miercuri, 18 aprilie 2012

Cum se pot obtine multe rotatii. Mic studiu despre release (partea a doua)

din filmul cu Robert Smith luam vederea laterala.
filmarea nu este chiar de buna calitate, dar este slow-motion.
manecile lungi ale camasii lui Robert Smith fac ca masurarea unghiurilor cotului sa fie putin imprecisa, dar e semnificativa evolutia unghiurilor, nu valoarea lor absoluta.







observam cum Robert cupeaza cotul si incheietura, pentru a ajunge pe partea inferioara a bilei.
cotul se cupeaza cu aproximativ 15 grade (unghi 165), iar incheietura cu cca. 60 (la unghiul de120).
la inceputul release-ului, incheietura si cotul efectueaza miscarea inversa, de deschidere, cotul ajungand aproape perfect intins - 176 de grade, iar incheietura in extensie de cca 47 de grade (unghiul de 227 din foto).
cuparile cotului si ale incheieturii incep foarte devreme, cand bila este inca in spatele corpului, iar extensiile odata ce bila a trecut de soldul drept.

mai observam cum umarul drept este extrem de coborat si depaseste, in timpul release-ului, umarul stang (umarul drept este "cazut" si "urmareste" bila).

umarul stang este blocat foarte devreme, cu bratul stang retras in spatele corpului, cu cotul privind in sus (umarul si bratul drept coboara si se duc inspre inainte, cele stangi se ridica si merg inspre inapoi - miscare antagonica, de rasucire a corpului - "lucru cu umerii")

o sa analizam mai tarziu miscarea pe verticala a trunchiului si a mainii drepte, in timpul release-ului si a miscarii de urmarire si finalizare a loviturii  (follow through).

POZITIA LA LINIE (VEDERE DIN SPATE)

studiem aplecarea laterala si linia umerilor




constatam ca:

- aplecarea laterala,  respectiv unghiul coloanei, este de 38 de grade la Fagan, de 43 de grade la Jones, 45 de grade la Robert Smith.
- linia umerilor este coborata cu 44 de grade la Fagan si Tommy si (iarasi) cu 45 de grade la Robert Smith.

POZITIA TRUNCHIULUI LA LINIE (VEDERE DIN LATERAL)



constatam ca Robert e aplecat cu 43 de grade, iar Jones cu 46.
o sa gasesc si o vedere laterala pentru Fagan.
capul este plasat fix pe verticala talpii, la ambii .

TRAIECTORIA MAINII LA RELEASE  (VEDERE LATERALA)




constatam ca degetele urmaresc bila pe o lungime de aproximativ o talpa in fata piciorului (30 cm- 1 feet), dupa care miscarea degetelor (a mainii) este cvasi-verticala.

CONCLUZII INTERMEDIARE

- jucatorii care dau cu rotatie mare, folosesc urmatoarele metode pentru a obtine acest rezultat:

- cupeaza incheietura si/sau cotul pentru a se plasa  in jumatatea inferioara a bilei
- se apleaca lateral cu cca. 45 de grade, pentru a fi in partea inferioara a bilei pana exact inainte de release (in dreptul piciorului).
 linia umerilor este aplecata tot aproximativ 45 de grade(umar cazut), pentru a fi bila aproape de pista si (iarasi) de a ramane pe jumatatea inferioara a bilei
- invartirea bilei se face rapid, intr-un timp scurt
- la inceputul releasului, degetele merg usor orizontal/usor descendent, apoi pe o traiectorie abrupta, cvasi verticala.
acesta este un efect al vitezei mari de invartire a bilei, ceea ce presupune o viteza mare a degetelor pe conturul bilei si ulterior, a bratului.
- toti "lucreaza" cu umerii, umarul drept "urmarind" bila la release, pana cand depaseste, vazut din lateral, umarul stang

in partea a treia, vom studia pozitia mainii pe bila inainte de a incepe invartirea ei (release), si influenta, sau nu, a acestei pozitii asupra RPM.

in urma unor concluzii definitive asupra releasului, vom  prezenta metode corespunzatoare de antrenare , care sa simuleze cu precizie realitatea prezenta la unii dintre cei mai buni profesionisti.

apoi voi prezenta cazuri particulare de release, de la extremele gamei de RPM.
e vorba doar de mari campioni, desigur.

apoi puteti sa va trageti singuri concluziile: ce anume potriveste jocului DVS?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu