luni, 28 februarie 2011

Falimentul lipsei de sistem

Trebuie sa recunosc ca nu am fost chiar sincer cand am spus ca nu inteleg de ce a demisionat Ion Grecu.
De fapt inteleg foarte bine si chiar anticipasem acest risc, intr-o discutie cu prietenul meu actor.
Fiindca il cunosc destul de bine pe dl. Grecu, stiu ca este si foarte sensibil la critici, iar acestea erau inevitabile.
Nu am avut, in schimb, niciun rol activ in provocarea acestei „crize”.

Totul a inceput anul trecut, cand printr-o coagulare de tip „cartel” a intereselor din bowling, conducerea CCB a fost preluata de catre Elcomex, formal de catre Vali Fatu, dar, in mod esential de catre Ion Grecu, cu sprijinul IDM.

Ideea despre ceea ce urma era destul de clara - Ion Grecu va plati tot si va stabili si regulile jocului, printre ele fiind si participarea sa in lotul national masculin.

Lucrurile s-au complicat ulterior, Vali Fatu , bine intentionat dealtfel, a intrunit cluburile si, prin consens, s-a ajuns la un format pentru campionate si pentru modul de selectie a loturilor.
Acest format, precum si regulamentele aferente, a fost mulat pe ideile lor mai vechi, cu echipe mari si program incarcat, care avantaja, in mod evident, echipele puternice si cu resurse.

Surpriza aparea, in schimb, in ceea ce privea modul de selectie a loturilor, care se facea exclusiv pe baza de clasamente.
Acest sistem, in mod evident, punea bete in roate dorintei d-lui Grecu de a face lotul in modul pe care si l-ar fi dorit si era clar ca, la un moment dat, va trebui modificat sau abrogat, lucru care s-a intamplat saptamana trecuta.

In plus, in dipolul IDM- Elcomex, s-a interpus Oxygenul, animat de Marius Piticariu si sprijinit conceptual de catre mine (meritul meu e 0,0001%)
El a facut in sase luni ceea ce nici federatia si nici CCB-ul nici macar nu si-au propus:

- a creeat o generatie noua de bowleri, marea majoritate juniori (in mai putin de sase luni).
- a creeat un pol de interes pentru bowling, cel mai puternic din Romania, mai ales prin intermediul Ligii Oxygen
- a creeat o stare de spirit, care tinde sa devina dominanta; entuziasmul IDM-Skol a disparut, acum avem entuziasm „Oxygen”, amplificat de cateva ori de tineretea participantilor.

Ce-i mai important , acest boom s-a nascut fara sa aiba la baza bugete dedicate, turneul si liga sunt pe profit, ca si activitatea salii Oxygen. S-a dovedit ca poti face ceva similar cu IDM-Skol, practic fara banii care au fost atunci!
Nu e nevoie sa dai zeci de mii de euro ca sa nasti o generatie noua, e suficient sa ai entuziasm si idei.

El a preluat, prin munca lui si prin entuziasm, rolul de dezvoltare a bowlingului pe care ar fi trebuit sa-l aiba, in principal, federatia.

Dar, la intalnirea cluburilor, convocata in septembrie de Vali Fatu, a fost clar ca acest rol e o povara, conform viziunii dominante, asa ca juniorii au fost decuplati de echipele lor si joaca mult mai putin anul asta, rolul lor fiind mai mult decorativ.
In plus nu exista nicio solutie pentru dezvoltare numerica si/sau teritoriala a bowlingului .

Aceasta lipsa de viziune si de sistem a dus, de fapt, spre criza pe care o avem acum, conflictul intre punctul de vedere generos, dar paternalist a d-lui Grecu, insotit de o lipsa evidenta de deschidere spre viitor si spre tineri, si tavalugul entuziasmului tineresc, sustinut de multi dintre cei care inseamna generatia IDM- SKOL (generatie in jurul varstei de 30 de ani), grupati in jurul echipei SPLIT.

