vineri, 23 decembrie 2011

Cel mai important eveniment din bowlingul romanesc in 2011

este, din punctul meu de vedere, Liga Nationala de bowling!!
 la prima vedere, n-ar trebui sa fie mai importanta decat IBIBO - IDM Bucharest International Bowling Open 2011, care a fost exceptional !

dar IDM Open este un deja un vehicul de lux pentru Romania, romanii nu mai pot performa suficient aici, iar numarul de romani participanti a ramas acelasi - 44, dar ponderea lor a scazut sub 50% din totalul participantilor.

a fost suparatoare si participarea limitata (ca numar de squaduri) a celor de la Elcomex, care au dat cate 7 squaduri (in medie) la Roma si doar cate 3-4 la Bucuresti.
aici am avut si eu o vina, dar cred ca si-au insusit criticile mele la momentul nepotrivit.

in plus, IDM Open nu pare a contamina prea mult jucatorii cu dorinta de a progresa enorm, astfel incat sa poata participa cu succes la aceasta Formula 1 a bowlingului romanesc.
tinde sa devina un soi de concurs de Grand Prix nautic, cum sunt cele organizate de Mazare la Mamaia, unde romanii nici macar nu participa.

evident, este un vector esential de imagine, dezvoltare si progres si suntem norocosi sa-l avem, prin generozitatea celor de la IDM.
dar anul asta a parut  prea bun pentru noi!

pe de alta parte, intr-un mod mai discret, fara prea mult flare si mai slab organizata si promovata, Liga Nationala de bowling a reusit sa adune 350 de bowleri de prin toata tara (inclusiv din Maramures), ceea ce reprezinta un record absolut pentru o competitie romaneasca de bowling .

la ea au partipat multe orase, iar din Bucuresti doar sala Oxygen, cu 128 de jucatori.
organizarea  s-a facut cu sume minime, o taxa de inscriere la inceputul sezonului si o taxa de participare la finala nationala.
e clar ca potentialul Ligii este imens!
la ea au participat aproape de 3 ori mai multi jucatori decat cei legitimati la federatie.

atinge necesitatile esentiale ale dezvoltarii bowlingului in Romania- cresterea numarului de jucatori si a locatiilor din tara implicate in competitii si aduce la suprafata jucatori si talente noi.

la acesta editie au aparut preotii Mihai si Nicolae (doar cateva luni de bowling)  si au confirmat, forjati printr-o competitie autentica, tinerii de 18 ani Ion Lacatusu si Cosmin Buga, precum si treizecistul Teo Priboi..
s-au remarcat multi jucatori buni din tara- Beata Bogdan, NagySzabolcs si Szabo Szolt de la Sf Gheorghe, "Cioara" si "Tziganul"  de la Tequila Brasov samd.
si altii, pe care poate nu i-am vazut.

s-a realizat acea necesara legatura intre jucatorii de bowling modern si cei de drept, cei din urma vazand avantajele comparative ale celor dintai, care au dominat autoritar.
deja s-au gaurit bile noi, dupa finala, pentru schimbarea loviturii.

progresul se raspandeste!

succesul Ligii nu este fara urmari, IDM angajandu-l pe Dimos ca sa dezvolte activitatea de bowling intr-un mod similar cu cea din Oxygen, iar la Funland Teo Aprozeanu incerca sa faca ceva similar/concurent.

este genul de atmosfera concurentiala care duce la progres puternic si rapid, ale carei rezultate le vom vedea imediat.

bowlingul romanesc e afectat de un mare entuziasm acum, dar e vorba doar de zona din jurul lui Marius Piticariu, care este "inima" acestei Ligi.
fara el anul ar fi trecut cenusiu, cu un numar de bowleri in stagnare, fara nicio perspectiva de dezvoltare, fara ca sa vina cineva din spate.

ar trebui numit, poate, si omul anului in bowling, a reusit ceva de unul singur, ce nu a reusit federatia si ce nu au reusit bugetele imense al sponsorilor din bowling- sa aduca 350 de jucatori la o competitie, sa atraga adulti si copii in bowling, punand enorm de mult suflet in ceea ce face.

si a facut-o in modul corect: s-a indreptat mai ales spre copii si adolescenti, care dupa un an de bowling fac medii de 220 -230 in competitii oficiale.
comparatia cu evolutia scorurilor adultilor antrenati pe sume imense nu-si are sensul.

Cosmin Buga da cu o bila veche de a lui lui Marius Piticariu, Ion Lacatusu cu un fost spare de-al meu de 16 etc.
ei primesc, in schimb, piste si antrenor gratis, iar asta se vede: aseara Piticariu, cu 300, deabia a reusit sa-l bata pe Cosmin Buga pe 4 jocuri, pe Seoul, fiindca acesta avea peste 220 media...

 in alta ordine de idei, rezultatele din competitii trebuiesc salutate-locul 11 al  trioului Romeo- Johnny - Tariceanu de la europene si locul 14 al Luminitei Farkas de la Cupa Mondiala fiind, indiscutabil, rezultate remarcabile, cele mai bune de pana acum din categoriile lor.
Plus "spumantul" Ioan Ionescu, cu mediile lui astronomice din finala openului IDM lunar, cel din octombrie.

Din pacate, aceste rezultate nu creeaza "followeri", nu sunt suficiente ca sa dea lumea buzna in sali.

Luminita nici macar nu prea joaca in Romania, fiind rezidenta in Ungaria si un produs al bowlingului central-european.

am avea nevoie de un soi de Nadia Comaneci drept campioana mondiala sau de Ilie Nastase drept number 1..
genul asta de performanta e inca greu de imaginat.

nu avem decat o singura solutie: ligi si competitii de amatori si racolare de copii talentati pentru bowling.
cu investitii minime in copii, vom obtine un viitor!

de aceea, pentru mine, LIGA NATIONALA DE BOWLING  e evenimentul anului.
iar in 15 februarie incepe editia a II-a, cu un site nou si cu un soft performant, care da fise statistice.
va avea si o  Divizie PRO, unde pot participa si jucatorii legitimati.

ar fi extraordinar daca ar participa si mai multi jucatori si mai multe sali!

finala  a fost un mare succes, organizatoric, sportiv si monden, toata lumea s-a simtit extraordinar.
iata festivitatea de premiere de la prima editie a Ligii Nationale de bowling.




5 comentarii:

  1. Pertinente observatii...Openul de la IDM si LIGA pot crea emulatie si performanta.Impreuna putem sa ridicam un sport elegant care poate pune in valoare performanta personala si lucrul in echipa! Buga Laurentiu

    RăspundețiȘtergere
  2. a fost cu animatoare si tu nu ai platit...
    de aia

    RăspundețiȘtergere
  3. eu eram la Constanta.
    ne antrenam la Lake View, pentru meciul cu Constructorul.

    RăspundețiȘtergere