miercuri, 29 decembrie 2010

Cum era ungerea "Shark" acum 2 ani - finala 2008

Romeo este unul din adeptul utilizarii in Romania a celor 5 ungeri din PBA.
nu e o idee rea.
dar e o mica problema: ele se schimba in fiecare an, si trebuiesc "cumparate", fiindca sunt cu copyright.
ca sa vedeti diferenta, aveti mai jos "Shark-ul" de acum 2 ani, care pe atunci avea 44 ft, nu 43 si se juca pe mijloc, nu din interior.





25 de comentarii:

  1. Idee pentru viitorul campionat.Folosim cele 5 ungeri,ne interesam cat trebuie platit pentru a achizitiona cele 5 ungeri,suma o inpartim la cate echipe se inscriu in campionat si putem avea si noi un campionat profesionist din punct de vedere tehnic.In aceste conditii ar profita si proshopurile prin vanzarea mai multor bile, etc...
    (ROMEOBEO)

    RăspundețiȘtergere
  2. Este si diferenta de piste,antunci sa jucat pe SWTICH, ACUM PE BRUNSWICK.
    (ROMEOBEO)

    RăspundețiȘtergere
  3. cred ca pistele erau AMF in 2008, nu Switch.
    iar asta nu conteaza prea mult, deobicei ungerile se ajusteaza de la centru la centru, ca sa se joace similar.

    RăspundețiȘtergere
  4. privind la comment-urile de mai sus si la cateva din urma ma gandesc ca poate romana, nu e limba materna pt.unii si mai bine se numea giast bauling, saitu de baulari ca tot luam la misto gramatica invocand graba si faptul ca "sa inteles"ce vreau sa spun ca de,ne stim,suntem de mult "inpreuna".

    rebel kinder bowling

    RăspundețiȘtergere
  5. privind si eu la comment-ul lui rebel kinder bowling, care de fapt este un anonim...sesizez ca in loc sa se faca analiza propunerii lui romeo, facem analize gramaticale...astea ne sunt noua de folos in bowling...??!! vino si tu "anonimule" cu o idee, propunere buna, rea..!!
    spre deosebire de altii, romeo isi asuma greselile limbii romane prin faptul ca se semneaza atunci cand face un comentariu...altii, cu facultatii si mastere posteaza sub anonimat!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ideea nu e noua,bine,cea veche tot de Romeo a fost lansata si sustinuta de Vali,Ioan,de mine,pe site vorbesc.Sunt de acord in continuare cu Romeo.Totusi,unde trebuie sa "apasam" ca aceasta idee sa fie macar analizata,discutata?Ca daca ramane doar la nivel de discutie pe site.....
    Sau poate daca vii cu idei de orice fel, se considera a fi proaste sau de neluat in seama doar pentru ca sunt publicate,discutate pe site-ul "dusmanului"?
    Pentru analistul anonim: iti recomand concursurile americanilor de spus cuvinte pe si-labe, ca la bowling n-am auzit de tine,probabil esti cingo,ma scuzi, chewing gum,spearmint gum.

    Numai bine
    Vali P.V1

    RăspundețiȘtergere
  7. da, mai, ... si eu sustin chestia asta cu ungerile la standard american :)
    cum facem o scrisoare oficiala ?
    ioionatzy

    RăspundețiȘtergere
  8. nu e musai sa jucam pe ungerile PBA, la urma urmei sunt 5 ungeri de 35, 37, 39, 41 si 43 de picioare.
    acolo e un campionat profesionist si aleg 5 ungeri care acopera toata gama de ungeri, astfel incat sa nu fie avantajata o anumita tipologie de bowler.
    ele se numesc la fel in fiecare an, dar nu sunt aceleasi ungeri, cum bine s-a vazut la Shark.

    ideea cu 5 ungeri se poate folosi pentru campionatul national individual, dar nu e unica varianta posibila.
    pot sa fie 4 sau 6 etc.
    n-au nimic special ungerile din PBA.
    de exemplu anul asta au extrem de putin ulei in setul lor de ungeri si multi s-ar lamenta non-stop.
    cine din tara da peste 35 la prima bila?
    cine arunca cu bila peste sant?

    trebuie sa aveti grija ce va doriti...

    RăspundețiȘtergere
  9. laudabila ideea lui Romeo, laudabila ideea lui Piticariu de a organiza o liga de bowling pt. amatori, laudabila ideea lui Nenea Vali de a ne pune la dispozitie acest blog "giast bauling" ( cu toate informatiile si noutatile), laudabila ideea clubului IDM cu organizarea acelui Open international, laudabila ideea cluburilor care organizeaza concursuri "de casa" ,laudabile sunt toate ideile bune sau mai putin bune care aduc beneficii pt. acest sport.
    nu mai aruncati cu "noroi" in acesti oameni (indiferent de greselile fiecaruia) pt. ca avem nevoie de ei in sali.
    cristian

    RăspundețiȘtergere
  10. ups,acum vad ca am gresit si eu...masterate,nu mastere...
    scuze daca a zgariat la ureche pe cineva..

    RăspundețiȘtergere
  11. rebel kinder bowling-daca ti-ar merge degetele pe bila cum iti merg pe taste .....

    RăspundețiȘtergere
  12. Nu-i laudabil sa furi ideile altora, liga de bowling nu este ideea lui Piticariu in caz ca este cineva care nu stia chestia asta :)

    Mai multi

    RăspundețiȘtergere
  13. liga de la Oxygen se face dupa un format propus de mine, inspirat dupa regulamentele comune prin ligile americane.

    inainte de propunerea mea, a fost ideea asociatiei "Liga de bowling", a lui Alex Telejman si la care au cuplat mai multi- Raluca si Abi, Dan Gota, Alex Tariceanu, Cristi Calagiu samd.
    Aceasta propunea creearea unei competitii doar pentru membrii Ligii sau a celor acceptati de catre ei (format inchis), fara a se ajunge la un format propriu-zis de competitie.

    Stiu ca trebuiau sa iasa actele Asociatiei, dar nu mai stiu ce s-a mai facut de atunci.

    RăspundețiȘtergere
  14. Acest comentariu reflectă opinia mea personală și nu mă aștept ca tuturor să fie de acord cu mine. Postez opinia mea cu speranța că aduce un plus discuției legată de ungerile PBA contra celor WTBA. Pentru o variantă fără greșeli gramaticale, trimiteți-mi un mail și veți primi varianta în limba suedeză, care, vă asigur, este lipsită de orice greșeală gramaticală.

    Pentru cei care totuși găsesc puterea de-a trece cu vederea limbajului mai infantil din acest comentariu vreau să spun că propunerea al căruia adept este, printre alții, Romeo nu este rea, însă cred că ar fi mai benefic pentru jucătorii de bowling din România să se joace pe ungerile WTBA. Motivele pentru care zic asta sunt:

    1. Marea majoritatea turneelor la care jucătorii români vor participa în viitorul apropiat nu vor fi pe ungerile PBA, cel puțin așa presupun eu; un jucător român, atunci când iese din țară la un turneu, mai degrabă întâmpină o ungere WTBA decât una PBA și i-ar fi mai util să fie obijnuit cu cele de la WTBA. Bineînțeles, dacă cineva planifică să joace pe PBA, atunci ar fi bine să ”dea de câteva ori” pe acele ungeri, însă mă gândesc că o majoritate din jucători români nu intenționează să participe pe circuitul profesionist (PBA). Poate ar trebui să se facă o analiză care să ilumineze numărul care planifică o participare într-un turneu PBA și numărul celor care planifică să joace în Europa. Așa se poate afla dacă este nevoie de o schimbare la ungerile PBA în campionatul intern.

    2. Campionatul european și cel mondial se joacă pe ungeri WTBA, iar acea luptă, dușmănie, prietenoasă din bowlingul românesc pe care am cunoscut-o, dar nu și înțeles-o, este strâns legată de echipele naționale și rezultatele de la campionatele mai sus menționate. Așadar, bowling-ul din România are mai multe de câștigat dacă jucătorii devin experți pe ungerile WTBA decât pe cele folosite în PBA.

    3. La fel ca ungerile din PBA, ungerile semnate de WTBA necestită perfecțiunea tehnică a jucătorului, așa că o schimbare la ungerile PBA nu aduce nici un plus în pregătirea zilnică a jucătorului. Noțiuniile de baza, adică elanul, balanța și eliberarea sunt la fel pe ambele soiuri de ungeri. Singurul plus adus de ungerile PBA ar fi senzația că joci pe aceeași ungere ca și cei de la televizor și acest plus, oricât de banal pare la prima vedere, nu trebuie subestimat. Până la urmă, jucăm bowling pentru că ne provoacă o senzație plăcută, nu?

    4. Uitați-vă unde s-a jucat pe Cheetah în acest an la WSOB și apoi comparați cu jocul optim pe ungerea de 35 de picioare de la WTBA. Diferența este minimală spre inexistentă. Eu personal mă întreb dacă-ntr-adevăr este nevoie, sau dacă achiziționarea ungerilor PBA este doar o cheltuilă în plus.

    Cu alte cuvinte, sunt argumente pro și contra adoptarea ungerilor PBA în campionat, iar o analiză și o discuție pe această temă este importantă și utilă. Eu personal zic că o schimbare nu este nevoie pentru dezvoltarea sportului bowling în România, deși înțeleg plăcerea de a juca pe aceeași ungere ca și Norm, Pete, Walter și, mai nou, Osku, Jason, Qu samd.

    Vreau și să laud faptul că, în sfârșit, se discută despre ungeri și că efectele sale asupra scorului sunt băgate în seamă. Propunera lui Romeo este lăudabilă, însă cred că efectul dorit se poate obține și jucând pe ungerile WTBA.

    La mulți ani tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  15. parerea mea este un pic mai nuantata:
    cine vrea performanta trebuie sa joace pe ungeri sport de la 34 la 44 de picioare, indiferent de provenienta.

    "obisnuirea" cu o ungere nu are cum sa-ti ia mai mult de 2-3 ore, daca vrei performanta, nu-ti trebuie un an intreg pentru asta.

    impunerea unor ungeri sport TUTUROR jucatorilor romani este, in cel mai bun caz, o fortare, care nu va aduce niciun progres la nivelul jucatorilor obisnuiti.

    mai ales ca, in momentul de fata, avem cam 2 jucatori in tara care pot juca bowling de performanta - Catalin si Piticu.

    nu ungerea face dintr-un jucator obisnuit un jucator de performanta.
    ungerea e doar testul pe care-l dai dupa ce ai terminat scoala.

    sa pui jucatorii obisnuiti sa dea pe ungeri sport e ca si cum le-ai da integrale din clasa intaia.

    important e sa pui la punct lovitura, indeosebi timigul, pozitiile de plecare si de sosire, astfel incat sa fii in stare sa pui bila in acelasi loc, cu viteza si cu rotatia pe care ti le doresti.

    ca sa inveti asta nu ai nevoie nici de bila reactiva, nici de ulei.

    dupa aia, indiferent pe ungere joci, vei da bine.

    ungerea e doar testul, nu calea.

    RăspundețiȘtergere
  16. Cand s-a hotarat introducerea ungerilor sport primul meu gand a fost:nici nu ne-am luat permisul(auto)in sensul de a sti cat de cat sa coducem si vrem sa facem derapaje controlate.
    Totusi avand in vedere ca multi dintre noi facem banii in alte domenii si-i cheltuim in bowling,nu invers, cred ca,cateodata, cerem prea mult de la noi. Uitam adesea ca am inceput sa jucam doar din placere si ca multi din "idolii" nostri au deschis literalmente ochii pe bile de pe la vreo doi ani iar altii joaca din tata-n fiu.Multi dintre noi joaca, de doi ani!!.Da' ce sa-i faci?Pasiunea e nebuna,noi pasionati.......

    La multi ani,toate cele bune
    Vali P.V1

    RăspundețiȘtergere
  17. Cred ca problema vine din faptul ca astazi o echipa isi poate alege o ungere extrem de favorabila care sa fie "sport" la limita (in realitate sa aiba raport 5 la 1 dupa cateva picioare) si mentinand-o aceeasi ani de zile, ajunge ca acasa sa dea cu usurinta scoruri medii foarte mari.

    Cum titlul de campion se joaca de obicei intre 3 echipe si de anul asta nu mai exista play-off-ul (unde jucau toti in conditii noi) departajarea se va face probabil la popicaverajul general, fiecare batand acasa si pierzand in deplasare, astfel ca o astfel de echipa va fi avantajata.

    Daca mentinem sistemul fara play-off (personal nu-mi place, prea multe jocuri si avantajul care poate fi decisiv al terenului si ungerii proprii),
    doar daca se aleg in fiecare an 5 ungeri noi de diferite lungimi gen PBA sau WTBA (facute obiectiv de cineva din afara si care se pot porta atat pe Kegel cat si pe Authority) si se va juca doar pe ele in campionat, atunci rezultatul poate fi cu adevarat obiectiv.

    Ideea este buna.

    Ramane sa ne lamureasca Vali cat costa, cand se fac publice sa putem juca tot anul competitional pe ele si daca odata cumparate avem dreptul sa multiplicam ungerea pe toate masinile de uns din campionat.

    La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  18. ungerile, daca sunt 3 la 1, nu-si schimba raportul.
    caracterul ungerii variaza de la o sala la alta si de la o masina la alta.
    noi si Splitul avem aceeasi ungere de casa, la ei e mult mai "prietenoasa", dar nici vorba de 5 la 1.
    impreuna cu montarea pistelor si popicele utilizate, apar sali "high scoring", cum sunt Oxygen si Unirea.

    deobicei proprietarii sunt innebuniti de placere sa detina pe asa ceva.

    ungerile din PBA tot in Oxygen or sa dea cele mai mari scoruri, nu rezolvi nimic.

    problema poti s-o rezolvi cu jocuri de departajare intre echipele cu acelasi numar de puncte, fara sa mai iei in considerare, popicaverajul.

    dar, overall, cred ca se pune accentul gresit, nu ungerile trebuie sa ne preocupe pe noi, ci tehnica de baza.

    ca sunt ungeri usoare sau grele, tot aceleasi echipe lupta la titlu.

    iar costurile achizitionarii stiu ca erau cateva sute de dolari pentru o sala, am mai abordat o dat subiectul asta, dadusem si mailul de contact din PBA.
    ele ar trebui adaptate de la o sala la alta, ca sa fie relativ identice, iar in Romania nu are cine sa faca asa ceva.

    RăspundețiȘtergere
  19. Vali,cand ai timp si dispozitie explica-ne si noua cum e cu adaptarea pt fiecare sala a ungerilor,ca mie nu mi-e clar.Dupa mine o ungere e modul de dispunere a uleiului pe pista in forma de "bradut" baobab sau alt copac(multi o sa spuna ca eu sunt copac si n-ar fi departe de adevar).In fine ,daca ai masini identice de uns ce mai trebuie adaptat si de ce unele sali raman mai high scoring decat altele chiar daca au ungeri identice?Cu popicele inteleg,unele sunt mai usoare,mai altfel, pot cadea mai repede si de aici probabil unele sali au high scoring, da' o ungere sport pusa de masina din IDM pe pistele de acolo de ce e mai putin sport pe pistele de la Oxygen daca e pusa cu aceeasi masina?si in ce ar consta adaptarea?ca aici e nedumerirea mea cea mare.

    Multumesc

    Vali P.V1

    RăspundețiȘtergere
  20. Diferente:

    1. Pistele, prin fabricatie, sunt diferite, mai aderente AMF decat Brunswick, astfel pe AMF "hook-ul" este mai pronuntat.

    2. Prin montaj: ridici capatul dinspre popice cu cativa milimetrii creste hook-ul. Cobori, bila pierde din efect. Se spune ca pistele, desi perfect orizontale nu sunt corect balansate.
    Vorbim de aceeasi eliberare, aceeasi bila.

    3. Masina de uns.
    Sunt 2 principii
    a. Kegel pune aceeasi cantitate de ulei (reglabila) dintr-o parte in alta a pistei (reglabil), desenul il faci misorand cursa injectorului de ulei (ca la imprimante).
    Cand primeste comanda de oprire a uleiului peria continua sa se roteasca intinzand resturile de ulei pana la lungimea dorita.

    Kegel pune ulei si la intoarcere!
    Este folosita de federatiile europene.

    b. Brunswick produce masina numita Authority 22 care este de tip matriceal, adica are 39 de injectoare a 5 duze, cate 1 injector pe fiecare bord.
    Pe fiecare bord, pe fiecare zona poti regla cantitatea de ulei injectata. O poti face diferit de la un bord la altul.
    Pune ulei DOAR la dus, astfel uleiul din buff area este mai gros si ungerea este mai stabila in timp deci medii previzibile (mai mari).

    Daca cu Kegel pui ulei f. putin la dus si mult la intors, ungerea nu o poti simula corect cu Authority.
    Cu Authority pe aceeasi sectiune a pistei poti pune ulei variabil (ex absurd: mult pe margini si deloc in centru) cu Kegel nu poti.
    Cu Kegel poti simula mai bine o ungere utilizabila a lui Authority.

    Ungerea de la Openul International IDM era scris special pentru masina Kegel cu putin ulei le dus si mult la intors, astfel ca in zona buff area uleiul era f subtire, avand niste faze tranzitorii care le-au scos peri albi la multi, (stiam ca nu vor fi medii mari dar asa aveau si romanii nostrii sanse cu un jos safe) inclusiv lui Stuart Williams, (in jocul 5 si 6 nu mai avea solutii).

    Creearea unei ungeri poate fi o arta, daca ai un scop.
    Si sub masca unei ungeri sport poti avea multe solutii.
    De exemplu stim ca raportul sport nu se schimba, dar el se masoara intro singura sectiune a pistei, cea de la 6 picioare.
    Dupa, poti pune si 8 la 1 facand ditai palnia si tot "sport" ramane.

    Alte variante sunt ungerile cu "schepsis"
    De exemplu Istanbul sau Beijing sunt ungeri sport plate din 7 in 32, dar din 7 in 3 au o palnie extraordinara. Este suficient sa arunci bila intre bordurile 3-6 la 37 de picioare si ai sanse mari de medii peste 230.
    Orice lung de linie intre 3 si 6, sau daca ai rotatie mare intrii un pic inauntru cateva borduri cu acelasi target.
    Brian a dat pe Istanbul 246 media pe 6 jocuri.

    4. In sfarsit calarea (asezarea) masinii poate lasa cateva borduri uscate la dreapta (foarte favorabil pentru dreptaci).
    La Brasov acum 2 ani in play off, masina nu punea de loc ulei pe bordurile 1-10. Dadeai cat puteai de tare din 35 spre sant catre jumatatea pistei si bila se intorcea in popice. (sigur, daca nu te uitai atent la cum pune masina uleiul (fiind defecta), parea ceva nebunesc si putini au indraznit).

    La multi ani.

    RăspundețiȘtergere
  21. mai sus aveti un mic curs pentru ungeri, frumos si corect scris.
    nu stiu cine este autorul, am niste "suspecti de serviciu", dar nu ma hazardez.

    referitor la adaptarea ungerii pentru sala respectiva, trebuiesc luate in calcul mai multe variabile:

    - tipul suprafetei pistelor
    - masina de uns si uleiul folosit
    - gradul de uzura al pistelor
    - temperatura din momentul desfasurarii concursului

    conteaza foarte mult daca ungerea originala a fost scrisa pentru Brunswick sau pentru Kegel, fiindca nu se poate transpune "identic", poti doar sa pastrezi ideea originala a ungerii si raporturile de baza.

    deasemenea tipul uleiului poate sa dea o mare diferenta, uleiurile performante, cu mare vascozitate, se comporta mult diferit de uleiurile "standard" care se folosesc pe la noi (din motive de cost desigur, nu merita sa folosesti uleiuri scumpe zi de zi).

