luni, 17 iunie 2013

Adunarea Generala a cluburilor de bowling

Dl. Vali Fatu a convocat-o pentru luni, 1 iulie, ora 18, la IDM Bucuresti.

subiecte pe ordinea de zi:

- Alegerile pentru Comisia centrala de bowling.
- dezbateri pe tema Federatiei Romane de bowling (FRB-separata)- structura, buget, calendar
- votarea unui Presedinte si al unui Secretar provizoriu al FRB, care sa se ocupe de intocmirea documentatiei necesare infiintarii Federatiei, pana la Adunarea generala de constituire
- diverse- propuneri de calendar, formate noi de campionat etc

este necesara delegatie si stampila, fiindca procesul verbal de alegeri trebuie semnat si stampilat, pentru a fi comunicat FRPB.
daca nu puteti participa, delegati pe cineva care poate.

puteti face propuneri de candidati, formate, calendare etc pe comisiacentralabowling@com, sau pe blog, ca sa putem dezbate propunerile din timp, sa n-o lungim prea tare in sedinta.

In alta ordine de idei, dl. Ion Grecu a confirmat retragerea aproape totala din bowling, sustinand in continuare echipa Elcomex, dar jucatorii pierzandu-si statutul de jucatori profesionisti, revenind la profesiile lor de baza.
toate celelalete proiecte au cazut- mondialele de seniori, sustinerea loturilor nationale, a Ligii nationale de amatori sau a noii Federatii de bowling.
si Super Sixul se pare ca e sub semnul intrebatii, din august incolo (in iulie se tine sigur)

Decizia se pare ca a fost luata datorita afacerilor, care nu-i mai lasa timpul liber necesar.

21 de comentarii:

  1. Va propun doua subiecte de discutie:
    1) de ce nu se face incalzirea inaintea squad-ului?
    2) cum de bilele aruncate in dreapta se intorc inapoi in stanga?

    :)
    Sebi

    Sa aveti o zi frumoasa, sper sa va fi provocat macar un zambet!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. Majoritatea jucatorilor sunt incalziti si apti de scoruri decente spre sfarsitul ultimului joc din squad, asadar incalzirea inaintea squadului este un timp irosit aiurea. Este mai normal sa afli ultimele barfe in tot acest timp.
      2. Doar anumite bile aruncate in dreapta se intorc in stanga. Procentul lor este in descrestere pe masura ce avansam in bowling. Bowlingul a inceput ca sport cu bile aruncate tare si pe centru. Mai apoi dreptacii au inceput sa faca chestia aia cu dreapta/stanga. Apoi vor renunta, intrucat tot tare si pe centru, insa bine invartita, pare a fi de viitor.

      Ștergere
  2. Sebi, daca exista un button like, l-as fi apasat!

    Eu cred ca raspunsul la punctul doi este conditia atmosferica. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Asta e din ciclul "eu te-am facut, eu te omor"....Daca eu nu pot atunci nimeni nu poate!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Cu parere de rau va anunt ca Finala Ligii Nationale de la Cernavoda programata pe 21-13 iunie, sposorizata de Dl Grecu...a picat!!
    Se anuntau
    - 24 echipe
    - 90 jucatori (din afara FRPB)
    - 40-50 insotitori
    - 9 orase dintre care 4 erau intrare proaspat in lumea bowlingului.

    Majoritatea sponsorizarii ar fi trebuit sa intre la Madalin in buzunar(Patronul MGM Club)iar restul la cele doua hoteluri din Cernavoda plus ceva la organizare (cupe, dipl, med, GSP)
    Desfasurator:
    - 5.000 lei cazare
    - 8.000 lei pistele
    - 9.000 lei mancarea
    - 3.000 lei cupe, diplome, medalii, echipemente, reportaj la GSP

    Nu se cunosc motivele pentru care s-a refuzat acest transfer de fonduri "in familie", dar probabil sunt la pachet cu cele mentionate de vali in articolele precedente.

    Ca fapt divers, in toate orasele cu Liga activa au participat peste 600 jucatori amatori care nu au avut vreodata treaba cu federatia. Daca Finala s-ar fi desfasurat conform programului, probabil din toamna ar mai fi intrat inca vreo 5-6 orase noi.
    1000 jucatori "proaspeti"...

    Asta a fost...mergem inainte :(

    D-le Grecu, multumim pentru sprijinul acordat in toti acesti ani, nivelul bowlingul in Romania a crescut datorita pasiunii Dvs pentru acest sport.
    Va uram tot binele din lume si ne dorim sa aveti putere de munca pentru a duce la capat noile proiecte! Probabil este momentul sa intram in realitate, sa nu mai visam la cai verzi pe pereti si sa incercam sa facem singuri ceva constructiv.
    Inca o data multumim pentru tot!

    Pit

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt in asentimentul lui Marius visavis de aportul d-lui Grecu adus in acest sport si ii urez asemenea.

      Dan Stefan

      Ștergere
  5. Ar fi pacat sa se arunce la gunoi acest proiect de promovare al bowlingului in Romania prin intermediul ligilor locale, numai asa putem sa facem din el un sport de masa si astfel vom avea o potentiala arie de selectie pentru a face performanta.
    Valoarea publicitara a finalei ce avea sa fie disputata la Cernavoda ar fi fost inestimabila, desigur nu ar fi adus castiguri pe termen scurt (banuiesc ca nici nu a fost gandita in acest sens), insa pe termen lung ar fi fost extraordinara.
    Ca sa nu mai depinda ligile de orice finantare externa ar fi bine ca in taxa de participare viitoare sa fie inclusa si o cota parte aferenta disputarii finalei intr-o locatie anume (fie Cernavoda, Brasov, Bucuresti etc....nu importa unde).
    Poate cu ocazia adunarii generale se va discuta de afilierea acestei ligi de amatori la viitoarea FRB care presupun ca ar fi gandita sa se autofinanteze (acest lucru nu cred ca este imposibil deoarece in lumea bowlingului se regasesc foarte multi oameni din comunitatea de afaceri...oameni care ar putea sa faca eforturi pentru interesul general fie prin aportul lor sau al firmelor pe care le patroneaza die prin atragerea de sponsori).

    Va doresc numai bine tuturor.

    Sebi

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  7. Oameni de afaceri au fost intotdeauna, de la inceput, in bowling. Cei care au bagat bani (sau influenta) au bagat numai pentru placerea lor si cheful lor pe termen , in general, scurt. Cine a bagat bani a avut si pretentia sa conduca (intr-un oarece sens este "umana" aceasta pretentie). De aia nu s-a facut pana acum si probabil nu se va face o noua federatie. Aia cu banii de la bugetul de Stat este utopie 100%.
    Probabil singurul proiect viabil in momentul de fata este LIGA , sau "O LIGA", oficializata (cred ca si exista sau este foarte aproape, nu stiu exact). O LIGA centrala oficiala cu mai multi sateliti. Cu cap (a se citi cu minte) se poate obtine recunoasterea forurilor externe. Cheltuielile ar fi minime, nu exista nicio opreliste, nu trebuiesc conditiile ca la federatie. In timp, dupa consolidare, se poate face usor trecerea de la LIGA la FEDERATIE.

    Problema e alta !

    De 7-8 ani incoace , efectiv pentru a organiza ceva, n-au muncit mai mult de 2-3 oameni, cu schimbul, in diverse etape, de fiecare data altii, in echipe aleatorii in functie de orgoliile de moment.

    Principiul a fost unic : Eu sunt cel mai destept, restul "e prosti". Principiul s-a pastrat fie ca s-au numit Norea, Popescu M., Popescu F., Piros, Dorel, Ionel, Gigel sau cine o mai fi fost. Orgoliile au intunecat mereu ratiunea. Da` macar astia aveau personalitate (poate prea puternica). Astia de azi nu au. Ei trebuie mereu sa intoarca encefalu` sa ceara aprobare....

    Pe de alta parte oricine a incercat sa faca ceva in bowlingu` asta , invariabil si-a luat-o in dinti.

    Negarea si injuratul celor care au curajul (sau cheful) sa-si asume responsabilitatea si sa faca ceva sunt specifice acestui neam si ar fi fost culmea sa nu se manifeste si aici.

    D`aia sunt sceptic ca s-o face ceva in viitorul imediat.
    Dumnezeu cu mila !

    RăspundețiȘtergere
  8. Constructia unei asociatii, indiferent cum se numeste ea (federatie sau liga), porneste de la insumarea intereselor membrilor ei pe termen lung.
    ne asociem pentru un anumit scop, pe care-l urmarim de-a lungul anilor.

    Liga este pentru amatorii care vor sa se distreze.
    Interesele lor pe termen lung sunt inexistente, sau neclare, ei joaca ca sa se simta bine.
    marea majoritate nu au o dorinta de asociere in vreun fel de organizatie, ci profita de niste conditii oferite de sali.
    gradul de retentie al jucatorilor de liga, de la un sezon la altul este foarte mic, joaca un sezon si dispar, slujbele, interesele sau placerea fac ca fluctuatia asa fie enorma.
    lucru mortal pentru orice organzatie construita ca sa dureze, e ca si cum ai pune fundatia pe nisip miscator.

    in plus e greu sa-i motivezi sa participe an de an la o competitie/organizatie nationala, care presupune timp si costuri.

    este in contradictie cu natura ligii, care presupune timp putin (3 jocuri/saptamana, deobicei) distractie, costuri mici si timp putin, intr-o zi lucratoare a saptamanii- cam 2 ore cu totul.
    e pentru oameni obisnuiti, care dupa servici, sau intr-o zi libera, vin sa se simta bine la bowling.

    organizarea jucatorilor de liga presupune interese si actiuni de jos in sus, de la organizatori catre jucatori si nu invers, justificate de dorinta sportiva/comerciala a primilor.

    jucatorii de "performanta" sunt mult mai putini, dar sunt mai bine organizati, au deja cluburi la care sunt afiliati, dedica mult timp si bani acestei activitati, au scopuri bine definite si mijloace de a le atinge.

    pentru ei, federatia este o necesitate, fiindca au nevoie de o structura care sa-i programeze, sa le reglementeze activitatea si sa asigure deschiderea catre oficialitatile statului si autoritatile externe (ETBF, WTBA).

    in schimb, o federatie care se limiteaza doar la sportul de competitie este incompleta, fiindca numarul membrilor ei e redus.
    o federatia care ofera cadru organizatoric si pentru amatori este infinit mai puternica, fiindca sportivii asigura fundatia, iar amatorii numarul necesar, astfel incat sa aiba oarece impact.

    e foarte important sa ai vizibilitate si pozitie buna de negociere, iar pentru asta iti trebuie o organzatie cat mai numeroasa.
    orice forma de sport amator poate fi cuprinsa intr-o federatie nu prin participarea individuala,(persoanele fizice nu pot fi membre intr-o federatie, ci cluburile), ci indirect, prin organizatorii fiecarui eveniment in parte, la fiecare competitie la care participa (liga open, maraton, jocuri samd).

    exemplu: organizez o liga in orasul N si as dori sa beneficiez de know-how si de suport specializat.
    din taxa de intrare (sa zicem ca e 50 de lei/sezon, pentru liga sau 40 de lei/squad la open samd) organizatorul colecteaza 5 lei/jucator/competitie, care se transforma in cotizatie de membru simpatizant la federatie.

    din acesti bani, federatia ofera formate, formularistica, ofera sistem de scoring (pe siteul propriu), poate trimite antrenori, drileri sau jucatori pe cheltuiala ei, poate organiza competitii regionale, sau nationale,acces la baze de date - cu istoric si recorduri, ofera canale de comunicare, acces mai facil la comercianti si furnizori din industria bowingului etc.

    ce-i mai important, ofera un cadru institutional de incredere, fiind autoritatea nationala in materie.

    o persoana particulara sau un ONG care organzizeaza competitii de acest tip nu are aceleasi usi deschise si nu beneficiaza de aceeasi incredere pe care le ofera o federatie :"intotdeauna particularul are interese!"

    federatiile puternice cuprind amatori si profesionisti deopotriva.