Din aceasta tensiune au iesit mai rezultate bune si mai multe proaste:

Pozitiv:

- avem mai multi jucatori noi, marea majoritate tineri si cu potential imens
- entuziasmul a revenit, odata cu apraritia de sali noi si cu posibilitati noi de dezvoltare (aici trebuie enumerat si Lake View, care contribuie mult la progresul jucatorilor din Constanta)
- avem doua openuri in fiecare luna

Parti negative:

- tensiune mare intre „vechi „ si „ nou”, intre jucatorii care depind financiar de Ion Grecu (inclusiv "titularii de drept" din lotul national) si jucatorii care considera ca valoarea trebuie sa primeze si nu banii, ca e fair play ca toti sa aiba o sansa egala, pe baza de rezultate.
- tensiune mare intre Oxygen si IDM, partial ca o consecinta a concurentei comerciale.
Concurenta e amplificata de programul competitional prost facut, care nu lasa suficiente locuri libere pentru openuri.
- pierderea sustinerii financiare pentru federatie si loturi.
- riscul falimentului FRPB.
Acolo activitatea e condusa de facto de secretarul federatiei, care nu are niciun fel de viziune si e incapabil sa adune fonduri, ba chiar dimpotriva: Nicolae Dumitru, care a asigurat bugete importante in 2009, a afirmat, ca atata timp cat ramane Novac in scaun, nu mai da niciun ban.
Singura solutie de supravietuire a FRPB pe 2011 erau banii de la Elcomex. Cat de curand acesta criza isi va arata efectele- nu sunt bani pentru taxele anuale la organizatiile internationale.

Solutia: impacarea.

Eu cred ca se poate ajunge la un consens, fiidca toti cei implicati iubesc bowlingul.

De fapt tensiunile au fost generate in principal de doua lucruri:

- participarea, in mod repetat, a d-lui Grecu in lotul national ca jucator, desi altii ar fi fost mai indreptatiti.
- comentariile, pe alocuri doar rauvoitoare, pe alocuri indreptatite, la adresa sa.

Ca sa mediem acest conflict, eu ma angajez sa elimin cel de-al doilea factor de tensiune si, incepand de azi, nu mai public niciun mesaj controversat sau cu tenta personala negativa fara ca autorul sa se semneze in clar. Glumitzele sunt bine venite, mistouri-le nu.

Alta solutie nu avem, nu ne putem intoarce nici in epoca Mihai Popescu, nici in cea a lui Florin Popescu, nici in epoca Piros.
Suntem siliti sa privim spre viitor si mi se pare prematur sa renuntam la jumatatea drumului la viziunea „Ion Grecu”. Eu cred ca trebuie sa-i dam o sansa sa-si duca misiunea la bun sfarsit, mai ales ca jucatorii au progresat foarte mult in ultimul an si am putea face niste performante internationale mult mai bune ca in trecut.

Daca nu, nu.
Trebuie propus un nou sistem si o noua viziune.
Si eventual un alt om, care sa duca bowlingul romanesc mai departe.

Asadar: rautatile trebuie semnate, de azi.

15 comentarii:

  1. Ma bucur ca insfarsit ti-a venit mintea la cap,sper sa te tina, o zi buna.

    RăspundețiȘtergere
  2. mintea mea a fost tot timpul la locul ei.
    nu te preocupa de ea, tu vezi-ti de-a ta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mesajul e unul cat se poate de corect si obiectiv :sa punem toti mana si sa tragem in aceeasi directie,adica in sus, in sensul de evolutie.Ce nu mi-e clar e solutia data de tine si anume "impacarea".Cred ca "compromis" era mai potrivit,data fiind situatia existenta.Si asta inseamna ca fiecare dintre parti sa accepte unele din cererile sau pretentiile celeilate,nefiind neaparat un semn de slabiciune,dimpotriva! asta ca sa definesc compromisul in acceptiunea mea.Si ca o glumitza-sau nu- eu ca sa pot da cu bila sambata,mai bag un aspirator sau niste cratitzi spalate, asa...ca sa ma "compromit" cu nevasta.
    Si iaca-ta:eu ma pot antrena in liniste,deci evoluez, da' dau ceva la schimb.Dac-o tinem, cum zice Vali, gaia-matzu strict pe principii.....e mai greu.

