joi, 19 mai 2016

Ce am invatat nou si cum putem utiliza toti aceste cunostinte

Am avut o fantezie foarte costisitoare, aceea de a urma cursul de inspector tehnic ETBF  (cel pe care l-a facut si Catalin Gheorghe)

am o concluzie, simpla si clara:

- conditiile tehnice de joc nu sunt controlabile, daca nu ai aparate de masura

In esenta, e vorba de doua lucruri pe care trebuie sa le masori precis: pistele si uleiul!

1) cea mai avansata metoda de a masura pistele, respectiv de a le masura topografia (vaile si dealurile, pe romaneste), care trebuie sa fie intre anumite limite, e sa utilizezi Lane Mapper-ul de la Kegel, care furnizeaza desenele acelea minunate de la europene si mondiale. Sunt cam 3 aparate in toata lumea.
Solutie: poate fi inchiriat.

Costuri: 300 de euro la ETBF, 30 Euro/pista, plus costurile inspectorului- avion, cazare, masa.
In maxim o saptamana cartografiem toate salile din tara.
(dureaza cam 20 minute/pista)
Daca e intre limite, salile primesc gratuit si certificarea ETBF, pot organiza orice fel de competitii internationale.
Daca nu, pot avea o masuratoare care le arata ce trebuie indreptat si unde (rezultatele nu sunt publice, apartin doar proprietarilor de sali si ei decid daca le fac publice)
- Cost total?
- Cam 3500 de Euro, impartiti intre cativa proprietari de sali
- Fezabil?
- Desigur!

Atentie: este foarte posibil ca toate pistele sa fie "regulamentare" in momentul de fata, fiindca chiar si in interiorul limitelor din regulament, pistele pot sa fie foarte diferite intre ele.
avantajul, in astfel de situatie, este ca, daca proprietarul decide sa faca publice masuratorile, jucatori au informatii precise si pot alege ce sa joace in cunostinta de cauza.

2) Masurarea cantitatii de ulei de pe pista se face cu Lane Monitor, de la Brunswick, plus softurile aferente, care pot fi de la Brunswick, Kegel si QubicaAMF.
Acesta masoara si calitatea spalarii back-end-ului, care nu se inspecteaza cu mana!!!

Aparatul genereaza si profilul ungerii, certificand (sau nu) daca pe pista este ce ar trebui sa fie, daca masina de uns are probleme etc.
Solutie: de cumparat
Cost: cam 2000 de Euro + consumabile ulterioare ( benzi adezive, lampa UV, alte piese de schimb)

Fezabil?
Desigur!
Ne trebuie doar una la Federatie, care poate fi folosita la toate competitiile majore.

Odata ce avem aparatele, putem discuta despre ce jucam.
altfel, ne dam doar cu parerea, deobicei sala si ungerea fiind cele incriminate.

Lane Monitor e foarte bun si pentru a testa diverse tipuri de uleiuri, ungeri, cleaneruri, fiindca conditiile din fiecare sala sunt diferite si necesita solutii individuale.

Ceea ce face acum, cu tragerea la sorti a ungerilor e o aberatie, deoarece ungerea trebuie sa fie adecvata topografiei salii respective.

imbinarea ungerii cu topografiei si (eventual) cu profilul jucatorilor e o alta stiinta, care nu se preda la niciun curs (deocamdata).

16 comentarii:

  1. Te iubesc pentru

    - conditiile tehnice de joc nu sunt controlabile, daca nu ai aparate de masura
    - Acesta masoara si calitatea spalarii back-end-ului, care nu se inspecteaza cu mana!!!
    Felicitari cu adevarat
    ........ nu dalea "care scarție cand pui mana" :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Bun si daca dau cu mâna pe back-end la IDM si scartie,nu lasa nici-o urma de degete si totul este curat si merge perfect,este k?Si apoi mă duc la Cernavoda si fac acelasi lucru si observ ca back -endul nu scartie,lasa si urme de degete si este si cleios,ce fac in situatia asta???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mana nu e instrument de masura.
      iata un scenariu: cand intri la MGM esti deja nervos, transpiri si back-endul nu scartie.
      am facut teste in Cipru si mana se inseala.

      Ștergere
    2. iti propun sa faci un test cu mana pe aceasi pista in aceasi zona
      dupa 2-3 minute de la ungere si dupa alte 9-10 minute sa vezi cat de diferit e!

      numai din aceasta cauza si ajunge sa fiu de acord cand spui "aparat de masura"
      restul sunt presupuneri si atat

      Ștergere
    3. de acord cu tine, Cataline

      Ștergere
  3. La ce ma ajuta sa stiu cat de proasta este situatia daca nu vreau sa fac nimic?

    Si mai si plătesc pentru asta... :)

    RăspundețiȘtergere
  4. nu stii cum e situatia, pana nu masori.
    poate doar ti se pare...
    la calificarile pentru duo si trio unul singur s-a plans

    RăspundețiȘtergere
  5. deci.pana nu o sa avem instrumente de masura o sa jucam pe ce o vrea fiecare .Bagi ............bowling

    RăspundețiȘtergere
  6. Banii care s-au strâns pana acum la federatie ar trebui cheltuiti pe aceste instrumente domnilor din BF,ca să putem juca si noi in condiții excelente,nu pe mocirla de pe pistele din tara ....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar fi bine ca banii stransi pana acum sa poata sustine astfel de cheltuieli. Din pacate, soldul ramas la dispozitia FRB, rezultat din taxele de inscriere platite in competitiile CNI (10 lei/jucator/competitie, restul fiind platiti la arenele pe care s-a jucat si arbitrilor care au arbitrat) din care s-au scazut deja cheltuielile ocazionate de furnizarea documentatiei solicitate de WB/ETBF (in limba engleza, ca documente legalizate), cheltuielile suplimentare de autentificare a unor documente de infiintare a FRB, alte cheltuieli ocazionate de deplasari urgente in vederea preluarii de semnaturi/stampile/caziere fiscale de la cluburile fondatoare ale FRB (sume relativ mici), este de aproximativ 3000 de lei. Restul cheltuielilor ocazionate de activitatea competitionala - cupe, medalii, tricouri -, si organizarea comunicarii dintre FRB si comunitate - site oficial FRB -, au fost sustinute direct de catre unele cluburi fondatoare, urmand sa fie decontate din veniturile viitoare ale FRB (ce vor rezulta cel putin din taxele anuale ale cluburilor, pe care FRB spera sa le incaseze cat se poate de urgent de la cluburile participante la CN 2015-2016). Nu cred ca aceasta suma ar putea deocamdata sa sustina achizitionarea acestor instrumente, dealtfel foarte necesare pentru asigurarea unor conditii minim standardizate de joc. In plus, se incearca asigurarea sumei necesare platii taxelor de afiliere la WB/ETBF (prima parte a lunii iunie), care totalizeaza aproximativ 5900 lei (1300 euro).

      Ștergere
  7. Si app de mana,am fost la multe turnee afara si i-am rugat pe tehnicieni sa pun si eu mâna pe back-end,explicandule ca noi in Romania avem o problemă cu back-endul.Surpriza a fost mare să constat ca back -endul era foarte uscat si scartia când dadeam cu mâna,după aceea am venit la IDM si am pus mâna pe back -end si din nou surpriza back-endul era cleios.Atunci am realizat adevarata problema din IDM pe care usor,usor am rezolvat-o si acum in IDM se joaca cel mai bun bowling din România.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce se vede de departe este urmatorul comportament:
    Ofera-i lui Piros o functie si devine cea mai cuminte persoana. Colaboreaza cu oricine, nu contrazice pe nimeni, este pentru dezvoltare etc.
    Sa vedeti dupa ce se termina (catastrofal) treaba cu lotul cum se intoarce la vechile obiceiuri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. rezultatele sunt ale jucatorilor, nu ale antrenorului, sponsorilor, baietilor cu functii.
      din pucntul meu de vedere, este unul dintre putinele momente din bowlingul romanesc in care exista o atmosfera buna si in care toata lumea trage in aceeasi directie.
      valoarea jucatorilor pare a fi la maxim istoric, dar competitia va fi deosebit de dura, cu participare record.
      eu am incredere in jucatorii nostri.
      restul depinde de ei, in procent de 99%.
      eu nu am de gand sa interferez cu jocul lor prea mult la turneul final, dar vreau sa fiu sigur ca vor pleca foarte bine pregatiti de acasa.
      restul e cancan

      Ștergere
    2. Dați cu bila, nu cu pumnul...

      Ștergere
    3. Comentarii domnilor, comentarii. De asa ceva nu ducem lipsa in bowling-ul romanesc. Am impresia de multe ori ca vorbele bune sunt contra cost si de aceea nu le prea avem parte de ele. Controversat sau nu, cu bune si cu rele, este omul care a facut foarte multe pentru bowling-ul romanesc, este dispus in continuare sa ajute, "pe banii lui", dupa ce a fost terfelit de nenumarate ori,si se implica mai mult decat 99% dintre noi. Pare cu mult mai celebral decat inainte si are pareri pertinente si argumentate. Fara sa ii ridic statuie, are si el bubele lui, un trecut cu tocmani elegant cu scandaluri unde a despicat firul in 44 numai sa cada in picioare, cateodata chiar incerca sa te convinga ca rosul este albastru. Dar haideti sa vedem si parta buna a lucrurilor, este un mare pas inainte numirea lui in functia de selectioner. Cunostintele lui in bowling sunt evidente si trebuie doar sa gasim armonia de a interactiona cu el pentru a le aplica si noi. Si chiar daca va fi un esec la nationala, macar stie sa si-l asume daca asa va fi. Tot respectul, domnule anonim! Mult succes Vali!

      Mircea

      Ștergere
  9. O mare supriza am avut azi dupa multi ani de vorbit si bociferat de nebun,am jucat azi la cernavoda si m-am dus sa verific back-endul cu mana cum fac deobicei.Surpriza mare back-endul era forte curat si culmea si scartia:)Este pentru prima oara cand trebuie sa joc foarte tare ca sa ajung in pocket :)

    RăspundețiȘtergere