marți, 17 aprilie 2012

Cum se pot obtine mai multe rotatii? Mic studiu despre release (partea 1)

PUTINA FIZICA ELEMENTARA

viteza de rotatie este viteza tangentiala de rotatie a bilei, in sectiunea corespunzatoare planului de rotatie.
in bowling, o masuram cu rotatii per minut (RPM).

ceea ce intereseaza pe noi este RPM la plecarea din mana.
numarul de rotatii  ulterioare (REVS), pana la popice, e influentat de bila, de pista, de ungere, de unghiul de rotatie (axis rotation), unghiul vertical al axei de rotatie (axis tilt) etc.

dar pe noi ne intereseaza doar cum sa obtinem mai multe RPM atunci cand ne pleaca din mana.




V = s/ t

unde:

- V este viteza tangentiala medie
- s este spatiul de pe conturul bilei parcurs de degete de la inceputul invartirii bilei pana cand degetele ies din bila
- t este timpul in care se executa invartirea (release-ul)

pentru viteza instantanee la terminarea releasului:

V = ds/dt

deorece nu avem acces la masurari de inalta performanta,  ca sa determinam valorile instantanee, vom folosi valorile medii.

Concluzie preliminara:

- viteaza tangentiala este mare atunci cand sectorul pe care invartim bila - s - este mare, sau cand timpul - t - de executie este mic, sau ambele (varianta maximala).
adica trebuie sa invartim bila pe o portiune din circumferinta ei cat mai mare, intr-o perioada cat mai scurta de timp.

ANALIZE VIDEO

ca sa intelegem modul in care se efectueaza release-ul, o sa studiem mai multe videouri slow-motion, ale catorva jucatorii cu RPM foarte mare, peste 500 (numiti jucatori heavy rotation, cranckeri, power playeri etc),  precum si ale catorva jucatori cu RPM  mai mic - (jucatori slow rotation,  tweeneri, strokeri etc)

ca sa observam cum obtin ei multe RPM, trebuie mai intai sa identificam momentul in care incepe "invartirea" puternic accelerata a bilei.




ca sa intelegeti limbajul si termenii de  mai jos, aveti o imagine a bilei, asa cum se vede din spatele jucatorului.
folosim cele doua jumatati ale bilei, superioara si inferioara, separate de orizontala, precum si jumatatile interioare si exterioare ale bilei, separate de verticala.
pentru pozitionarea degetelor pe bila folosim sistemul de referinta al cadranului de ceas.

mai jos este o imagine standard a unei bile, in pozitia de plecare din mana .
deobicei bila este putin culcata (are un unghi al axei verticale de rotatie diferit de zero), dar aici e ilustrata ca si cum  axa de rotatie ar fi perfect orizontala.
Punctul in care axa de rotatie "inteapa" suprafata bilei se numeste PAP (positive axis point).

pe noi ne intereseaza rotatia pe meridianul corespunzator unghiului de rotatie dat de jucator, adica viteza tangentiala pe meridianul ilustrat cu titlu de exemplu, din imaginea de mai jos.


de aceea vom urmari cand degetele jucatorului incep sa invarta efectiv bila pe meridianul respectiv, corespunzator unghiului lateral de rotie al bilei (axis rotation).
unghiul de rotatie lateral difera, de la video la video, fiind foarte evident cand studiem "trasa" degetelor pe bila (track path) si miscarea lor ulterioara (follow through).






observam ca toti 3 incep rotatia in cadranul inferior-exterior, adica degetele sub ecuatorul bilei si pe exterior. la Fagan degetele sunt chiar aproape de ora 6, dar vom vedea imediat ce fac degetele lui dupa.




toti copiaza cu degetele meridianul corespunzator rotatiei dorite, Fagan find cel care merge cel mai mult de-a lungul lui, cu degetele mult spre stanga, finalizarea loviturii (follow trough) fiind in dreptul umarului stang.

la toti miscarea de invartire a bilei este extrem de rapida.

asadar, ca sa obtina un sector mare pe care invart bila, se plaseaza cu degetele pe partea inferioara a bilei.
ca sa obtina un timp scurt de invartire, miscarea este rapida, cu follow trough rapid.

mai jos un video al lui Walter Ray Williams, cel mai de succes jucator in PBA, dar cu rotatie redusa- in jurul a 300-350 rpm. Este prototipul strokerului, jucator care este dominat de viteza, cu reactie redusa spre moderata a bilei.

mai jos observam cu Walter Ray incepe release-ul in cadranul superior- exterior al bilei



miscarea de urmarire a bilei este aproape spre ora 12 ( chiar spre  back-up, la sfarsit) deorece aici joaca pe ungere scurta, Beijing 35 ft, unde se joaca de langa sant, cu unghiuri de rotatie foarte mici, aproape de end- over- end (unghi lateral de rotatie 0)

ca fapt divers, Walter Ray e filmat la Campionatul Mondial din Bangkok, unde a obtinut 3 titluri mondiale!!!


in partea a doua, studiem ce tehnici folosesc jucatorii heavy rotation ca sa se pozitioneze cu degetele pe jumatatea inferioara a bilei si cum fac release-ul atat de rapid, ambii factori ducand in mod convergent la un numar mare de RPM.

Un comentariu:

  1. Salutare Vali,

    o intrebare, am observat ca unii jucatori tin degetul mic asezat pe bila normal iar altii il tin flexat sub palma. Modifica aceste pozitii aruncarea (axa de rotatie sau unghiul vertical al axei de rotatie) ori tin numai de preferinta jucatorului?

    Multumesc.

    Sebi A.

    RăspundețiȘtergere