    Hai va pup
    Vali P.V1

    RăspundețiȘtergere
  4. 1. Pentru etepa din Oxygen va rog frumos sa faceti inscrierile pe mail la adresa: marius.piticariu@oxygen.com.ro cu titlul "inscriere nationale". 2. pentru antrenamente, tot pe mail, cu titlul "antrenament", in care sa specificati: ziua, intervalul orar si durata.
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu vreau sa apara comentarii de genul: eu m-am inscris inaintea cuiva de ce ala si nu eu, Daca primesc inscrieri pe 3 cai: mail, telefonic si prin mesaje...nu-i ok! In cazul in care nu mai sunt locuri libere la solicitarea cuiva, trimit mail inapoi!

    RăspundețiȘtergere
  6. Pt Marius Piticariu:

    Ar trebui sa trimiti un reply in orice situatie.In cazul in care nu sunt locuri, reply cu squadurile ramase libere, in cazul in care ai inscris solicitantul, confirmare de inscriere si implicit de primire a mailului.

    Multumesc
    Vali P.V1

    RăspundețiȘtergere
  7. Un salut tuturor !
    Dat fiind ca sunt probabil ultimul intrat in cercul iubitorilor de Bowling , sunt putin consternat in a vedea atati nemultumiti!
    Cu riscul de a parea naiv (dar si in dorinta de a creste) cine se ofera sa-mi fie mentor in bowling-ul pro!

    RăspundețiȘtergere
  8. In afara de MINE -) ?!?
    Bebe

    RăspundețiȘtergere
  9. Salut Marius

    Lasa,nu-ti face probleme .Vino ,incepand de sambata ora 10.30 pana duminica la 16.30 la Sun Plaza ,mall-ul de la pta Sudului la club Oxygen si ne gasesti acolo pe cea mai mare parte a nemultumitilor.Vorbim,daca vii.Daca ne vedem iti propun sa facem barter,ne zici si noua ce e ala "bowling pro" ca de-asta n-am jucat si noi incercam sa-ti aratam atat cat ne pricepem si noi ceva bowling de-al nostru.

    Vali P.V1

    RăspundețiȘtergere
  10. cred ca de la Costica Ardeleanu poti invata cate ceva...
    dar nu cauta un mentor, cauta o "cale", fiindca in bowling, ca si in viata nu exista o singura solutie, fiecare are propria personalitate si trebuie sa cauti ce ti se potriveste tie mai bine.
    asculta-i pe toti si alege-ti drumul...
    toti cei care sunt buni au ceva interesant, ceva ce poti fura de la ei.

    RăspundețiȘtergere
  11. conceptul pro este un concept al celui care vrea sa fie activ, sa miste ceva in el si in ceilalti prin ceea ce invata si aplica, sau inventeaza. asta ar fi in lini mari. f frumos ca propui gindirea asta...dar te anunt de pe acum ca "mentor" in bowlingul romanesc nu exista, exista pro myself si pro fit. in rest ...fiecare cu filozofia lui. invata baza....un timing bun, un sisem de sper si restul vine de la tine, de la ce poti inventa cu tine insuti. pentru primele doua sunt citiva care te pot instrui: vali piros, piticariu marius, poate si eu, dar eu nu mai am timp si energie. de costica ardeleanu nu stiam ca "pregateste" , asta in cazul in care iti cauti un antrenor. pe marius il gasesti la oxygen, iar pe vali peste tot :) si mai ales pe blog (e al lui). mi ar placea sa ne vedem si sa ne jucam putin :) dar asta nu intr un cadru fix, si nu pe bani. ci asa...eu iti mai zic ce vad ca e bine sau nu si tu aplici sau nu...ca poate si eu gresesc sau nu ma potrivesc cu ce inventezi tu. joia asta dimineata ma gasesti in oxygen.
    ioionatzy (ioan andrei ionescu) te salut

    RăspundețiȘtergere
  12. bre, daca-i din Constatnta, nu-l inviti prin Oxygen, ci ii recomanzi pe cineva de acolo...

    RăspundețiȘtergere
  13. bre, daca-i din Constanta, nu-l inviti prin Oxygen, ci ii recomanzi pe cineva de acolo...

    RăspundețiȘtergere