marți, 3 noiembrie 2020

FRB despre International Bowling Federation

 Mai jos aveti comunicatul FRB despre IBF.

In esenta, World Bowling si-a schimbat numele si sediul.

FRB a fost membru activ in aceste schimbari si l-a mandatat pe Andrew Oram la Congres.

MODIFICARI ORGANICE LA NIVELUL ORGANIZARII MONDIALE A BOWLING-ULUI - "WORLD BOWLING" DEVINE "INTERNATIONAL BOWLING FEDERATION" ; COTIZATIA DE FEDERATIE MEMBRA A EUROPEAN TENPIN BOWLING FEDERATION SE REDUCE CU 50% PENTRU 2021

Dupa cum cunoasteti, federatia mondiala a bowling-ului, numita pana in data de 2 noiembrie 2020 World Bowling, este organismul mondial care a organizat la nivel mondial sporturile bowling si popice (tenpin si ninepin). Statutul World Bowling a cunoscut in trecut mai multe modificari de forma, nu si de fond. In ciuda declaratiilor conducatorilor WB, acest sport nu a reusit sa obtina recunoasterea olimpica in ultimii 40 de ani, cu toate ca au fost facute promisiuni in acest sens, in ultimii 10-20 de ani, de catre fostii conducatori executivi.

Incepand din 31 octombrie 2019, membrii WB (cele 114 federatii membre, grupate in 5 confederatii zonale/continentale) au ales noul Consiliul Director al World Bowling: https://www.worldbowling.org/about/governance/ .

Astfel, Presedinte a fost reales Sheikh Talal M Al Sabah, iar CEO-ul WB (directorul general) a fost ales dl. Andrew Oram, un fost jucator de cricket profesionist, reprofilat in jurnalism/marketing sportiv, ultimul sau loc de munca fiind de TV and Broadcast Director in pentru International Federations of Olympic Sports in Lausanne, Elvetia. Conform declaratiilor sale, a ales sa reprezinte si sa se implice in organizarea si dezvoltarea bowling-ul deoarece a fost deosebit de impresionat de pasiunea si angajamentul observat la jucatorii de bowling si la federatiile membre ale WB atunci cand a 

comentat/mediatizat diversele evenimente internationale, sperand sa poata lucra cu toti pentru a ridica audienta internationala a acestui sport la nivel mondial.

Ulterior, dl. Oram a depus eforturi in analiza si proiectarea unei dezvoltari rapide a bowling-ului ca sport international si de recunoastere a lui in cadrul sporturilor olimpice, fapt nereusit de cei  aflati la carma WB inaintea lui.

In consecinta, proiectul dezvoltarii si restructurarii WB a fost realizat si comunicat federatiilor membre in cadrul unor intalniri realizate in mediul virtual. Acest proiect complex, incluzand modificarea Statutului WB (World Bowling Constitution), a fost propus si votat in cadrul Adunarii Generale Extraordinare a WB din 2 noiembrie 2020.

Dupa votarea acestor modificari in cadrul adunarii generale extraordinare, dl. Oram a comunicat tuturor federatiilor un mesaj de multumire si explicare a intentiilor sale privind urmatorilor pasi ce vor fi realizati pentru dezvoltarea pe care intentioneaza sa o stimuleze de la nivelul sau de conducere. Mentionam mai jos cateva puncte importante care ne-au atras atentia la campania sa orientata in sensul unei modernizari a acestui sport:

-  Intelegerea implicatiilor epidemiei COVID-19 la nivelul sportului mondial, remarcand ca bowling-ul a ramas printre cele mai practicate sporturi in aceasta perioada, atragand astfel oportunitati importante de dezvoltare a relevantei sale in cadrul celorlalte sporturi.

- Istoria si istoricul bowling-ului il indreptateste ca pe baza analizei trecutului sau, sa-si solicite locul in cadrul practicarii mondiale a sporturilor, in general, incercand o "renastere", modernizare a sa.

- Considera ca WB s-a comportant pana in prezent mai mult ca un asociat al propriului sau organism, in loc sa se comporte ca un for de conducere, o federatie mondiala a sportului bowling.

Astfel, in cadrul adunarii generale extraordinare a WB din 2 noiembrie 2020, s-au hotarat urmatoarele:

- Modificarea numelui World Bowling in International Bowling Federation; sediul acesteia va fi in Lausanne, Elvetia. Sustine ca modificarea de nume va insemna si modificarea modului de interactiune cu federatiile membre, pe care le considera inca din textul mesajului niste "stake holder"-i ai Federatiei Mondiale de Bowling.

- Dezvoltarea bowling-ului, insemnand "Tenpin, Ninepin si Para Bowling (Bowling)", in sensul majorarii numarului actual de jucatori legitimati (in prezent circa 2 milioane, legitimati in 114 federatii membre ale celor 5 confederatii zonale continentale) si recunoasterea internationala a bowling-ului ca sport in adevaratul sens al cuvantului (in prezent s-a observat ca este vazut de forurile internationale sportiv, inclusiv de catre cel olimpic, ca un fel de "semi-sport", deoarece este practicat foarte mult ca divertisment social). In consecinta, pune pe primul plan promovarea sportului pentru a-i obtine statutul de sport olimpic si paralimpic.

- Protejarea legala a organizarii campionatelor mondiale si altor evenimente mondiale, a folosirii cuvantului "mondial" in numele dat diverselor evenimente, pentru incurajarea aspiratiilor si respectului sportivilor practicanti si legitimati.

- Modificarea luarii deciziilor de catre federatia mondiala, in sensul dezvoltarii la nivel international si national, asa cum s-a intamplat pana in prezent. Se incearca obtinerea de catre federatia mondiala a statutului celei mai dezvoltate federatii "multi-sport" din punct de vedere competitional - in acest sens se va incerca ca federatia mondiala sa detina proprietatea asupra tuturor elementelor de patrimoniu, dar sa-si si asume responsabilitatea in acest sens.

- Depunerea tuturor eforturilor pentru obtinerea statutului de sport olimpic si paralimpic, insemnand adaptarea regulamentelor de joc pentru a indeplini cerintele forurilor specifice internationale, asa cum deja s-a initiat cu modificarea si restructurarea WB.

- "Licitarea" includerii intre sporturile olimpice, nu doar o prezentare a bowling-ului, care sa fie considerat "sport", asa cum s-a facut pana in prezent, nereusindu-se includerea pentru Olimpiada din 2020 si din 2024 (dar si celor dinainte). Bowling-ul este un sport in adevaratul sens al cuvantului si trebuie impus forurilor sportive olimpice si mondiale. Acestea nu trebuie doar sa ia cunostinta de faptul ca bowling-ul este "sport", ci trebuie sa-l si recunoasca, prin recunoasterea valorii sportivilor care practica acest sport; se considera ca valoarea sportiva a atletilor trebuie sa fie mai mult promovata la nivelul mass-media, pentru ca la nivel sportiv se manifesta foarte mare entuziasm si asumare de eforturi din partea atletilor practicanti.

- Avand in vedere ca WB, sportul bowling in general, a ignorat faptul ca in fapt, operatorii centrelor de bowling sunt cei care au preluat si preiau riscul financiar, investind in afacerea aceasta comerciala, permitand sportivilor/practicantilor sa-l joace. In consecinta, nu e nimic surprinzator ca acesti operatori de centre de bowling au renuntat sa depuna eforturi suplimentare pentru a incuraja jocul din punct de vedere competitional oficial, sau nu au dat curs solicitarilor organizatorilor de competitii oficiale, considerand ca sunt ineficiente, chiar daca aveau un oarecare potential de a le dezvolta activitatea comerciala. Cu toate astea, conducerea WB, actuala IBF, se bazeaza in continuare pe cei care investesc in infrastructura corespunzatoare practicarii unui bowling de calitate, considerand ca noi toti va trebui sa-i ascultam, sa ne angajam sa-i sprijinim cu toata capacitatea, determinandu-i sa faca parte din echipa noastra. Regulile si regulamentele de bowling trebuie sa fie concepute pentru a fi complementare eforturilor celor ce stau la baza acestui sport, permitand deci proprietarilor, in mod general si global, sa-si majoreze participarea alaturi de noi pas cu pas, prin intermediul centrelor pe care le administreaza.

- Sprijinirea proprietarilor si operatorilor centrelor de bowling care au ales sa-si modifice echipamentele si infrastructura, tehnologia, in sensul eficientizarii economice si de mediu, onorand angajamentul facut de WB/IBF prin semnarea initiativei United Nations Sport for Climate Action Framework si lucrand la sustenabilitatea proiectului specific de certificare.

- Se va adopta o abordare relaxata a standardizarii jocului in sine, furnizandu-le operatorilor de centre de bowling cazuistica necesara, sprijinind orice federatie din lume care permite utilizarea masinilor de pozitionare-colectare-repozitionare cu sfori a popicelor. In consecinta, se va extinde astfel platforma tehnologica vasta a sportului bowling.

- Avand in vedere ca in prezent, multe sporturi sunt in incapacitate de a se organiza in competitii prin intermediul mijloacelor virtuale, chiar daca se desfasoara prin mijloace fizice si ca volumul tehnologic si infrastructura informatica actuale permit bowling-ului sa se organizeze in evenimente internationale cu o expunere redusa la riscul epidemiologic COVID-19, permitand sportivilor sa se deplaseze in mod individual intre locatii si centre de bowling, WB/IBF va incerca sa foloseasca aceste avantaje in majorarea expunerii si promovarii sportive.

WB/IBF va incerca, prin cele de mai sus, sa ridice nivelul de sportivitate a bowling-ului, punand bazele unei noi istorii a acestuia, transformandu-l si determinand recunoasterea lui ca sport de clasa mondiala.

Atasam link-ul mesajului directorului general al International Bowling Federation, dl. Andrew Oram: https://drive.google.com/.../1JSVF1JMhgUECqZVoKvW.../view... .

De asemenea, la solicitarea adresata ETBF de catre federatiile membre, Prezidiul acesteia a hotarat reducerea cotizatiei anuale de membru cu 50%. Precizam ca actualele cotizatii le gasiti la link-ul urmator: http://etbf.eu/org-dues-fees/ .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu