luni, 17 octombrie 2011

Se dezvolta bowlingul in Romania! Dar scartaie rau pe la balamale...

pe cand eram eu Mare Sef prin bowling aveam cateva vise, pe care le am in continuare.

in primul rand, sa fim multi!
sa avem multi jucatori, ligi in fiecare sala, multe cluburi in campionatele nationale si multi jucatori legitimati la FRPB.

in al doilea rand, sa crestem juniori de valoare, care sa reprezinte un viitor mult mai valoros.

primul dintre ele incepe sa fie pus in practica, in principal datorita lui Marius Piticariu- care a vazut o oportunitate in dezvoltarea ligilor prin tara; iar mai apoi datorita lui Vali Fatu, care a mentinut contactele cu cei care doreau sa intre in campionatele FRPB si le-a fructificat corespunzator.

al doilea e dezvoltat aproape exclusiv de Piticariu, care a adunat o mana de pusti de prin sala de la Oxygen, le-a pus bila in mana, i-a antrenat cateva luni si i-a dus la festivalul de bowling de la Viena, unde au obtinut rezultate remarcabile.

apoi mi-a predat stafeta mie, ca sa-i pregatesc pentru performanta.

iar ei cresc vazand cu ochii, castiga turnee, dau medii bune prin campionate si ligi etc.
de parca ar fi primit un praf de dospit nuclear, se scoala peste noapte mai buni decat erau cand s-au culcat.

pe de alta parte, juniorii au fost neglijati si sabotati de federatie, nu mai primesc niciun fel de handicap in campionatul pe echipe, nu au un campionat propriu, nu mai sunt obligatorii la echipe.

sunt lasati complet de izbeliste.

la federatie nu intereseaza pe nimeni viitorul, de frica prezentului.

Federatia, prin Comisia Centrala de bowling , ar trebuie sa asigure managementul activitatii , prin subcomisiile dedicate.

din pacate acestea sunt cam praf.

- Subcomisia de competitii a facut niste regulamente, care desi mult imbunatatite fata de anul trecut, mai au mici probleme, care fac ca multe lucruri sa fie disfunctionale sau greoaie:

- echipele de B trebuie sa anunte cu 5 zile inainte ungerea de casa pe care o vor folosi. in practica ete extrem de rar cand se intampla asta, fiindca nu e prevazuta nicio sanctiune

- toti trebuie sa trimita rezultatele pe mail, intr-un anumit format.

glumiti, desigur.

rezultatele se scot cu forcepsul, uneori scanate de pe foaia de joc
nu e prevazuta nicio sanctiune .

- multe meciuri de Div B sunt programate la 2 ore dupa inceperea celor de A, care dureaza mai mult.
pentru cei din provincie, sa vina cu 45 de minute mai devreme e o chestie inutila si sacaitoare.

raspuns: "da ce crezi ca e o vreo problema sa inceapa cu o jumatate de ora mai tarziu?"

si nu exista de la Dumnezeu vreun clasament saptamanal fara greseli

nema soft si un singur om lucreaza.

- la Subcomisia de arbitri e haos total.

Eu nu stiu nicio perioada in care sa se desfasoare atatea meciuri fara arbitri.
fie ca nu s-au delegat, fie ca nu s-au prezentat, fie nu si-au ridicat legitimatiile etc

in plus au aparut inovatii regulamentare, care m-au facut sa par cam idiot pe la Galati: echipa din Galati a cerut timeout!

ce-o fi aia, zic?

pai cica si in Bucuresti, cand am jucat si am fost arbitrati de Andra Mehes (Presedinta Subcomisiei de arbitraj) , Oxygenul a cerut timeout in ultimul joc si de aia am si pierdut!!!!

ca ne-am uitat in regulament si exista!

o fi, dar eu nu l-am gasit.
singurul care e cat de cat apropiat de acest lucru e articolul  6.15:

Un jucător poate solicita, prin căpitanul de echipă, întreruperea jocului sãu personal pentru maxim 10 minute, o singură dată într-un meci. Dacă acesta nu revine în joc în acest interval, jucătorul va fi eliminat şi schimbat cu una din rezerve iar dacă schimbările s-au efectuat deja se aplică regulile art. 5.11 din prezentul regulament;

dar asta nu inseamna timeout de echipa.

asadar, in mod abuziv, toti jucatorii se hotarasc sa ceara simultan intreruperea jocurilor personale?
si pe ale adversarilor?
acolo nu scrie ca intrerupi si jocul adversarului, ei ar putea sa continue sa dea, iar cand tu ti-ai terminat pauza (care ar trebui sa fie doar fiziologica sau medicala), iti reiei jocul tau, ca fiecare joaca contra scor, nu impotriva altuia.
unde apare in regulament ca trebuie sa se opreasca si ceilalti, cand tu ai cerut pauza?

e impotriva spiritului si istoriei jocului de bowling!

in ce sport un timeout dureaza 10 minute?

pe de alta parte, daca fiecare jucator ar cere cate 10 minute, cand ii vine lui bine, va dati seama ce haotic ar arata jocul?

inovatii avem, arbitri nu prea...

Subcomisia tehnica ar fi compusa dintr-un singur om, de fapt, Costica Ardeleanu.
inca ma chinui sa-l conving ca e necesara o omologare a salilor, macar la un nivel minimal.

dezvoltare, media, marketing, site Federatie???

ce-or fi alea?

4 comentarii:

  1. dar il lasam cu buna stiinta pe grecu sa faca si desfaca prin federatie.... ti-am mai spus : e nociv elementul. Si greu de inlaturat, dar nu asa de greu de inlocuit. Oricare ar fi resursele ulterioare cu siguranta canalizarea lor mai eficienta ar duce la rezultate.... cel putin din punctul de vedere al viitorului juniorilor. Un plan de bataie intr o federatie se face pe o viziune de ensamblu care proiecteaza 5 ani minim, nu cistigul personal al unui individ care cu pretul sugrumarii viitorului arunca praf in ochi din frimiturile sale doar ca sa se intituleze sef si membru de echipa nationala, neintelegind ca fericirea personala nu de acolo provine.

    RăspundețiȘtergere
  2. cu cine sa faci plan de bataie pe cinci ani?cu functionarii de la federatie care habar nu au avut de organizarea duo ,trio de anul trecut din Oxygen,da' au venit cu chitantierul sa ia banii?
    sau cu Grecu care "creste" jucatori de "diagonala", "lung de zece", indiferent de ungere?
    Viziune de ansamblu???la federatie nu exista principiul asta,de fapt nu e definit conceptul,iar Grecu are propriul ansamblu:"Ansamblul Trei Generatii" care interpreteaza in mod obsesiv "We are the champions" si din cand in cand mai dau cate un chiot, da' nu de veselie, ci din cauza unei echipe ca IDM care ii aduce brusc la realitate.

    RăspundețiȘtergere
  3. Despre Timeout-ul de la meciul cu Ciuc pot sa spun asa: nu a durat decat 2 minute(maxim)si asa cum ai spus nu a cerut nimeni intreruperea jocului adversarilor. A fost cerut de Oxygen pentru Oxygen si a avut un scop tehnic, ca orice timeout din orice sport unde e permis.S-a folosit timeout-ul si anul trecut in campionat, dar se pare ca nimeni nu a reactionat impotriva(pana acum). E normal ,zic eu, sa dai un sfat jucatorilor care poate nu vad anumite lucruri care se vad din spatele pistei.Nu pot sa cred ca Ciuc-ul si-a pierdut talentul in cele 2 min. de pauza. Le urez succes pe viitor si sa invete din greseli.

    RăspundețiȘtergere
  4. democratie originala, bowling original, Romanie originala.
    Visit Romania!

    RăspundețiȘtergere