PROIECT
Expunere de motive :
A) avand in vedere mai multe constatari cu privire la desfasurarea campionatelor actuale de bowling
B) luand in considerare modul de desfasurare a Campionatelor Europene si Mondiale
C) cresterea performantelor individuale si ale echipelor
D) asigurarea unui climat de amicitie, sportivitate, si echitate a sanselor de victorie
prezentam aici un proiect de desfasurare a campionatului viitor.
Desigur, toti iubitorii acestui sport, echipele , cluburile pot sa fie sau nu de acord cu principiile prezentate , sa le completeze sau sa propuna modificarea unora.
1) Campionatele pot fi organizate asemanator Campionatelor Europene si Mondiale, pe echipe de DUO, TRIO si echipe de CINCI
2) Am identificat minim 16 weekend- uri in perioada 01.10.2011 – 15.04.2012 care pot constitui 16 etape ale campionatelor, lasand loc suficient si pentru organizarea de Open-uri.
3) Se pot organiza 8 etape pentru Campionatul de CINCI, 4 etape pentru cel de DUO si 4 etape pentru cel de TRIO.
4) Fiecare weekend ar fi dedicat uneia din cele trei forme si s-ar juca in acelasi centru de bowling (ca la individualele din prezent).
5) Se stabilesc la inceput de campionat un nr. de ungeri , trase la sorti inainte de fiecare etapa, toata lumea jucand in fiecare etapa pe aceeasi ungere.
6) Se stabilesc salile pretabile care, probabil, ar putea fi IDM, OXIGEN, UNIREA, CERNAVODA, LAKE WIEW, MIERCUREA CIUC urmand a fi trase la sorti etapele, pe sali, asigurandu-se egalitate de sanse pentru toate lumea.
7) In fiecare etapa (weekend) pot fi organizate aproximativ 7 squad-uri care pot ajunge pentru toata lumea, programarile tinand cont de toate aspectele (echipele nerezidente avand intaietate)
8) Echipele de DUO si TRIO se stabilesc si se declara la inceputul campionatului. Se pot face schimbari numai cu jucatori neangrenati de la inceput, si numai in cazuri de forta majora sau cauze extreme (operatii chirurgicale, boli grave, deces, etc.). Echipele de CINCI joaca la fel ca pana acum, fiind permise schimbari inclusiv in timpul jocului , cu jucatori apartinand aceluiasi club.
9) La DUO si TRIO jucatorii echipei joaca pe aceeasi pista. La echipele de CINCI se joaca cinci pe o pereche de piste. Se joaca cate doua jocuri pe o pereche de piste cu mutare dupa doua jocuri.
10) Nr. de jocuri difera de la o etapa la alta in functie de sala. Astfel, la Cernavoda (ex.) se joaca sase jocuri, la Oxigen sau IDM (ex) se joaca opt jocuri, asigurandu-se jocul pe toate pistele si egalitatea de sanse.
11) Singurul criteriu este Total Popice.
12) La sfarsitul campionatului regulat se face clasamentul final luandu-se in considerare cele mai bune trei rezultate/din patru la DUO si TRIO si cele mai bune sase (sau sapte) /din opt , la echipe de CINCI.
13) Primele opt echipe de DUO si TRIO si primele patru de CINCI joaca Play-off dupa aceleasi reguli ca la Europene (Mondiale) , o partida de sase(opt) jocuri pe ungere scurta si o partida pe ungere lunga.
14) Echipele de DUO pot fi formate din SENIOR – SENIOR , SENIOARE – SENIOARE, SENIOR-JUNIOR sau SENIOARE – JUNIOARE fara niciun fel de handicap. Echipele de Trio pot fi formate oricum , cu handicap de maxim 5 puncte/joc pentru SENIOARE sau JUNIORI/JUNIOARE
Acestea ar fi in linii mari propunerea. Detaliile si eventualelele modificari fiind hotarate daca prezentul Proiect va fi aprobat, de catre CCB.
Eu vad urmatoarele avantaje certe :
• Toata lumea joaca pe aceleasi ungeri eliminandu-se orice fel de discutii
• Echipele joaca pe aceleasi piste , incurajandu-se si corectandu-se reciproc, reliefandu-se cu adevarat spiritul de echipa.
• Concentrarea se va pune pe scor mare si joc bun , si, mai putin ca in prezent, pe bataia adversarului
• Coagularea in acelasi centru de bowling a tuturor, in acelasi weekend poate genera o atmosfera mai buna intre noi
• O pregatire mai buna si adecvata pentru cei indreptatiti sa faca parte din loturile nationale.