    Ungerile PBA sunt creeate acum de Brunswick, iar uneori au niste particularitati care nu pot fi simulate de Kegel.

    de ex Shark-ul 2010 are definita o banda uscata (intre 9-13?), cu ulei la stanga si foarte mult ulei intre 0 si 9, un soi de bulevard uscat in mijlocul uleiului, ceea ce te sileste sa joci prin aceesi zona tot timpul, creeind probleme enorme dupa jocul 3.

    dificultatea "adaptarii ungerii" a fost si situatia de la Oxygen Cup noiembrie, unde, desi am folosit aceesi ungere ca la IDM International, n-am putut transpune pe Authority buuffer-ul foarte subtire, cum era originalul, trebuind sa fac modificari destul de importante in profilul longitudinal al ungerii, ca sa obtin acelasi comportament in timp.

    Pana la urma a iesit bine, "coltii jocului" tranzitoriu facand ca jucatorii cu lovituri "safe" sa vina in fata si la Oxygen Cup din noiembrie - Gabi Deaconu, Balanel si Cristi Calagiu, avandu-l drept victima pe Piticu.

    acesta, beneficiind de semi-esecul de la Oxygen, de chinul unei saptamani intregi de calificari la Internationale si de spionajul de la fata locului aplicat strainilor, a facut mutarile legitime in ziua finalei IDM, unde capacitatea de variatie a loviturii a fost un factor primordial.

    iar aici pe Voss nu avea cine sa-l bata, tot asa cum pe Piticu nu avea cine sa-l bata dintre romani.

    ca o concluzie, cam astea sunt fazele invatarii bolingului:
    - scoala - timing si pozitie
    - liceul - variatia vitezei si a rotatiei, jocul mental, pregatirea fizica
    - facultatea: ungeri, citirea pistelor, strategie de joc- pe unde, cu ce viteza, cu ce rotatie, cu ce bila si cu ce mutari.

    MBA=PBA!

    iar toata lumea pe aici vrea ca-n PBA....

    RăspundețiȘtergere
  22. Vali,multumesc tie si "suspectului de serviciu"pt curs.Mai pe romaneste despre ungeri ,adaptari si restu' nu cred ca se putea.In orice caz complexa treaba sau cel putin mult mai complexa decat mi-am inchipuit eu.
    Din ce am vazut pe filmul de 300 al lui Ioan a jucat exact pe unde ne povestea "suspectu",cel putin ultimele doua lovituri...

    Multumesc
    Numai bine
    Vali P.V1

    RăspundețiȘtergere
  23. da, a jucat pe unde trebuie.
    in plus era jocul 3 pe ungere si pana atunci mai jucasera tot pe acolo Tariceanu, Romeo si Briciu si se formase o palnie.

    RăspundețiȘtergere
  24. de juma de bord la sageti(eu joc pe marginea bordului ca target) si de 1,5 la pct. de iesire din ulei (stinga-dreapta)...+"pilnia din mina"....vezi penultima lovitura = xxxxxxxxxxxx =>
    x=situatie destinsa, zimbet interior usor euforic si bulan in bila 8. pt 9 m am mutat 1 cu 1, pilnia marindu se considerabil la dreapta. cam asta a fost pilnia mea.
    cit despre ungeri, cred in necesitatea celor 5 ungeri prestabilite (mai degraba WTBA) si in sistemul de puncte cistigate in confruntarile directe intre jucatori. asa echipele slabe mai pot "fura" niste puncte echipelor puternice si alea sa faca diferenta si la virf si la coada clasamentului. si in nevoia de joc paralel al juniorilor obligatorii. sunt 3 chestiuni care aduc progres pe viitor.
    vali, eu ma simt olimpic de clasa a 10-a :))) ( ce i drept, fugit de acasa si hranit de colegi iubitori cu sandwichuri dintre care unul ma mai ajuta si pe la probleme :)))) )
    ioionatzy

    RăspundețiȘtergere
  25. ca sa treci clasa, trebuie sa ai grija sa nu ramai corigent la purtare...

    RăspundețiȘtergere