duminică, 14 februarie 2016

Cum poti rata proiectarea unei ungeri

Mi se pare un moment bun sa va impartasesc din experienta mea de proiectant de ungeri si mai ales, despre cum poti rata proectarea unei ungeri.

Am proiectat de multi ani ungeri pe masini  Brunswick Authority, Kegel cu paduri, Kegel Sanction Technology, AMF Express, ungeri pe care s-a jucat in concursuri si la antrenamente.
Am facut si transformari de la ungeri Kegel la ungeri Brunswick (sunt putini in lume cei care o pot face, fiindca nu exista un algoritm, trebuie sa reproduci comportamentul bilei)
Am facut o buna parte dintre greselile pe care o sa le vedeti reproduse mai jos, fiindca greselile sunt inevitabile, cand esti lipsit de cunostinte/experienta.

Acum sa va povestesc cum se proiecteaza profesionist ungerile, asa cum o fac baietii de la Kegel, care chiar se pricep.
I-am observat la mai multe turnee si am discutat cu ei ore intregi pe tema asta.

Exista un tehnician delegat, cu multa experienta, care isi imagineaza o ungere pentru o anumita sala, avand in vedere un anumit nivel de scor.
Asta este versiunea Alfa.

O programeaza, o pune pe pista si, deobicei, fara sa stie jucatorii, observa cum o abordeaza: bile, trase, nivel de scor samd.
Observa gradul de satisfactie sau de frustrare al jucatorilor pe acea ungere.

In functie de informatiile primite, face modificari (deobicei minore), astfel incat ungerea sa se duca inspre nivelul de scor dorit.
Asta este versiune beta, deobicei si cea finala.

la Cupa Mondiala este dorit un nivel de scor cat mai mare, ca si la cateva openuri binecunoscute (Brunswick Euro Challenge, de exemplu), la altele se doreste selectarea jucatorilor cat mai buni, deci un nivel de scor mediu.

Exista si organizatori de turneu care-is doresc conditii imposibile, unii find chiar renumiti pentru asta (US Open, printe altiele, care se desfasoara pe ungeri plate transversal)

pentru ungerile World Bowling se fac mai multe versiuni, ungerea e mai rafinata prin testare, fiindca trebuie sa fie potrivita pentru mai multe tipuri de sali.

Acum cate ceva despre ungerile "custom made":
Adecvarea ungerii la sala este importanta, trebuie sa tii cont de tipul pistelor, de vechimea, topografia si frictia lor,
Informatiile le poti folosi ca sa faci o ungere cu un nivel de scor predefinit- jos, mediu, inalt.

Scorul nu este legat neaparat de ungere, ci, mai ales, de topografie si frictie.
De aceea, deobicei, pistele AMF sunt mai high scoring decat altele, fiindca au frictie mai mare (mai ales SPL).
Pistele cu topografie "omogena" (adica similara in toata sala), sunt de asemenea, high scoring.
samd

la o ungere, conteaza mult ca ea sa poate fi jucata intr-un mod rational, altfel scorurile vor fi distribuite hazardat, jucatorii pe drept fiind avantajati (in Romania).

Gradul de dificultate a unei ungeri e analizat, in mod obisnuit, de raportul transversal al uleiului, dar sunt alti factori care o pot transforma o ungere aparent usoara intr-una grea si invers.

Cel mai important factor este, de fapt,  ca profilul longitudinal sa fie previzibil, astfel incat franarea bilei sa fie previzibila de la lansare pana la zona de intoarcere, sa poata fi controlata incetinirea bilei  si hookul, recte trasa.

Cele mai grele ungeri nu sunt cele care sunt plate transversal, ci cele care sunt plate longitudinal, adica cele pe care bila nu franeaza pe ele deloc pana la sfarsit (cantitate egala de ulei  dinspre linia de fault inspre popice, de-a lungul boardului), dificultate cu atat mai mare cu cat cantitatea de ulei e mai mare.

s-a jucat pe una din asta in Romania, pusa pe o masina Express, tot ca urmare a unei greseli de poiectare: calificarile pentru Cupa Mondiala 2012, castigate de Arpi Vass si Alina Orlanda...

De aceea, jucatorii tind sa considere ungerile Brunswick mai usoare decat cele de la Kegel Sanction Technology, deoarece Brunswick pun ulei numai la dus, profilul logitudinal  e mai previzibil,  descresterea uniforma a cantitatii de ulei catre popice fiind asigurata.
Ca sa vedeti diferenta, va prezint profilul acelelasi ungeri, in varianta Brunswick si varianta Kegel:




in timp ce la Brunwick descresterea cantitatii de ulei este clara, la Kegel observam o zona mixta pe la mijloc, datorita uleiului pus la intoarcere reverse), adica imi tranteste un mic deal de ulei pe la mijlocul ungerii.

lucrul e complicat de faptul ca Kegel pune uleiul pe perie, care il pune ulterior pe pista, neexistand un control exact al cantitatii de ulei intr-un anumit loc de pe pista, ci doar a cantitatii totale de ulei.
adica profilurile Kegel sunt mai putin  precise sinu chiar identice cu ceea ce este pe hartie.

o alta problema la ungerile Kegel sunt ungerile cu cantitati mari de ulei reverse, la care profilul ungerii e destul destul de plat logitudinal, ca de exemplu ungerea IBIBO 2014
Acesta ungere a corespuns  cu cerinta organizatorului, care a cerut o ungere grea.
Aceasta ungere  a dus la un cut foarte jos, sub 200.
Reactia jucatorilor de elita a fost "fortarea" ungerii, Osku prin viteza, iar  Rudshagen prin lovitura cu axis tilt mare (pseudo-elicopter), care traverseaza practic ungerea...

cum poti distruge o ungere;
- punandu-i o cantitate extraordinar de mare de ulei si un buffer scurt, ceea ce va genera oil carry masiv, care va face ungerea imprevizila
- facand-o plata longitudinal
- facand-o plata transversal
- facand-o inadecvata cu topografia si/sau frictia salii

sa o analizam pe cea de la CNI 5 (nu stiu cine a proiectat-o si nici nu intereseaza, e o analiza tehnica):
- ungere extrem de scurta (28 ft)

-1) cantitate incredibila de ulei, 27 ml/28 ft, cea mai mare densitate de ulei cunoscuta de mine, aproape de 1ml/ft. ungerile de peste 0,6 ml ft sunt considerate heavy oil, asta fiind un soi de ultra-heavy
2) raport transversal mic- 2,26= ungere sport
3)  4 unitati 2 by 2 (adica de la boardul 2L la 2R) , ceea ce face ungerea extrem de plata transversal si extrem de grea, fiindca uleiul e pus la inceputul ungerii pe toata latimea pistei  si se pierde intr-un mod imprevizibil spre sfarsit. Ungerile usoare au cam 1-2 unitati 2 by 2, iar cele extraordinar de grele cam 6. dificultatea e dependenta si de lungimea ungerii, o ungere cu 4 unitati  2 by 2 pe ungere superscurta e cu mult mai grea decat una cu 4 pe ungere medie, sau una lunga, fiinda are timp uleiul de pe perie sa se piarda longitudinal pana la sfarsitul ungerii

4) raport longitudinal aberant, datorita plasarii a 4 unitati de ulei reverse la sfarsitul ungerii, intre boardurile 10L si 10R, adica avem un munte de ulei  intre 24 si 13,8 ft, exact unde ungerea ar trebui sa piarda din cantitatea de ulei.... Asta inseamna ca practic nu avem ce cauta pe mijloc,  intre boardurile 10 L si 10 R, fiind siliti sa jucam doar banda 10-1, poate doar in primele 13 picioare sa fim la stanga lui zece (pana inainte de sageti).
deoarece nu e foarte precisa imprastierea uleiului de catre perie, in tehnologia Sanction, aceasta cantitate 10-10 se transfera in mod real pe o latime mult mai mare, practic uleiul migreaza spre capatul periei, lucru observat de mine pe toate ungerile facute cu Kustodian. La generatie noua, Flex, au bagat variatia vitezei de rotatie a periei, ca sa poata controla mai bine modul in care se depune (indirect) uleiul.

toate acestea fac necesar un break-point foarte la dreapta..

-5) buffer de 4 ft (!) In combinatie cu cantitatea enorma de ulei  rezulta un carry monstruos, din scurta devenind medie, lunga samd

Adecvarea ungerii la sala:

- sala relativ noua, cu piste Switch, cu frictie slaba
- topografie neomogena, mai ales la margini

asta face ca sala sa se preteze la jocul mai pe mijlocul pistei, mai aproape de pocket (din cauza topografiei)= ungeri lungi si medii, cu ulei putin (din cauza frictiei slabe).

ar fi putut fi jucata si o scurta la Lake View, cea de 38 ft,  cu 7 ml de ulei, din catalogul Kegel, unde topografia ar fi contat mai putin, fiindca ar fi intors monstruos, n-o mai putea tine nimeni pe langa margine...

va las sa ghiciti voi pe ce ungere sunt specialisti Sport's Palace si Constructorul, care joaca in acea sala...

daca n-ati ghicit, va spun eu: lunga, fiindca sala aia e potrivita exact pentru acest tip de ungere.

12 comentarii:

  1. O singura intrebare pentru tine
    sti de topografia sali Lake View de iti dai cu parerea in ce priveste aceasta?
    Retine ce iti spune cineva care a pus level-ul pe pistele 5-12, din 3 in 3 piciare
    Banuiesc ca esti gresit informat!!!! Restul nu ma intereseaza
    Pleaca de la ideea ca am luat in calcul si ungerea de 28 feet de 7mL din libraria Kegel.
    din cauza topografiei .... am decis ca NU MERGE . PUNCT
    eu nu spun ca sunt expert in ungeri cum esti tu, nu spun ca am luat in calcul toate elementele la constructia ungerii, nu .... si ma abtin
    eu am incercat sa avem o ungere cat mai variata,sa poata fi jucata din margine si din interior, sa aiba tranzitie rapida si altele. iar cantitatea aia de ulei cu siguranta nu a fost acolo ca sa fac consum :)
    la fel si buferul scurt
    Te rog insistent si la modul cel mai serios cu putinta, mai astepta putin, putin de tot .... pana se rezolva cu actele Federatiei
    Cu asa de multi "tehnicieni" chiar nu-si are rost sa-mi pierd timp, nervi si bani

    Constatare personala:
    unde intorci capul hop si specialistul, cum deschizi FB te asteapta specialistul, nu trece mult timp reperezi inca un specialist,.... tare fraieri astea de la Kegel de nu muta compania la noi in tara

    In incheiere, (desi ma repet) nu uita, banuiesc ca esti gresit informat cu privire la topografie. ;)
    Sper ca ai inteles ceea ce am dorit sa transmit, motiv pentru care iti Multumesc de intelegere
    Orice alta tentativa pe acest subiect este tardiva si o tratez ca atare

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar trebui sa stii ca levelul nu masoara topografia, ci Lane Mapper-ul. Levelul iti arata doar inclinarea pe toata latimea pistei , nu si varfurile si depresiunile locale, care pot face o diferenta enorma, nai ales pe scurte, unde joci o zona foarte ingusta

      Ștergere
    2. Eu nu m-am dat expert in ungeri, dar am avertizat de la inceput ca o sa iasa prost. Ceea ce s-a si intamplat.
      Noi am am mai fost pe pozitii opuse acum vreo 4 ani, cand tu erai arbitru si eu am constatat ca Beijingul avea 40 ft in loc de 35, tu refuzand sa accepti (si sa masori) evidenta. Eu am reclamat si descoperit ca programul WTBA Beijing era gresit in libraria Kegel, lucru pentru care si-au si cerut scuze(!).
      Iar faptul ca ai dat rasol cu ungerea este evident. Ceea ce este discutabil este ca ai experimentat pe jucatori, fara sa-i anunti, ba mai mult, ai pus sigla Kegel pe ungere, ceea ce ar fi un pic de frauda, ca sa zic asa

      Ștergere
  2. Ref. la ultima parte cu frauda
    ungerea IBIBO 2014 pe care ai dat exemplu se gaseste in libraria Kegel ?
    ca sa zic asa

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. se pare ca nu prea stii sa citesti, acolo scrie "by Dimitrios Karestsos".

      Ștergere
    2. Nu vreau sa intru in polemica dumneavoastra, dar referitor la IBIBO ma simt responsabil sa raspund:
      Ungerile IBIBO au fost mereu concepute de Kegel sau Brunswick avand la baza cerintele noastre. In plus, ambele companii au avut la dispozitie raportul planeitatii pistelor.
      Cel mai important aspect este TESTAREA. De fiecare data au existat cel putin 2 variante propuse pe care le-am testat si am mai ajustat in functie de cerinte.
      Urmand toti acesti pasi am avut ungerea IBIBO de care v-ati bucurat an de an.

      Ștergere
  3. alo puiule, lasa gaina in pace ca nu sta pe un sac de bani sa aiba Lane Mapper
    https://youtu.be/AJpp_BNCVb0
    la min 8:33
    "Ar trebui sa stii"(asa scrie mai sus) ........
    de la teorie la practica e distanta mare !
    si ca tot ai primit o informatie degeaba nu o lua in considerare ca e de la un FRAIERICA
    haide PA

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. adica vrei sa spui, cu cuvintele tale, ca ai un level cu dial indicator?

      Ștergere
    2. iar faptul ca te dai gaina nu ma deranjeaza, fiindca are o reputatie bine cunoscuta privind inteligenta

      Ștergere
  4. Normal ar fi fost sa-ti ceri scuze fata se toti participantii la acest turneu,de acei minunati juniori care incearca sa joace bowling,de oamenii care au venit de la sute de km distanta si care si-au pierdut bani si timpul degeaba din cauza ta dl."TEHNICIAN".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Normal e sa vorbesti in numele tau
      Normal cand faci o cerere aceasta o semneazi
      Normal e sa spui motivul pentru care imi ceri ceva
      Normal e sa atragi atentia la inceput sau in cel mai fericit caz la sfarsitul squadului in care ai jucat
      Normal este sa nu arunci cu mizerii in cineva fara sa ai habar
      Normal ca ti-am raspuns (a)Normal

      Ștergere
  5. Pentru Catalin Gheorghe, care tot face pe desteptul, dupa ce a rasolit-o grav.
    degeaba iti masori din 3 in 3 picioare, manual, topografia, fiindca nu o poti integra astfel incat sa rezulte o harta topografica, care sa-ti spuna cum se poate juca pe acea pista (ai prea putine puncte de masura)
    asta iti poate spune doar Lane Mapper, care are sute de puncte, de unde poate sintetiza o harta (pe baza de soft), de unde poti obtine eventual indicatii de joc, pentru cineva care se pricepe.
    jucatorii romani au constatat urmatoarele: pistele sunt foarte diferite si ungerea e cvasimposibil de jucat, de unde scorurile extrem de mici (inclusiv ale tale!).
    asta inseamna ca degeaba scoala si scule, ca de unde nu e.....

    RăspundețiȘtergere