miercuri, 25 mai 2011

Un nou tip de turneu

E prima data in  Romania cand avem un turneu cu handicap (sau cu handicap diferentiat, cum se mai numeste).
acest sistem este utilizat si conceput ca sa poti apropria nivelul scorurilor jucatorilor slabi de a celor buni, astfel incat sa poata concura in mod direct unii impotriva altora.

In primul rand e folositor pentru a atrage cat mai multi sportivi amatori, pe care poti sa-i implici in concurenta cu cei profesionisti. Este un "carlig" pentru a veni la sala si la concurs.

In al doilea rand, conceptul se bazeaza pe o istorie de scor a fiecarui sportiv, fara de care atribuirea handicapurilor se poate transforma intr-o chestie foarte hazardata.

Este foarte important unde stabileste scorul de referinta- 190 in cazul de fata, si care este procentul de compensare prin handicap.

Scorul de referinta se stabileste in functie de nivelul jucatorilor carora li se adreseaza turneul , dar este legat strans de procentul de compensare.

de exemplu, la Oxygen avem 16 jucatori  cu medii peste 200, din care cam 10-12 participa sistematic.
daca pui scorul de referinta 200, sau mai mult, si compensezi integral prin handicap, e posibil sa pui o presiune foarte mare pe categoria jucatorilor profesionisti, care se vor simti nedreptatiti ca pot fi batuti de jucatori mult mai slabi ca ei.

de aceea ai doua posibilitati: sa compensezi 80-90% din diferenta, dar calculele sunt laborios de facut si de urmarit fara un soft, sau sa pui scorul de referinta mai jos si sa-l compensezi integral.
asta e varianta aleasa pentru acest turneu.

reactiile sunt mixte: pe o parte jucatorii exceptionali sunt indiferenti, jucatorii intre 180 si 200 dau semne de nervozitate, iar restul sunt entuziasmati.

pe de alta parte, lucrurile sunt foarte noi si foarte diferite, iar jucatorii isi creeasera un mediu confortabil, juca fiecare la categoria lui, cu finale si premii proprii, se crease o comuniune pe fiecare nivel, care acum se sparge.

e clar ca sunt avantajate foarte tare 2 categorii:

- jucatorii incepatori, deobicei tineri, care au inceput cu medii foarte mici prin toamna, dar care au progresat mult de curand - toti juniorii de la Oxygen 2, de exemplu
- jucatorii cu multa experienta, care au jucat sporadic pe la Oxygen, sau au dat putin si prost, dar au un istoric multianual care le arata potentialul adevarat- Catalin Gheorghe (campionul national en -titre!), Ursu Maria, Dana Nitu,  Andreea Vintila, David Morarescu (medie 124???)   samd

- pe de alta parte sunt dezavantajati clar jucatorii care sunt cu mediile reale intre 180 si 200, care sunt pusi sun o presiune fantastica de cei cu medii mici, dar cu handicapuri mari-Florin Giurca,Teo Priboi, Razvan Nitu, Laura Piros, Dan Stefan, Laurentiu Negru.
 O parte din ei veneau regulat in fata la B, dar sansele lor scad dramatic acum, fiindca au intrat brusc in concurenta cu jucatorii profesionisti, avand handicap maxim 5 si sansa lor sa mai castige ceva e minima.

In concluzie: un sistem cu plusuri si minusuri, care ramane sa-si dovedeasca popularitatea.
deocamdata e un experiment si lumea l-a imbratisat cu interes si cu o curiozitate imensa.

cred ca e bina ca sa ramana un numar limitat de astfel de concursuri, impartirea pe A, B si C pare mai confortabila pentru multi.

8 comentarii:

  1. Sa stii ca nu e prima oara. La Texas toate openurile care se disputau aveau sistemul de handicapuri si toata lumea concura pentru aceleasi locuri calificante. GD

    RăspundețiȘtergere
  2. La Texas !!! mai exista ?!! intrai in joc cu bila noua si terminai squad-ul cu trei sferturi din bila .::))

    RăspundețiȘtergere
  3. Pai poti sa il intrebi pe Marius Piticariu sau pe Odette ca si ei participau. In orice caz, din cate imi aduc aminte media de referinta era 180 si handicapul se acorda pe intervale de 10 popice. Ex. intre 170 si 180 primeai 10 popice, 160-170 aveai 20 popice, samd. Handicapul maxim era 40 de popice. Nu imi mai amintesc daca handicapul pentru femei intra la calcul sau era inclus.

    RăspundețiȘtergere
  4. Si la Liga de Miercuri din IDM exista acest sistem, deci....nu este chiar pentru prima data.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce se intampla cu jucatorii nou veniti?

    RăspundețiȘtergere
  6. nu stiu, Marius Piticariu e organizatorul si el decide. in regulament nu e prevazut.

    RăspundețiȘtergere
  7. sunt trecuti la "D" si primesc hnd 10 popice/frame dar trebuie sa arunce cu spatele...........la public

    he he
    hai ca ne-ntelegem noi!

    RăspundețiȘtergere