marți, 7 octombrie 2014

IBIBO-ziua a treia




Au inceput sa vina si cipriotii 

Squad 1
Marius Balan trece primul in clasament, cu 1308-218 media
In squadul 2 nu s-a intamplat nimic, iar in 3 Costas a intrat pe locul 6, la egalitate cu Victor Dumitrascu, dar cu ultimul joc mai bun.


Ungerea este foarte dificila, desi pare sa fie usoara, la prima vedere.

Dificultatea e data de cantitatea mare de ulei reverse,  nefiind asigurat un gradient longitudinal corespunzator (adica uleiul nu descreste uniform spre sfarsitul ungerii, iar bila nu-si pierde viteza in mod previzibil), ceea ce  face ungerea deosebit de schimbatoare, cameleonica, as zice.

Uleiul reverse are o zona groasa si plata pe mijloc, care face franarea bilei imprevizibila, punctul de breakpoint devenind foarte tare dependent de viteza.

Aproape inevitabil, toti ajung sa joace aceasta zona, fiindca bufferul este subtire si lung (ulei forward putin), ceea ce duce la uscarea lui rapida ("depletion").
In plus, uleiul Fire este extrem de vascos si de aderent la pista, generand multa frecare, dar este curatat masiv de catre bile si forteaza, o data in plus, mutarea masiva la interior, unde dai peste cantitatea mare si plata de ulei reverse
Rezulta o combinatie nefericita intre mijloc prea gros si un back-end  prea subtire, ceea ce duce la un comportament impredictibil al bilei, ultimul lucru pe care si-l doreste un bowler.

Singurii care vor putea da bine pe asta vor fi cei care vor forta ungerea (push lung, unghi de intrare mare), astfel incat sa traverseze bine zona cu pricina, sau cei care vor juca la dreapta boardului 9, unde situatia e mai buna, dar cantitatea de ulei e mai mica, ceea ce face schimbarile necesare mai dese si mai dificile.

Optim ar fi sa dai sa dai cu precizie, cu viteza si rotatie mare, sau macar unghi mare al  rotatiei.
Stiti pe cineva?

De exemplu: in clasamentul provizoriu de acum, primii 2 au fortat lungimea loviturii, cu unghi mare de intrare (Balan si Catalin), urmatorii trei au jucat mai la dreapta, cel putin cateva jocuri- Romeo, Calagiu si Piticu, urmatorii doi, Victor Dumitrascu si Costas, au lungime mare si unghi mare de intrare samd...

Dar faptul ca doar 8 jucatori dintre cei 54 au dat in 3 zile peste 200 medie si niciunul peste 220, ne duce cu gandul ca e o ungere sport dificila si nu un challenge usurel, cum ar lasa sa se inteleaga la inceput. 
Si doar 7 jocuri peste 250  in 3 zile de concurs!!!!

De-abia astept sa-i vad pe Osku Palermaa si Brian Valenta, carora ar trebui sa le convina, precum si pe Brian Voss, un maestru  al conditiilor dificile (straighter is better!)

Ca fapt divers, niciuna dintre ungerile WTBA nu are mai mult ulei reverse decat forward:11 dintre cele 12 ungeri au un raport de peste 2,7 la 1 intre cantitatea de ulei forward si reverse, una are 1,7, iar cea de la IBIBO 0,7.

Problema cu uleiul reverse a stat (partial) la baza problemelor tehnice pe care le-a avut Kegel in PBA, unde jucatorii se plangeau de impredictibilitatea ungerilor, fiind inlocuite ulterior de ungeri Brunswick, care nu aveau deloc ulei reverse.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu