luni, 6 august 2012

Idee de succes inundata in bani!

Succesul Ligii de vara IDM  a avut un efect neasteptat: vom avea parte de o Liga nationala Elcomex cu premii enorme: peste 30.000 de euro!!!
evenimentul a fost anuntat de Catalin Gheorghe AICI.

Ideea unei ligi nationale imi apartine, am lansat-o dupa ce am pierdut la vot sefia Comisiei Centrale de Bowling.
Conceptul a fost nascut ca o reactie de opozitie fata de dominarea absoluta a d-lui Grecu in Campionatul National, eu si cu Splitul ramanad cam singurii din opozitie, la momentul respectiv.
In plus, batusem toata tara si luasem contact cu toate salile importante.

Ideea primara a ligii nationale apare AICI, la comentarii, pe 26 iunie 2010.
Propunerea initiala de liga apare de 2 ani in dreapta, la rezultate si regulamente

Conceptul a fost pus (partial) in practica de Marius Piticariu, initial cu sprijinul meu, retragandu-ma ulterior.
asta s-a intamplat fiindca avem stiluri diferite, eu fiind mai riguros, el mai fluctuant si mai schimbator;
pe de alta parte, fiindca el dorea sa o transforme intr-o intreprindere comerciala, gestionata de o asociatie.
Mai dorea sa o transforme si in scheletul viitoarei Federatii de bowling,  unde el sa aibe un rol conducator.
pentru asta a contactat de toata lumea, dar interesul "puternicilor" din bowling pentru o noua federatie era nul.

mediatizarea proiectului trebuia sa fie facuta de bowlingromanesc.ro (denumirea a fost aleasa dupa ce mi-am dat acceptul), unde am postat o vreme, lucrurile intrand in impas dupa ce Marius mi-a sugerat sa inchid site-ul meu, sa ramana doar al lui, de care sa ma ocup eu (!).

pentru mine interesul comercial si "politic" a compromis ideea de liga , unde atmosfera trebuie sa fie relaxata, dominata de ideea placerii de a juca bowling.

asa ca m-am retras din proiect, dupa ce ideea prinsese forma in Oxygen si dupa ce i-am dat toate contactele din tara.

dupa ce "despartirea de Split" (!) a devenit o realitate (Calagiu find decidentul si Slowinski catalizatorul), am fost solicitat de IDM sa le organizez o liga.

am acceptat sa o fac (pro bono), ca sa-mi dovedesc capacitatea de a-mi implementa conceptele si pentru ca era ca o intoarcere la matca, IDM-ul fiind locul in care am invatat sa joc si in care am participat la primul concurs, IDM Skol, organizat de Florin Popescu si finantat de IDM prin Tuborg.

Marius Piticariu a organizat la Oxygen o liga de vara (a doua editie) cu un format nou,  foarte ambitios (cate un open pe saptamana), sustinut financiar de Elcomex (3000 de euro), dupa informatiile mele.

La IDM am pastrat ideea intiala, distractie si costuri mici.
adica sub 400 de lei/ echipa/sezon.

conceptul s-a dovedit a fi de succes, polarizand interesul celor din sala si nu numai.
50 de concurenti platitori pe timp de vara este ceva ce place tuturor.

prin Elcomex conceptul de liga capata proportii, umflandu-se la proportii cosmice, nemaintalnite pe nicaieri prin lume.
pentru jucatori este bine, au de unde alege, au premii generoase samd.

pe de alta parte, sumele enorme puse in joc vor distruge atmosfera, exact asa cum se intampla si in lotul national, unde fiecare jucator are promisi 5.000 de euro daca dl. Grecu va fi in lot (aici Slowinski e de neclintit, nu-l vrea, asa unii jucatori incearca sa-l convinga), sau tot 5.000, daca se califica la mondiale.

datorita banilor, mancatoria intre jucatori este maxima unul dintre ei retragandu-se din lot, datorita atmosferei.
dar s-a razgandit repede (in cateva ore), chiar e patriot, vrea sa facem ceva acolo.

Banii corup!

eu salut finantarile dl-ului Grecu in bowling (cine mai baga sute de mii de euro anual, in lume?), dar nu si modul in care o face, care produc efecte nedorite.
totul porneste de la orgoliul nemasurat al dansului, care vrea sa domine la modul absolut si sa se implice personal in tot, fiind extrem de imprevizibil si subiectiv, deseori,
tratand jucatorii din lot diferentiat, unii sunt "ai lui" si ii plac, altii sunt "de imprumut", incearca sa-i atraga la el in echipa, sau ii trateaza diferit etc

pe de alta parte, spre deosebire de afaceri, unde are echipe de manageri incredibil de bune, in bowling are o gramada de tutari nu prea educati, care nu stiu cum sa mai puna mana pe bani si se manaca intruna pentru a intra in gratiile sefului.

pe de alta parte, Liga nationala Elcomex: va aduce jucatori noi si sportul se va dezvolta, chiar daca e posibil sa puna in umbra Campionatul national pe echipe
dar modul in care va aduce acesti noi jucatori este esential, altfel numarul de tutari va creste, iar atmosfera va deveni de nerespirat.

cam cum e in politica romaneasca, zilele astea...

