duminică, 7 august 2011

Avataruri de antrenor (2)- The Dark Side

toti bowlerii cu experienta stiu ca orice breakthrough, orice salt valoric e urmat la putin timp, de un reflux necesar.
orice tsunami, fie el si unul pozitiv, al bucuriei totale si al valorii saltarete in sus, e urmat de retrageri dureroase si triste.
timpul lor vine, inevitabil.

progresul e cu 2 pasi inainte, unul inapoi.
azi, pasi inapoi pentru performerii de ieri.

 si pentru antrenor, desigur.

copii cedeaza primii sub stres.

Alex Arbanas nu poate juca (inca) pe langa sant.
cu toata bunavointa, s-a dovedit afi o nuca prea tare, asa ca s-a mutat pe mijloc, jucand-o ca pe o ungere medie si plata.
a iesit pe alocuri bine-un 197 - dar in rest nu, e dificil sa joci practic pe plat, iti trebuie o precizie robotica.
s-a relaxat din motive de scoruri slabe si a ratat cu nonsalanta la spare, uitand complet de timing-ul si pozitia care constituiau succesul la jocul cu o mana.

Catalin Predescu a prins modificarile din zbor, din primele incercari ale zilelor trecute..
azi s-a luptat cu memoria rebela, care-l duce cu bratul oblic si cu mana in jurul bilei: 169 media, asta si datorita bilei extrem de agresive pentru o ungere scurta- singura bila disponibila.

Andreea Vintila, aceesi poveste- 3 lovituri bune in pocket, apoi bratul rebel iese lateral pe langa ureche- direct in sant, cautand initial 6-rul. de la spare.
balansul ramane amplu, dar corpul rememoreaza pozitii de demult si se indreapta brusc la linie, ca sa se poata trage sanatos de bila.
niciun decar ratat, in schimb (Oau!)

Riscurile tragerii de bila, fie chiar si in timing, de langa glezna, si-a aratat coltii hidosi:

- intai la Mircea Stroescu, caruia, dupa prea multe ore de joc ieri si azi, degetul  mare s-a umflat si l-a silit sa lase bila absolut libera la release, fara pic de strangere.
Misiune aproape imposibila: 2 jocuri consecutive de 160 si ceva  pe house, dupa 2 de  peste 200.

acelasi lucru si pentru printul de mai ieri al juniorilor, Razvan Nitu, strangerea de bila si aplecarea laterala brutala pe ultimul pas, ceea ce parea un act de talent sincron zilele trecute, azi si-a cerut pretul: ratari monstruoase la spare, cu bile agatate de mana.
apoi exercitiul unor trase originale pe zona plata, ceea ce parea o idee buna cand iti intoarce prea mult, s- dovedit falimentara.
asta e cand te lasi consiliat de altceva sau altcineva decat de logica ungerii.
o lectie invatata pana la urma, in ultimul joc 233, cu miscare fluida de brat si umeri si cu trasa la dreapta.

aproape la fel si la Cosmin Buga, umerii prea deschisi si aplecarea tarzie si  laterala i-au facut viata amara.
totusi sclipitor in ultimul joc, cu spare-ul la prima bila- decizie personala stralucita- 193

cateva usi deschise si cativa jucatori care au rezistat tenace pe strategia de joc, luptandu-se cu fantomele loviturii trecute:
- Cristi Calagiu - 184 media azi, dupa 153 acum 2 turnee, chinuindu-se cu dorinta nebuna de a trage de bila- pe modelul release-ului tip upercut violent..
a ratat izolata in ultima bila, altfel se califica in finala.
dar s-a dus pe ea reflex, fara sa-si faca rutina prin care sa se autoprogrameze mental pe rutina noua.

- un castig important: Dragos Dumitrascu, cu nenumarate spare-uri inchise, fara a smuci deloc umarul, release din spatele bilei, ritm fluid al loviturii, fara franarea bratului-toate lucrurile pe care le facea cu mare placere inainte.
dupa o ora de antrenament inainte de turneu (si 2 saptamani fara bowling, anterior), a avut taria sa pastreze indicatiile tehnice aproape toate cele 6 jocuri.
momentele de euforie juvenila de pe la sfarsitul jocului 3 si inceputul jocului  4 si-au cerut pretul, altfel era si el in finala.

- Nashu s-a straduit deseori sa pastreze timingul normal, nu cel obisnuit, early, care-l face sa cada in lateral la linie.
ii trebuia doar un inceput decent de joc in finala, ca s-o si castige.

satisfactii putine ca antrenor azi, asa ca m-a limitat sa-mi joc meciul uzual de liga, cel de duminica dimineata , si sa urmaresc cu oarece interes, usor dezamagit, partea intunecata a lunii cea puternic stralucitoare zilele trecute.

toti am invatat lectii pretioase azi, argument pentru pasii inainte de maine.

Fiat lux!

sa se faca lumina!

10 comentarii:

  1. Legat de "perla coroanei" sau "printul de mai ieri": cam asa se intampla cand iti doresti ceva foarte mult si nu ai experienta mentala necesara... Voia, saracul copil, sa-si castige banii de plecat la mare... Si da-i si strange de bila si trage de ea!!! Sper ca a invatat ceva azi...

    Legat de avatarurile tale ca antrenor: sper sa nu te ia ameteala de la toate suisurile si coborasurile pe care, cu generozitate, ti le vor oferi toti elevii tai :)))
    Apropo, nu trebuie sa fii bowler ca sa stii ca dupa flux vine si reflux. In absolut toate sporturile si absolut tuturor sportivilor li se intampla asa ceva. Experienta iti aduce refluxuri din ce in ce mai mici si mai rare...

    RăspundețiȘtergere
  2. Explicane si noua ce a jucat Romeo,ca diferenta dintre el si locu 3(locul 2 nu se pune ca are h30-10) este de vreo 120 de popice.

    RăspundețiȘtergere
  3. Romeo a jucat ce joaca el deobicei pe scurt , trasa pe care-o freaca toata ziua-buna-ziua prin IDM - lung de 5 sau similar. din cele 3 incercari, azi a fost prima data cand s-a si potrivit pentru ungerea respectiva.
    la nivelul lui, asta e o ungere de cam 220 media.
    restul ar fi dat si ei mai mult, dar e o ungere relativ pretentioasa, trebuie sa joci tare, cu bila mediu agresiva si cu o rotatie nu prea laterala.
    prea complexa combinatie pentru majoritatea.
    sa nu uitam ca pe pe precedentele ungeri, care se jucau pe langa sant, si Romeo era pe la 186-187 media.
    ungerile sport sunt dificile si nimeni din tara nu joaca constant bine pe ele.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt f.suparat scopul meu era sa dau 188 sa imi inbunatesc media dar ce sa fac. .........Comentariile de pe bara sunt foarte usor de facut, dar in practica este altceva mai ales ca la oxygen un bord jumate este uscat,pistele difera f.mult intre ele,f.cald etc. Romy

    RăspundețiȘtergere
  5. haha. esti simpatic, chiar.
    tine-o tot asa.
    daca vrei totusi sa fii cometitiv, la nivel international sau ca sa iesi campion national la individual, e bine sa asculti comentariile de pe margine.
    chiar stiu despre ce vorbesc.
    si la cat te cunosc, stiu ca asculti, e profitabil.

    RăspundețiȘtergere
  6. Deci a avut bulan....a recunoscut!!eu cand va spun,voi nu dom'le, ca la Romeo e stiinta..hahahahaha


    Si apropo,comentariile nu sunt dupa bara,eventual dupa approach sau din spatele barii(la Oxygen,vorbind).

    RăspundețiȘtergere
  7. Bai, anonimus spectaculos'us, si cele 5 x300 ale domnului Romeo tot bulan au fost???

    Si apropo,sensul specificat de Romeo , e acela figurativ "de pe bara" ,adica "de pe tusa" indiferent de pozitia barii din oxigenul vostru.

    RăspundețiȘtergere
  8. Cine mai il contesta pe ROMEO, ori este prost,ori nu are nici o treaba cu acest sport.Eu cred ca acel anonim a fost sarcastic si chiar a vrut sa iasa in evidenta ca nu este vb de bulan.

    RăspundețiȘtergere
  9. Am fost ironic cand am spus ca e bulan si un pic sarcastic atunci cand am rastalmacit vorbele la figurativ ale lui Romy!Prietenul anonim de mai sus s-a "prins"....pt celalalt care a luat foc:stai linistit ca la momentul asta nu-l poate contesta nimeni pe Romeo; si prost sa fii....n-ai cum ,rezultatele "vorbeste" de la sine.

    Sau pe limba tuturor:AM GLUMIT BEI,AM GLUMIT

    RăspundețiȘtergere
  10. ::)) dap,eu sunt anonimul "de mai sus".Ne mai aprindem si noi ::)) nu sesizam intotdeauna nuanta cu iz de gluma,dar ma bucur ca se mai si glumeste :)... toate cele bune

    RăspundețiȘtergere