    RăspundețiȘtergere
  9. noi nu am avut cu adevarat o federatie proprie pana acum, conducerea federatiei a fost tot timpul la popice.
    am avut diversi lideri, care au dominat peisajul, fiind oameni de afaceri puternici, sau sprijiniti de acestia.

    atitudinea FRPB fata de acest fenomen a fost de pasivitate totala, fiind o instiutie slaba, in permanenta cautare de resurse.

    o federatie proprie limiteaza influenta unuia sau altuia, fiindca trebuie sa serveasca interesele tuturor membrilor, care se exprima prin vot.
    cu cat e mai numeroasa, cu atat dominatia lui X sau Y e mai greu de exercitat, oricare ar fi el.

    daca, in loc de filosofia: eu platesc, eu decid, am fi avut filosfia: rezultatul primeaza, eram mult mai departe acum.

    2 sau 3 oameni care muncesc sunt absolut suficienti pentru cati membri sunt acum.
    diferenta e ca acestia (care vor fi mai multi, de fapt) muncesc pro-bono, nu au au salarii, dar au entuziasm.

    vom avea venituri, dar nu prea vom avea cheltuieli.
    avem entuziasm si idei si nu mai depindem de nimeni, amatori si profesionisti la un loc.

    cand ne vom permite, putem avea 1-2 angajati, biroruri complete, echipamente proprii samd.
    deocamdata nu e nevoie de nimic din toate acestea.

    cam asa vad eu lucrurile.

    RăspundețiȘtergere
  10. Doar unui foarte mic procent din populatie ii este accesibil bowlingul, iar din acesta, alt mic procent il practica strict recreativ, din acest procent unul tot la fel de mic este pasionat de el si capabil sa investeasca constant in el. Lucrurile nu pot fi fortate, este un sport foarte dependent de starea economica a populatiei, amploarea lui va creste natural, dar lent, nefiind foarte multe semne pozitive ale unei imbunatatiri a nivelului de trai. Pe de alta parte... pasiunea pentru un sport ...

    http://www.bowlingnigeria.org.ng/About+Us

    RăspundețiȘtergere
  11. bowlingul e jucat de foarte multa lume, de ordinul milioanelor, in Romania. ideea e sa-i motivezi ca sa intre intr-o structura organizata.
    masa jucatorilor de performanta creste relativ lent, e adevarat.

    RăspundețiȘtergere
  12. iar Nigerienii au 360 de legitimati, deci nu e nimic de ras, noi avem 200

    RăspundețiȘtergere
  13. linkul l-am postat pt a sublinia ca nu totul tine de bani...nu vad unde este interpretarea amuzanta...

    RăspundețiȘtergere
  14. e amuzant ca se pozeaza cu bile de sala si au un centru cu 6 piste.
    Passion is driving the world, not money!

    RăspundețiȘtergere
  15. Indrznescsa intervin pentru a corecta citeva afirmatii care s-au facut.Sunt autorizat sa va informez;a)dl Grecu s-a retras din lotul de 50+ din motive de sanatate si pentru ca are treaba. Lotul pleaca in Germania in aceasta seara si va pleca si inSUA tot fara dinsul.Nu a afirmat nici-o data ca nu mai sustine echipa Elcomex si ca jucatorii raman fara locuri de munca.Nu a afirmat ca nu sustine liga ne amatori iar dl Piticariu ar trebui sa fie onest si stie dinsul de ce!!!sa spuna de ce a periclitat acest turneu? Nu a afirmat ca turneul supersix din iulie nu se mai sustine chiar daca participarea este modesta . Nu a afirmat ca nu mai sustine federatia chiar daca a ajuns la concluzia ca cele trei personae pe care le-a ales initial sa-i fie de folos in aceasta constructive au probleme grave de atitudine.Unul este profitor fara scrupule, altul cauta senzationalul si unde nu este si dezinformeaza cu buna stiinta .Altul nu are determinarea necesara.Fedreratia de bowling se va realiza atunci cind proprietarii de arene vor ajunge la concluzia ca trebuie sa infiinteze o structura independent si cind cluburile sportive vor sustine acel concept.Sunt citeva luari de pozitie notabile si vizibil constructive, vezi Sebi.Si altii care nu au ce face si se baga singuri in seama,dar nu-I va mai lua nimeni in serios si mai ales pozitia lor viitoare nu va mai afecta .Eu nu sunt jucator de bowling,asa ca nu are importanta cine sunt.

    RăspundețiȘtergere
  16. nu esti jucator, dar esti autorizat sa declari ce s-a discutat ieri.
    ai putea sa te semnezi cu ocazia asta.

    inseamna ca jucatorii Elcomex care urmau sa-si ia noile locuri de munca in primire saptamana asta nu stiau ce li se intampla, ca Piticariu are probleme cu auzul si ca in general cam toata lumea e nebuna si inventeaza povesti. inclusiv Juha Maja, care facea treispe-paispe ca is-au dus trei luni de vara,in care trebuia sa insoteasca loturile si a intrat brusc in concediu fara plata.

    ca sa nu mai spun ca e cineva nu stie a citi, nimeni nu a spus ca Supersix iulie nu se mai tine, problema e din august incolo.

    cred ca deja ne-am obisnuit cu schimbarile de pe o zi pe alta.

    chiar nu mai e nimic senzational.

    RăspundețiȘtergere
  17. Vali, cine ti-a spus tie ca o Liga poate fi doar "pentru amatorii care vor sa se distreze" ?
    O Liga poate ingloba de la profesionisti pana la amatori fara probleme. NHL, AHL, NBL, AHL, LPF, etc.,etc., ti se par Ligi pentru amatori ?
    Cred ca ideea cu Liga era pentru o institutie juridica , mai supla si mai usor de facut decat o Federatie si chiar mai usor de administrat.
    O liga poate reuni atat persoane fizice cat si juridice inclusiv cluburile de astazi si inclusiv sali de bowling ca parteneri ai Ligii. Poate avea intreceri atat pentru cvasi-amatori cat si pentru legitimatii FRPB de astazi. Poate cuprinde ligi locale, intreceri locale dar si un campionat national fara probleme. Fiind o personalitate juridica poate colecta legal taxele de care vorbesti, poate fi sponsorizata, tot ce vrei tu..
    Cu un memoriu bine facut poate avea si recunoasterea internationala de care vorbeai.

    Si poti s-o faci TU sau oricine fara probleme. Cu conditia sa te documentezi si sa intelegi ca notiunea de Liga nu se refera la "Liga de vara", "Liga de iarna", "Liga Oxigen" sau mai stiu eu care. O Liga nationala reglementata juridic le poate cuprinde pe toate astea si tot ce altceva ti-ai dori tu sau altcineva.
    Dar in primul rand ar insemna ceva pentru jucatorii actuali si ar mai insemna ruperea de rahatul de astazi numit FRPB, care este toxic.

    RăspundețiȘtergere
  18. formal nu e nicio deosebire intre liga si federatie, numesti diferit doua lucruri identice.

    iar aia cu memoriul bine intocmit care iti obtine recunosterea international e o gluma.

    iar ligile pe care le numesti tu din USA sunt LIGI Profesioniste *cum e Liga lui Mitica, la noi), deci fara nicio legatura cu realitatea romaneasca.

    din bowling poti sa te uiti la USBC, care cuprinde amatorii si profesionistii la un loc si care are 2 milioane de membri.
    ala e un model de urmat.

    RăspundețiȘtergere