UPDATE

dl. Grecu mi-a comunicat ca nu e adevarat ca le-a propus jucatorilor bani ca sa fie el in lot, lotul fiind ales de dansul, nu de antrenor, iar viziunile dinsilor sunt identice.

10 comentarii:

  1. - "se manaca intr-una" .....corect este "intruna" (are sensul de continuu, neincetat)
    - "inprevizibil" este corect "imprevizibil"
    - Inainte sa publici niste informatii mai intai verifica-le! Vei descoperi ca multe sunt eronate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. intr-una e intruna, dincolo e greseala tipo.
      dintre informatii, una singura nu e direct de la sursa
      e bine sa mai ai si intelectuali pe blog

      Ștergere
    2. Eu ti am spus ca nu doresc sa fac parte din lot pt ca nu sint competitiv, ca nu merit, ce intelegi matale... Daca doream, manat de pasiuni subiective, lotul putea fi oricare altul, spre ex:
      Piros, Ioan Ionescu, Marius Briciu, Gabi Diaconu, Viorel Simut si Ion Grecu. Antrenorul nu avea altceva de facut,se comforma, insa lotul este ales de mine si antrenor pentru a raspunde scopului sau "orgoliului nemasurat" -calificarea la camp. mondial care se supune unei subiectivitati nationale. Ti-am cerut sa iti prezinti scuzele pt jignirile aduse celor ce selecteaza echipa si nu in ultimul rand echipei, jucatorilor de bowling din lotul national. Obraznicia ta nu are limite... Crezi ca sportivi de talie mondiala aveau mai multa carte decat Catalin sau Romeo, de care noi suntem mindrii? Crezi ca tu esti cu caracter si ei nu? Astept/am inca scuzele tale.
      Despre liga- scopul este de a creste numeric si calitativ in toata tara. Joe va crea o scoala de bow. in aceste centre, deci o cultura. Se va ocupa mai ales de formarea instructorilor si cresterea juniorilor, care sa reprezinte baza de selectie pt viitor. E de asteptat sa creasca nr jucatorilor amatori si a celor ce vor sa faca performanta. Dorinta mea este ca intr-o zi sa fim reprezentati onorabil international. Daca asta reprezinta un orgoliu nemasurat, atunci sint foarte orgolios si da ma voi implica nelimitat pt atingerea scopului si nu ma poate opri nimeni- afara de Dumnezeu.
      ps-banii ii corup pe cei slabi, asa cum o masa copioasa ii corupe pe hulpavi. Cei din PBA oare nu joaca pentru bani ? sau jucatorii de de tenis nu si pentru asta joaca?

      Ștergere
    3. Nimeni nu are dreptul sa-si asume Romania pe cont propriu, oricat de multi bani ar avea.
      nimeni nu v-a acordat dreptul de a stabili cine face parte din lot si cum trebuie pregatit acesta,dreptul de a limita lotul la cei care va acccepta dumneavoastra conditiile de selectie si pregatire.

      Aceste drepturi vi le-ati luat singur, ca de multe ori in trecut.

      nimeni nu poate stabili singur ca o anumita persoana face scoala de bowling in toata Romania, iar restul sportivilor si antrenorilor trebuie sa-l urmeze.
      genul asta de mesaj duce spre un mesianism prost si spre pervetirea in masa a caracterelor.

      iar tratarea lui Balan nu a fost niciodata egala, a trebuit sa-si cumpere singur bile de la Piticariu, cu mii de lei, si-a platit singur deplasarile la Cernavoda, atentia acordata de catre antrenor era de cateva minute pe week-end samd.

      a ajuns pe oarece picior de egalitate dupa ce demonstrat (de parca mai era nevoie) ca e bun.

      dupa ce atentia antrenorului a fost indreptata spre alti jucatori, care n-au dat rezultatele scontate (Mihaita,de exemplu) a fost nevoit sa-l accepte pe Marius.

      tratamentul jucatorilor nu a fost si nu va fi niciodata la fel, s-a vazut si ieri la antrenamentul dn IDM, unde Balan a jucat separat, fiind tratat oarecum ca un tradator.

      camasa e intotdeauna mai aproape de corp decat plapuma imprumutata de la altul.

      i-ati sugerat in trecutul apropriat ca va fi in lot cand va pleca de la IDM.

      asta va arata celalata parte a personalitatii, rea, razbunatoare, care vrea sa calce totul in picioare.
      fata pe care toti o cunosc, tipati, injurati si umiliti jucatorii.

      imi asum vina de fi spus ce stiam, desi ii promisesem lui Marius ca n-o fac, dar adevarul tipa prin mine mai tare decat pot eu sa-l opresc.
      am pierdut un prieten, poate, dar imi pastrez respectul fata de mine si fata de adevar.

      voi striga intotdeauna ca imparatul e gol!

      Imparate!

      Ștergere
  2. Am primit bile noi, geanta, mancam la acelasi restaurant, dormim la acelasi hotel de 4 stele...nu sunt tratat diferit fata de ceilalti.
    Este o atmosfera placuta la echipa, incercam sa facem ceva frumos.
    De ce trebuie sa arunci asemene vorbe si sa creezi dispute intre noi, care nu isi au rostul, mai ales cu o saptamana inainte de Campionatul European?

    Marius Balan

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi place bowlingul! Il iubesc! Joc doar de placere... aceste mentiuni sunt adevarate si vreau sa le precizez pentru a nu crede ca din cele relatate am vreun castig. Nu am jucat niciodata decat cu prietenii la o bere. Acum vreau sa va intreb pe toti ce monitorizati acest site urmatoarele:
    1. Daca exista oameni talentati care vor sa faca perfomanta in acest sport si muncesc pentru asta si sunt rasplatiti de ce nu ar fi ok?
    2. Daca sunt persoane dispuse sa sustina financiar promovarea acestui sport si in Romanaia, care-i problema?
    3. De ce in articolul acesta jignitor pentru persoane care chiar se straduiesc pentru acest sport, ne batem cu pumnii in piept pentru cine a inventat codita de la pruna? Frustari de genul eu am fost primul, etc, etc... Mi se pare revoltator ca in anul 2012 sa uitam viziunea de ansamblu: sa promovam acest sport minunat, sa atragem tineri sa joace, sa gasim si alti sponsori dispusi sa investeasca in acest sport.

    TOT ARTICOLUL IL GASESC FOARTE JIGNITOR SI FRUSTRANT PENTRU CINE L-A SCRIS. In fiecare zi in lume se vor inventa lucruri noi, vor fi realizate noi recorduri, ca doar ne uitam la Olimpiada. Daca cineva a inventat o liga ca s-a inspirat din afara, ca a fost primul, asta inseamna ca restul au facut plagiat? Nu a inventat Romania bowling-ul si cu atat mai putin nu a inventat nici un roman conceptul de liga. Pentru ce ne-ar interesa atat de detaliatele si rautacioasele remarci cu privire la prima liga organizata. Poate doar pentru arhiva si palmares in rest chiar nu ne intereseaza. Poate maine vine un sponsor care sustine echipa cu 1 000 000 euro si ii depaseste pe altii. Asta inseamna evolutie! Sa stim sa mergem mai departe. In toata lumea sportivii sunt recompensati cu bani, toate evenimentele si competitiile sportive au premii finale: cecuri, cupe, si asa mai departe. De ce ni se pare ciudat ca se intampla asta si in bowling.

    Sportul e o competitie, viata e la fel. Intotdeauna castiga cel mai bun, cel mai iscusit, inteligent, care stie ce se intampla maine, si chiar daca nu se intampla ce a prconizat, are o explicatie pentru asta!

    Hai cu strike-ul!!! Succes!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Traim intr-o lume nu neaparat corupta de bani, cat mai ales fara repere reale. Banii au venit sa umple un gol lasat de lipsa acestor repere. Va recomand sa va uitati la documentarele Nat. Geogr. despre al doilea Razboi Mondial si poate veti intelege. Cea mai inteleapta butada spune ca acei care nu-si inteleg trecutul sunt condamnati sa-l repete.
      Aceasta poveste cu banii si trufia, in forma poate fi seducatoare pentru neofiti, in esenta zace pierzania.
      Sportul este o competitie, insa practicat de oameni care inteleg esenta competitie, a succesului si a insuccesului raportata la umanitate.
      Altfel poate degenera in istorii absurde si sangeroase.
      Sunteti naivi daca nu credeti ca nu exista aceasta controversa si in sporturi mai populare decat bowlingul.

      Ștergere
    2. LIKE pentru cele trei subiecte Punctate

      Ștergere
  4. Prea multe patimi. Nu au sens.
    Jucam de placere, facem glume intre noi in echipa, atmosfera este relaxata. Sigur, cand trebuie, ne incordam si incercam sa dam ce-i mai bun din noi. Cand ne iese, suntem fericiti un pic. Asta conteaza.
    Eu cel putin, la stadiul asta sunt si aici vreau sa raman.

    Felicitari celor care au sustinut si antrenat echipa nationala, pentru efortul de pana acum.
    Sa auzim de bine la Europenele astea!
    Bafta baieti, voi ce veti duce greul! :)


    Mihai Ionescu

    RăspundețiȘtergere