in toata aceasta perioada se platesc bani multi
    pe o ungere "recreation" ne jucam si doboram recorduri, ATAT si nimic mai mult
    Ne mintim iar urmasii nostri ne vor da jos de pe soclurile din chirpic
    pe o ungere 5:1 nu dam militaria jos din pod insa putin pocnet de bici se aude.
    zic eu.... un 5:1 grabeste ridicarea stachetei si cel mai IMPORTANT lucru, chiar pentru Anonimul(ii) din bowlingul Romanesc
    daca mai are(u) si 25-30 ani cu atat mai bine pentru el(ei), pentru noi in general.
    cu "challange" nenorocim scorul, insa castigam MULT, MULT de tot in experienta, in precizie...
    nu strica sa imprumutam de la Americani, Suedezi, Italieni, Canadieni insa e bine sa gandim pe ce avem si pe ce vrem sa facem
    o IDENTITATE a noastra, una Romaneasca

    Bogdane, de ce nu te-am cunoscut prin 2000 ?
    sa-mi spui ce mi-ai spus in 2007 si sa realizez "esenta" vorbelor tale peste 2 ani.
    Niciodata insa nu e tarziu!, si daca eu nu am avut NOROCUL unei cresteri in bowlingul adevarat
    ma bucur pentru(pe langa) cei tineri
    La buna revedere

    RăspundețiȘtergere
  11. nu vroiam sa spun decat ca Vali a incercat sa faca ceva ce nu s-a mai facut (poate) pana acum si pentru asta il respect (ar trebui sa continui)

    RăspundețiȘtergere